Pages

Saturday, December 30, 2006

Farah Nur Diana dan Abang Ngah











Farrah Nur Diana / Abang Long






















Muhamad Qayum







Ini anak ku yang ke empat. Dilahirkan 16 tahun yang lalu ia itu pada bulan Julai ,hari yang ke lapan belas....orang nya terlalu pemalu .Mulanya aku mahu naamakannya Abdul Qayum tapi kata opah dan mak saudaranya tak sedap jadi aku tukar Abddul kpd Muhaammad.Masa kecil nya dia dah tunjuk sifat2 yang tersendiri berlainan dari abg2 dan kakaknya,sifat2nya sperti pendiam , suka bermain sorang2,tidak suka di ganggu,keras hati dan malas nak suap nasi sendiri..Bila bersekolah pula ,pernah gurunya beritahu ku dalam mulut Qayum ada emas ,kaya lah aku kalau gitu!

Wajah2 ADIK











Nama : Abdul Khaliq Bin Abdul Ghani


Lahir Pada : 20 hb September 1993


Tempat Lahir : Hospital Teluk Intan.


Ini adalah anak aku yang ke lima.....sebab dia yang paling kecil kami panggil dia adik.
Sebenarnya aku tak banyak special memory dengan anak bongsu ku ini hingga aku rasa pelik lalu aku tanya pada akak...jawap akak mestilah sebab kami yang banyak jaga adik....betul jugak bila aku tenguk semula album2 lama nampaklah gambar2 anak2ku masa kecik dulu.Salah satu proof kata2 akak tu betul bila aku nampak gambar dia tengah dukung adik,meleret macam nak jatuh je....







AKU ADALAH AKU TIDAK ADA SIAPA-SIAPA PUN TAHU ,TIDAK JUGA KAMU
BILA MATA KU TERBUKA KU LIHAT DUNIA INI LUAS KEMUDIAN MENJADI SEMPIT SESEMPIT MATA KU YANG TERTUTUP RAPAT....

>>>>>>>>http://ragamsajak.blogspot.com

Friday, December 29, 2006

Otak Aku Beku

Entah kenapa otak aku tiba2 beku......

Semalam waktu maghrib aku tak ingat aku sudah solat asar atau belum....

Bila terjaga pagi ini untuk solat subuh aku tak ingat pula samada aku sudah sembahyang isya semalam sebelum tidur atau tidak.......

Apa dah jadi dengan aku ni ?????

Sekolah akan di buka semula....anak2 aku rileks je tapi aku yang cemas....
risau......apa yang bakal aku hadapi dengan kerenah anak2ku dengan cikgu sekolah mereka atau dengan kawan2 mereka.....Apa masaalah tahun ini lebih hebat dari tahun lepas ke....peliknya bila mereka di rumah ok aje....
kena tinggal berhari2pun tak komen apa2 tapi siaplah bila pulang ke asrama nanti ade je yang tak kena sedangkan makan minum di sediakan oleh pihak asrama...

Sebenarnya ini lah perasaan aku tiap kali tahun baru bermula....2007 buang 2......tinggal 007 cantik juga nombor hujungnya......mudah2an ya Allah semua kami sekeluarga selamat....mudah2an ya Allah semua anak2ku berjaya dalam peperiksaan mereka....mudah2an ya Allah tiada lagi dugaan yang besar yang aku tak mampu lalui....mudah2an ya Allah permudahkan urusan ku di dunia....Mudah2an ya Allah tahun 2007 tahun yang membahagiakan kami semua........AMIN>

Thursday, December 28, 2006

ULANG TAHUN >>>KE 25

27 Disember 1981 ..........I still remember my wishes.

WET WET DAYS







Aiyo hari ni masih hujan terus....sekarang pukul 10 pagi....belum mandi terus ambik gambarq keliling rumah and upload dlm blog ni.....Hari ini dan semalam aku rasa muram semuram cuaca ni....






Dah dua hari aku rasa moody, malas nak berbual dengan orang sekeliling aku....macam ada sesuatu yang tak kena....tiap kali aku nak lepas cakap mesti aku jadi macam ni....lantak lah dari tak boleh bercakap baik aku diam aje....dan hujan turun lagi dan lagi.....








Wednesday, December 27, 2006

Banjir

Masyallah...hari ini hujan berterusan......kain baju berlonggok2 tak dapat di basuh...Johor bahagian Segamat dan Batu Pahat banyak tempat yg di tenggelami air....Kluang hari ini air yang membanjiri kebun2 kecil dua hari lepas sudah mulai surut tapi cuaca terus mendung, matahari langsung tak nampak.... Estate Bukit Rajah, Kelang.


Tadi bila hujan reda aku keluar ke market ikan...lama tak ke market ,kuching aku pun asyik mengiow tak dpt ikan rebus kegemaran nya..... agaknya dia pun dah tak lalu nak makan makanan dalam tin aje.Macam yang aku syaki ikan dekat market pun berkurangan dan harganya pun mahal....selalu ikan Pushie yang selalu aku beli beharga 2 ringgit se kilo hari ni tak ade paling murah 4 ringgit sekilo......

Tapi hari ini nasib aku baik pulak dah 2 tahun duduk kat Kluang baru hari ini aku jumpa udang lipan....udang jenis ni bukan semua orang tahu makan ,sebab tu harganya murah....aku nak masak lemak cili api dengan belimbing buluh....sure terangkat bila makan nanti....Lepas tu jumpa pula jering.....masa nak beli si penjual tu tergesa2 nak kemas mejanya sebab penguat kuasa majlis bandaran dah datang dengan lori besar supaya senang nak kutip barang2 yang mereka rampas termasuk lah meja,penimbang atau apa saja barang dari peniaga yang tak
berlesen ...kejam ! kejam !







Gambar Udang Lipan>>>>

Tuesday, December 26, 2006

Jumpa Idah

On Christmas day my family and i went to Idah's place at Viesta Millinium Condo....Nice things happened there...such as free drinks and food....but that was not the things....Actually i want to thank her for her kindess in bringing air zam zam all the way from Kuching to give to us to taste.And i love 'biji tasbih' very much.Its kind of cute n can easily be tucked in my purse so i can take it anywhere i want.I missed meeting some of my friends since we reached there earlier than others. And again i would like to thank Idah and her family until jumpa lagi .....May God Bless We All....

Thursday, December 21, 2006

WHAT'S IN TAIPING



This is a place where i am gonna live.My husband bought the house from his father and he intends to convert it to Balenese style of home and garden....so just wait and see our next new home.




This is a mini Night Safari at Taiping Lake Garden Zoo.It closes at 11 pm.





This is a historical place situated in Matang.The building back there was once Maktab Perguruan Sultan Idris.






And this is the famous restaurant in Taiping and its speciality is kueteow goreng.

My Works







These are a few of my flowers arrangements.

TEMPAT2 MENARIK di bali




GAMBAR LUCAH



Ikut suka dia je nak pancut !!



OOOOOOHHHH siapa punye tertanggal ni ??

PESTA GALUNGAN DAN KUNINGAN DI BALI



Tarian Barungan.




Salah satu adat kaum Bali.




Gambar penduduk Bali dengan pakaian tradisi mereka.




Bergambar di depan Pantai Kuta.

Wednesday, December 20, 2006

I AM BACK


<< <<<>
>>>keadaan sesak di LCC.

I am just back from a long long trip that is Kuala Lumpur to Bali then back to Kuala Lumpur then to Taiping .From Taiping we went to Kuala Kurau and then to Penang .The next day we went to Batang Berjuntai and then back to Taiping again. Now i am back in Kluang ,my own house fuhh....what a trip.


Yesterday Kluang town was flooded and today many of the shops are closed .Near my place the dragon fruits field is flooded too.I wonder wether the plants will survive the flood or not.If not what will happen to the farmer's income. The school will reopen soon and New Year is round the corner.


Ahh...tak mau cakap hal orang lah....

Bulan ni aku datang haid dua kali....sebelum ke Bali dan semalam,selepas balik dari Taiping....apa maksud nya hah?

Dan ini bukanlah kali pertama tapi adalah kali kedua...tanda2 nak mena-paus agaknya !Walau apa kemungkinan pun aku sangatlah bersyukur sebab2 baru2 ni aku dapat melancung ke Bali tanpa menghadapi masaalah sakit tumit atau heel spur.

Kami menaiki pesawat Air Asia,tambang murah,murah2 pun tambang ke Bali untuk dua orang pergi dan balik berharga dua ribu lebih tapi masih murah jika di bandingkan dengan MAS. Dan ini adalah kali pertama aku akan meanaiki kapal terbang melalui LCC atau Airport tambang MURAH.

Pertama kali menjejakkan kaki dan tenguk tempat tu aku nak kasi tahu walaupun namanya airport tapi keadaannya seperti di stesyen bas saja...padat, tidak teratur,kurang kemudahan seperti tempat duduk ,kedai2 makanan , kurang sejuk dan juga kemudahan troley yg terhad...sesiapa yang nak buka kedai makan i suggest to open it here.Waktu hendak berlepas dlm pukul 5 petang , hari itu hujan jadi banyak penerbangan tertangguh jadi dewan menunggu agak padat...untuk duduk kami terpaksa pergi ke tempat yang agak jauh hinggakan panggilan untuk pesawat kami tak berapa perasan...kononnya nak beratur paling hadapan akhirnya dapat yang akhir..."WE TREAT EVERYBODY THE SAME" so u kena cepat kalau nak duduk depan sebab Air Asia tak pakai no bangku...duduk aje mana2 suka.

Masa nak pergi riuh suara orang yang tak sabar kena berbaris lama...penerbangan ke Bandung,Bangkok dan Bali juga tertangguh 30 minit.Akhirnya cuaca bertambah baik dan orang ramai mula bergerak ke pesawat masing2.Pesawat boeng yang kami naiki agak baru,bangkunya semua berbalut dengan kulit bewarna hitam cuma ruang antara bangku hadapan dan belakang agak sempit dan menyukarkan untuk orang mahu kealuar tanpa membangunkan orang yang duduk disebelah kirinya kalau dia duduk sebelah kanan dan begitu juga sebaliknya. Penerbangan mengambil masa 3 jam dan aku tersangatlah gembira kerana berjaya menahan diri dari nak terkencing dalam kapal terbang....kejayaan yg sungguh mengagumkan diriku sendiri.

Sampai di Air POrt Denpasar...suasana Bali dah dirasai dengan muzik ala2 gamelan nya tu...aku terus cari tandas...of course tandas nya bersih tapi bahan yang dipakai adalah yang murah bila dinding yang diperbuat dari plywood nya berlubang...di sini aku nak cakap yang betul kalau u all lalu highway PLUS singgah2 lah kat tandas tempat rehat mcam kat Tapah ke Kuala Kangsar ke....boleh tertidur dalam jamban punya bestnya tempat rehatkan punggong.Bersih,sejuk,nyaman dan selesa.


At first i was reluctant going to Bali because i was there before...dulu pergi ikut Jakarta.And to tell u the truth when i was there,i still enjoyed every moment that past by me...a place with world class arts and hand crafts and a unique culture and breathtaking sceneries...all this and also lots of oghang putihs made my heart never feel enough and wanted to stay longer.

Tinggal di sana 5 hari and it's time to go home...of course my husband promised to take me again there ,Insyaallah...

Masa pulang kat airport Denpasar orang ramai berbaris so my husband guna taktik BIJAK nya yang aku anggap tak adil....dia terus jumpa officer kat dalam bahagian immegresen dan akhirnya kami dapat masuk ke pejabatnya tanpa beratur..passport kami di chop dan kami terus keluar melalui pintu lain .Sebagai token husband bagi duit sikit yang mulanya di tolak tapi suami yakinkan dia itu bukan rasuah tapi tanda terima kasih kerana menolong.....Sebelum suami ada oghang india dah cuba tapi langsung di tolak tapi tidak dengan suami sebab suami memang terer bab2 ini....katanya kita kena mula dengan pertanyaan..."boleh tolong saya Pak?"

Suasana dlam kapalterbang masih sama seperti kami mula datang cuma kali ini kami boleh order makanan dan bayar dalam rupiah atau ringgit.Mee maggi segera dlam mangkuk beharga 7 ringgit dan nasi lemak 5 ringgit,masih murah dari hidangan dalam penerbangan MAS kan...lepas makan,tidur dan jaga akhirnya sampai juga ke distinasi Kuala Lumpur...sebelum bangun ketua pramugari akan membuat pengumuman . Sekali lagi riuh di belakang bila orang Malaysia bersorak(oghang putihs cuma geleng kepala je) Pramugari pun mengumum kan..."Di sini dengan bangga kami mengumumkan Air Asia telah mendarat 15minit lebih awal dari jadual ketibaannya...sekian trima kasih dan jumpa lagi." Fulamak siapa kata Air Asia selalu lambat hah?bangun *TABIK HURMAT* kat AIR ASIA!

Wednesday, December 06, 2006

I DON'T UNDERSTAND WHY


Why? Why? Why?

Just now my daughter called me and cried over the telephone , she said she could't study due to laziness and the exam just round the corner.It's not the first time she behaves like that....as far as i could remember , i too hated exams very much but i forced myself to read even i was last-minute kind of person. I didn't cry if i couldn't finish revising.That was why my result never the best or at least better.It always cukup2 makan.

I wonder why my children do not follow their father's character...why must they follow me...shy,lack of confident,last- minute kind of person , lack of leadership qualities and lazy to struggle ..i wish i can turn them the other way raound.

Until now i notice i still shy away with my husband men friends.When talking, i can't look into their eyes for more than 5 seconds...i have to force my eyes looking straight into their eyes by just staring and smiling but my brain said i look dumb.With them i always feel that i will be judged, the way i look,the way i talk ,the way i dress and i hate that....in my little mind i always think men in that way.

Back to my daughter, there are many similarities between us.She is shy the way i am.We can only be comfortable in ones company when we really know each other very well and chemistry do play its partl.when we fall in love there will be no flirting eventhough men come and go in our lives we will stick to one.This is because we can make friends easily but hard to fall in love.Just one slightest mistake the chemistry wont work out.We are sensitive creatures...always carefull not to hurt other people feelings cos we also dont like people to hurt our feelings. In this case understanding is needed in our relationships.We like simplicity, not looking for material but more toward kindness that is why our friends is from all types as long we can feel their kindess.

We cant adapt with high standards of people especially if they look down upon us.We wont feel comfortable.We always admire people with high qualities such as intelligent ,leadership and creativity.We always love to be with them eventhough sometimes we feel inadequate to be in the group.We sometimes like to be alone in a place we love to be with our own sweet times to spend so that we can think clearer not with the influence of anybody.....Actually there are so much more to write but i think its enough for the day....

Lastly i just pray that my daughter will put a little more effort to study smartly eventhough
she is still a kind of last-minute and a lazy bum.U can cry baby but still u cannot escape the test...so whether u are lazy or what u will have to study in order to answer your test. Cmon baby ,mama says grow UPPPPPP.

Monday, December 04, 2006

WANITA SAMA SAJA ?


If i ask u bila last time u jumpa membe baik u...i mean perempuan la....semalam? kemarin dulu? minggu lepas? bulan lepas? or tahun lepas?

Then apa yang u bualkan????

Hah ..... aku dah agak dah !

Perempuan...walau apapun perbezaan umur,rupa fizikal and kedudukan kewangannya iaitu yang bekerja atau tidak ,tetap ada persamaan bila berjumpa....

Aku bercakap tentang tajuk2 bualan mereka.

Contoh nya mereka suka berbual tentang keadaan fizikal mereka seperti...."u nampak berisilah sikit.....";boyfrens( untuk yang belum berkahwin) atau suami (bagi mereka yg sudah berkahwin) seperti" ala....suami u sporting tak macam suami i.....";makanan/masakan apa yang sedap apa yang tidak dan macamana nak sedapkan lagi dan lagi...; pakaian; personality artis /programs tv; orang2 tertentu yg mengancam diri mereka;anak2 (jika sudah jadi ibu);adik beradik (bagi mereka yg belum kahwin);dan masaalah2 peribadi. Huh no wonder kalau bersembang berjam2 tak habis.

Topik2 yang kurang di bincangkan ialah ;hal2 politik ;sukan; ekonomi negara; masaalah antarabangsa;peluang2 pekerjaan dan perniagaan atau cara2 menambahkan pendapatan. Ish dah tahu pun....

Wanita lebih selesa berbual antara teman2 wanita mereka jika dibandingkan dengan pasangan laki2 mereka walaupun ketika berada dalam satu kumpulan.Ini disebabkan topik perbualan kegemaran mereka yang berbeda.Kebanyakan laki2 lebih gemar bercerita topik2 semasa seperti hal2 politik dan masaalah dalam pekerjaan mereka manakala kami pula lebih suka hal2 yang berupa ancaman semasa....ia itu macamana nak menguasai pasangan kami ..........pelik kan tapi itulah topik yang paling kami gemari dalam semua topik yang kami bincangkan.Sebab tu kami jarang pakai full volume bila berbual....oops ini rahsia.

Wanita kurang berminat untuk berbual bersama laki2 kerana terpaksa berhati2 kerana tahu suaminya sedang memerhati dan menilai diri mereka.Wanita kadang2 terlalu mengikut perasaan dan mungkin terkeluar dari tajuk bualan.Perasaan malu dengan teman2 suami yang belum rapat.Yang akhir kemungkinan kami tak tahu apa2 langsung tentang tajuk yang pasangan kami bualkan.Walau macamana pun kami sangat lah terharu dan berterima kasih pada pasangan kami kerana sudi membawa kami bersama2 keluar dengan kawan2 mereka lepak2 sambil minum secangkir kopi....

Sunday, December 03, 2006

GOING TO GYM






This is me(so fat) infront of the gym.... yesterday my weight was 70 kg including my Adidas shoes....hopefully i can reduce 5 kg after coming out from this gym next week...yeah hopefully.The above picture is sauna bath room in the ladies changing room.It looks so isolated at first and scary but not for my second day there .And i was so surprised that after taking the sauna my muscle pains heal so quickly!