Pages

Monday, December 31, 2007

tag DARI WATERLILY

1. Name one person who made you laugh last night.
NOBODY

2. What were you doing at 0800
AT THIS TIME...USUALLY IM SHAKING MY LEMAK AWAY.

3. What were you doing 30 minutes ago?
CHATTING NGAN MARIANNE.

4. What happened to you in 2006?
NOTHING HAPPENED EXCEPT GROWING OLDER AND HEAVIER.

5. What was the last thing you said out loud?
ADIK....TURN MAMA PULAK.....(BEREBUT COMPUTER)

6. How many beverages did you have today?
MORNING SATU GELAS KOPI O, AFTERNOON SATU GELAS CARROT JUICE ,PETANG SECAWAN TEH...MALAM BELUM LAGI..MASYAALLAH KURENGNYA.....NEVER DAPAT MINUM 8 GLASSES OF WATER A DAY.

7. What colour is your hairbrush?
SATU BIRU SATU LAGI HITAM...YANG BIRU LEBIH KECIL DARI YANG HITAM....YANG HITAM PAKAI BILA RAMBUT KUSUT MASAI...YANG BIRU BILA RAMBUT SELEMBUT SUTERA.

8. What was the last thing you paid for?
LOAN N BILLS...HAIH TAK ABIS2 .

9. Where were you last night?
kUANTAN ,ATTEND LUCKY DRAWS ...CUMA DAPAT TOASTERS, MISS KERETA MYVI NEXT YEAR PESONA 1.6 PULA HOPE ADA LUCK.

10. What colour is your front door?
HIJAU YANG MACAM MANE YE...SUSAH NAK DESCRIBE.

11. Where do you keep your change?
DUIT SYILING 50SEN,DALAM BOTOL MAYONESE ,20SEN DALAM BOTOL HORLICKS .DUIT 10SEN DAN 1 SEN DALAM PURSE.DUIT KERTAS DALAM BAG TANGAN.

12. What's the weather like today?
VERY WARM.

13. What's the best ice-cream flavour?
ADA RASA MINT CAMPUR CHOCHOLATE CHIPS ATAU CHOCHOLATE FLAV WITH A LOT OF HAZEL NUTS.

14. What excites you?
BONUS aka MONEY ,MONEY,MONEY.....

15. Do you want to cut your hair?
OF COURSE EVERY ALTERNATE MONTH.

16. Are you over the age of 25?
YUP N PROUD OF IT...

17. Do you talk a lot?
NOPE..UNLESS NECESSARY

18. Do you watch the O.C?
O.C TV SERIES TU KE.... SOMETIMES.

19. Do you know anyone named Steven?

YUP.

20. Do you make your own words?
IF I WANT TO WRITE SECRET THINGS..I USE MY OWN CODES..BUT AFTER SOMETIMES I MYSELF FORGOT WHAT I WROTE.


21. Are you a jealous person?

ONLY KALAU ORANG TU KAYA CANTIK DAN PANDAI..THE REST I DONT CARE.

22. Name a friend whose name starts with the letter 'A'.
AWANG...

23. Name a friend whose name starts with the letter 'K'.
KETUT ,ONE BALINESE MAN YANG JADI TOURIST GUIDE TAK LEH LUPA BUNGA YANG TERSELIT KAT TELINGA DIA.


24. Who's the first person on your received call list?

MY DAUGHTER, MA..MINGGU NI, BLABLABLA....BOLEH MASUK DUIT TAK?

25. What does the last text message you received say?
fROM MY FRIEND ...KAKI YOU MACAMANA ?

26. Do you chew on the straw?
KALAU TAK DE TOOTH PICK, I TERPAKSA GUNA STRAW UNTUK CUNGKIL DAGING YANG MELEKAT KAT GIGI TU....BUT I DONT CHEW THE STRAW I CHEW THE DAGING ONLY...YUCK!


27. Do you have curly hair?

NO

28. What's the next place you're going to?
NOWHWRE


29. Who's the rudest person in your life?
tHAT MAN AT THE BANK!

30. What was the last thing you ate?
NASI DENGAN ASAM PEDAS IKAN PARI


31. Will you get married in the future?
HAHAHA WHO WILL THAT BE?

32. What was the best movie you've seen in past 2 weeks?
PERFUME


33. Is there anyone I like right now?
ABU BAKAR.


34. When was the last time you did the dishes?
LAST 3 DAYS...


35. Are you currently depressed?
YES...MY HEEL IS KILLING ME!

36. Did you cry today?

no

37. Why did you answer and post this?
sebab THE TAGGER SURUH JAWAB

38. Tag 5 people who would do this
PLEASE ...ANY VOLUNTEERS?



HIDUP TAGGING!

Sunday, December 30, 2007

Kawan Baru

Semalam di Megaview Hotel Kuantan ,saya dapat bersembang dengan kawan baru dari Golden hope Estate...macam2 topik kecuali politik je.


Mula2 kami cakap pasal topik penyakit barah, dia ada pengalaman menjaga pesakit barah tulang selama bebarapa bulan dan menyaksikan sendiri penderitaan pesakit tu, memang dasyat.Katanya lagi dari self survey rata2 pesakit barah di kalangan wanita banyak berlaku kepada wanita yang mempunyai anak kurang dari 3....tanya saya terkejut betul ke?...dan dia yakin memang betul jadi dia bernekad mempunyai anak paling kurang 4 orang...Tup2 dapat 6 orang termasuk yang tak sengaja dapat....fuh cerita hebat yang saya harus kaji... ada kena mengena dengan pil perancang ke.,tanya saya lagi ....mungkin katanya.

Nada suaminya pulak ada seperti kekesalan kerana kahwin agak lewat.,katanya susah nak dapat jalan berdua2an.....bayangkan lah kami mempunya anak 5 orang dan yang bongsu akan memasuki Ting 3 manakala anak bongsu dia baru berumur 2 1/2 tahun.Seperti saya isterinya juga berhenti kerja malahan dia sanggup meninggalkan pekerjaannya yang bagus demi hendak meguruskan anak2nya bersama suami.

Saya tak lah setuju sangat sebabnya kami jenis suka angkut semua anak2 bersama setiap kali kami berjalan,kosnya memanglah agak tinggi, tetapi meriah ....Walau macamana pun saya setuju suami -isteri kena ada ruang untuk berdua2an....untuk memadu asmara dan merasai detik2 indah bersama tanpa gangguan.

Dari pada kisah barah kami berpindah ke topik beranak dan topik mati dan topik kena hikmat. Saya samakan detik kematian seperti detik melahirkan...kesakitan yang amat sangat bukan ketika budak itu lahir tetapi sewaktu hendak melahirkan,kematian juga amat menyiksakan ketika sedang nazak(sebelum nyawa keluar dari jasad) bukan ketika sudah mati.....seperti labour pain....kalau lama labour pain tu lamalah sakitnya tetapi kalau sekejap maka alhamdulillah pendeklah sengsara tu sama seperti ketika nyawa hendak di lepaskan dari jasad.Saya berdoa semoga Allah kurangkan azab sakaratulmaut ,azab kubur dan jauhi azab api neraka.

Saya sambung lagi, dulu emak saya cakap sakit nak beranak macam nyawa di hujung rambut....tetapi saya pula bagitahu anak2 macam ni.... ambil gunting tajam, dan gunting kulit kamu selebar 3 atau 4 inci tanpa bius ,apa rasa?Kata saya lagi ,salah, langsung tak rasa apa2 walaupun saya boleh dengar bunyi isi dan kulit saya digunting (macam bunyi kain di koyak) kerana kesakitan mahu melahirkan lebih dasyat dari rasa isi yang terkoyak!Sebab itulah kalau kami mati ketika melahirkan di anggap mati shahid. Dia setuju dan beritahu doa2 yang di amalkan ketika mengandung sehingga melahirkan anak.


Kemudian cakap pasal korban dan hukumnya pula....katanya kalau buat korban eloklah kita ada dan tenguk sendiri kerana itu di tuntut . Supaya kita berani seperti Nabi Ibrahim alaihissalam ,Datuk Fazilah pun kata begitu ( dia tak tahu saya tak berapa berkenan dengan Dr tu) Katanya sekarang kalau nak buat korban di Indonesia kena sertakan gambar sekali....saya lagilah tak setuju...mana boleh gambar gantikan orang hidup.Saya tak berapa setuju, jadi saya tanya apakah itu wajib , jawabnya tidak..

Saya lebih menekankan kepada keikhlasan , samada kita sanggup untuk mengorbankan sebahagian dari harta kita.......ia satu simbolik kepercayaan dan keimanan Nabi Ibrahim yang tidak ada tolok bandingnya bukan soal berani atau tidak menyembelih anaknya....Saya yakin kejadian daging korban yang mempunyai kalimah ALLAH adalah hasil korban dari insan yang betul2 ikhlas dan korbannya di terima oleh Allah....ya saya yakin tu.....

DAN BANYAK LAGI YG KAMI BUALKAN .........

Saturday, December 29, 2007

Invitation from HTS WW SDN BHD

TODAY I'M GOING TO KUANTAN WITH MY PARTNER.

Thursday, December 27, 2007

WORDS DON'T come EASY

Masa berkawan dulu semuanya nampak macam mudah...yang saya maksudkan ialah bila nak meluahkan perasaan kita pada pasangan kita. Waktu itu kita adalah diri kita secara semula jadi....walaupun pernah terbaca bukan semua orang especially laki2 akan tunjukkan their true colors. Kalau keluar semua colors tu nanti habislah pasangan akan lari.

Tetapi itu yang laki2 la.... yang perempuan biasanya atau kebanyakannya tak pandai hiding sama seperti tak pandai main politik. Kalau dia orang cuba juga sure kantoi sebab lelaki kenbanyakan ada deria tajam nak mengesannya.

Sebab tu sewaktu berkawan lebih ramai perempuan yang lebih emosi dari laki2 ...kalau tak kena mana2 akan merajuk sakan atau bila marah sampai melangit atau bila di kecewakan menonggeng berbulan2. Lelaki pula kalau tak salah mereka selalu set otak mereka kalau nampak seperti sesuai dengan jiwa mereka itu lah satu..tak payah beremosi2 sangat kecuali ada aral melintang barulah ,tak dapat barulah sedih itu pun rasanya tak dapat kalah kan kesedihan perempuan.

Tetapi ada juga segelintir perempuan yang memang dah expert bab laki2 ni..dah pro dengan tipu daya mengawan ni...mereka pandai main emosi laki2. Biasanya perempuan ni punya ciri2 yang lelaki suka dan mudah mendapat perhatian kaum adam ni. Kalau lelaki tak bijak menilai mereka akan jadi habuan wanita2 licik ini. Mereka kebanyakan mementingkan diri sendiri dan pandai merayu...

Betul kah lelaki suka perempuan MERAYU? Entahlah, wallahualam!

Dulu cara nak meluahkan perasaan hati ialah melalui warkah.....rasa rindu rasa cinta pada suami tetapi sekarang selepas duduk bertahun2 sebumbung....hmmmm sepatah pun berat nak sebut!

Apakah perasaan tu dah padam? For me the answer is NO cuma susah nak sebut.

Ok kat sini saya nak sebut khusus untuk SUAMI ,samada dia baca atau tidak itu tak penting.....

YANG SAYA SUKA:

1)Saya suka lihat wajahnya ketika dia sedang nyenyak tidur......tak ubah macam tenguk bayi sedang tidur ...nampak tenang dan comel...hati saya pun tumpang tenang.

2)Bila dia bercakap dan tangannya bergerak2 ubah apa saja barang di depannya.Saya selalu tersenyum geli hati....boleh kira berapa kali barang tu bergerak.

3)Bila berjalan dengannya di tempat asing saya rasa selamat seperti selalu dilindungi.....

4)Kecerdesan akalnya dalam menangani masaalah...saya selalu kagum dengan cara dia berfikir...jadi setiap kali pendapat saya di tolak saya takle rasa saya bodoh sangat sebab dia yang terlampau pandai hehe...

5)Bila dia buat sesuatu pekerjaan ,dia akan lakukan dengan serius tak main2 walaupun waktu tu dia sedang bermain ,seperti first time tenguk dia main bowling....kalahkan gaya pemain pro....masa dia menghayunkan bola dan melepaskan nya,suami siap melompat dengan PENUH GAYA dan NAMPAK sungguh comel macam budak sekolah rendah gitu...buat saya ketawa menyeringai nampak gusi. Itu yang buat dia nampak ISTIMEWA sangat di mata ni.

Dulu bila saya rasa dia dah tak sayangkan saya kerana tak pernah lagi sebut perkataan tu saya akan buka semula warkah2 lama yang di hantarnya jadi hati saya jadi berjiwang2 semula .Sekarang formula tu dah lapuk saya dah tak simpan surat2 tu lagi....jadi saya tulis dalam blog ini untuk kenangan.

Mungkin suatu hari nanti dia dah tak sayangkan saya seperti dulu, mungkin juga sebaliknya dia tetap akan menyayangi saya malahan lebih ....apapun saya akan cuba mengerti kerana WORDS DON'T COME THAT EASY.







BIG MOMENT

NEXT YEAR WILL BE 27 on 27..........

Wednesday, December 26, 2007

My banking

At last ,suami dah buat internet on line banking trough his standard chartered banking pagi tadi. Bukan nya susah sangat kan semua transactions ada. So starts from today on i dont have to go to various banks to pay the bills.

U see, the various banks which i mentioned are Public Bank, Bank of Islam, Maybank and Citibank. Other than that are Telekom and Digi bills.Luckily water and electricity bills are charged and deducted by the office .Selain dari bil2 di atas adalagi 2 bil yang datang setiap setengah tahun iaitu bil cukai tanah dari Kerajaan Negeri Perak dan cukai taksiran dari Majlis Perbandaran Taiping.

Kadang2 terfikir juga ada tak manusia yang hidup tanpa bil ni huh? Sampai mati pun bil2 ni akan datang mana ada free dalam dunia ni, sekurang2nya satu orang mesti ada bil air dan bil elektrik untuk di bayar...lainlah kalau hidup di hutan.

Nak tulis sikit kejadian kemarin sebelum suami buat internet banking ni...macam biasalah like i always mention sometimes we quarrel...like when my husband asked me why i didnt do that or do this so i started answering back .And suddenly my husband said ,ok all are my faults, stress tau! Then i answerd back lebih kurang macam ni lah..."mm bukan nak blame abah tapi kan abah pandai IT KENAPA tak buat on line banking je..."

So after that i tried to avoid talking to my husband not that i dont want to but just to let him cool off or do the thinking to what i said.Then bila waktu bercakap/berbaik bermula kembali...my xtra xtra sweet husband will tell me" abah dah buat on line banking semua ada tak payah susah2 lagi......"

Hmmmmm.....

TO GO OR NOT TO GO

Hari ini suami ke Banting tumpang kereta kawannya , Qayum demam ,washing machine rosak ,baju kotor berlambak2....really bad day.
Lagi susah hati bila hari Ahad ni Qayum kena pergi ke kem khidmat negara di Kota Tinggi dan sehari sebelum tu pula suami kena pergi ke Cherating ,Pahang pula.

Masaalahnya suami ajak temankan dia, kalau tak suami terpaksa kesana sorang2 .Atau mungkin anak ku yang bongsu boleh temankan nya tetapi macamana dengan kereta pula.Aku perlukan kereta nak keluar hantar Qayum ketempat peserta berkumpul.

Selalunya bab2 begini suamiku ada solutions dan aku tak payah nak fikir2 tapi still aku masih nak fikir sebab utama, aku teringin nak ikut ke Cherating sebab dah lama tak kesana, kedua suami kesana being sponsored dapat VIP invitation dan ada cabutan bertuah hadiah kereta pulak tu.... tetapi Qayum sedang demam...sure aku tak boleh biarkan dia atau orang lain hantarkan dia seperti selalu yang dilakukan ketika urgent. Anak2 dah biasa kena tinggal walaupun bukan selalu dan mereka juga tahu mak nya perlu keluar happy2 sekali sekala especially nak teman abah mereka.

But not this time. I wont follow my husband even if he insists ,but so bad im not the person who can say NO to my husband ...just need to learn to say it right .

Friday, December 21, 2007

MENGHITUNG HARI

I might be forgotten so i write it down first.

Those words linger in my head.

We argued ,we fought

We talked ,we listened

We laughed ,we cried

We looked down, we looked up

We felt hurt ,we felt happy

But one thing for sure, we never get bored with each other.

Thursday, December 20, 2007

Astro and ME

Source: Malay Mail

Astro dish sensitive to misalignment


Dear Editor, WE refer to Kamal Kaur’s feed back on Dec 5 and would like to advise that the disruption in re ceiving clear transmission on certain channels is a result of the satellite dish misalignment, not the channel numbering.
Our channel renumbering exercise does not have any impact on the transmission of the channels.

Over the years, weather conditions can cause the outdoor satellite dish to move. Customers are advised to look into realigning the dish so that the satellite dish can receive optimum signal trans mission from our satellites.

Wong Chee Eng

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Ini cerita saya....

Masuk bulan ni dah 3 bulan agaknya kami tak melanggan Astro....bukan tak pasang Piring Atro tu ,dah pasang dan dah banyak kali tukar transmitternya yang asyik kena sambar petir. Akhir sekali sebab tak tahan dok bayar harga transmitter tu panggil orang ubah Piring Astro tu baru le ok sikit ,almaklumlah rumah atas puncak bukit sure kilat suka main sambar2.

3 bulan tak langgan ? Boleh ke tak de astro?

Hmmmm...mula2 tu memang le mengelitin macam ulat bulu tak jumpa daun tapi lama2 tu dan mungkin sebab ada internet juga dah tak ngelitin lagi.

Kat sini nak komplain, nak komen atau senang cerita nak tulis sikit le pasal Astro dan saya ni.
Sebelum Astro semasa di Kuching saya pernah melanggan satu stesyen TV apa tah namanya dah lupa..nanti bila ingat saya akan tulis disini...oh ya Mega TV. Mula2 siaran tu ok tapi a few months later service makin teruk gambar selalu kaku kadang2 langsung tak ade siaran. Bila Mega TV nak saman pelanggan sebab tak bayar bil nya semua pelanggan marah kerana masaalah service tu lah....dan akhirnya Mega TV gulung tikar..bukan sebab pelanggan tak bayar bil tapi sebab pengurusan yang tidak effisien.

Bila pulang ke Kelang , Astro yang waktu itu muncul sebagai pesaing Mega TV adalah pilihan.Sebab saya tinggal di dalam ladang kelapa sawit yang tak ramai makhluk mestilah saya amat gembira walaupun waktu itu pemasangan Piring yang ada tulisan Astro tu agak mahal.Yang menjadi maaalahnya sewaktu orang Astro datang pasang suami sudah dapat surat pindah ke tempat lain....

Waktu itu saya boleh bagi tahu bahawa siarannya langsung tidak memuaskan...dalam kita menonton channel Malaysia ia boleh bertukar ke channel Indonesia dan lama kelamaan terus tak dapat siaran Astro..Pernah sekali Cina kedai tu datang dan betulkan tetapi masaalah nya berulang.....sehinggalah kami berpindah.Malang sekali apabila kami bertemu dengan wakil Astro baru di tempat yang baru, solution yang di berikan ialah daftar lain dengan nya jadi kami mendaftar dengan alamat baru tetapi nama yang sama.

Dalam sedap menonton Astro dan membayar service yang kami terima dari Astro tiba2 panggilan kurang sopan menagih sebanyak lebih kurang RM 600 ringgit dari no akaun yang dulu.Dan yang akhir sekali secara biadab (kerana suami tak layan sampai suruh pihak Astro bawa kes tu ke mahkamah) ,siaran kami di potong walaupun kami baru bayar bil melalui ATM.

Biasanya setiap kali kami terlambat membayar bil Astro kami akan mendapat sms atau panggilan untuk mengingatkan kami akan bayaran seterusnya tetapi sejak hari itu kami tidak lagi menerima apa2 msg atau panggilan sehinggalah ke hari ini.

Di sini saya nak tanya Astro , kenapa boleh lantik bersepah2 kedai jual TV sebagai agen jual Astro tetapi tak bagi mereka kuasa untuk mengutip bil atau menerima komen atau sekurang2nya kalau kita tiba2 tak puas hati dengan siaran yang kita terima dan nak tukar ke nak potong ke sekali gus kenapa kita kena talipon dan serah hal tu kepada pengurusan astro di KL pulak.Kalau ID kad kita hilang semasa pengiriman siapa pulak nak di salahkan , pelanggan jugak kan?

Kalau saya betul2 nak tenguk Astro saya boleh mendaftar dengan nama orang lain dan kasi identiti orang lain, tetapi buat masa ini saya tak teringin lagi melanggan ASTRO saya benci cara mereka menggunakan pendekatan samseng seperti mahu mengajar saya supaya menyembah2 mereka,dah lah naik kan harga tanpa pelanggan boleh berbuat apa2. Saya cuma mohon agar ada stesyen lain muncul sebagai pesaing Astro kerana kuasa mereka telah monopoly siaran TV keselurannya buat mereka RIAK dan SOMBONG pada penonton seperti saya.

Lagi2 Ghesdong

Orang putih kata resdung tu SINUS. Maksudnya selain dari aku iaitu orang Melayu yang suka makan belacan orang putih yang tak makan belacan pun ada penyakit tu.Banyak cerita pasal resdung ni sehingga boleh bawa maut..dan dalam ASTRO pernah juga menonton orang putih terus tak ada mata dan hidung...cuma tinggal rongga mulut untuk bercakap...dan setiap kali keluar dia pakai topeng dan di temani isterinya.Dasyatkan!

Kalau kita refer dalam mana2 buku medic resdung ni adalah sejenis alahan. Kadang2 alahan itu hanya minor tetapi boleh jadi serius giler. Semua tergantung kepada daya tahan sistem dalam badan kita . Dan bila di sebut daya tahan mestilah bermakna sel darah dalm badan kita sendiri.

Masa aku kecik dulu aku pernah tenguk seorang hamba Allah ketika aku berjalan di market , tidak punya hidung..Hidungnya rompong atau cuma ada rongga ,tak ada batang hidung mana lagi dua lubang hidungnya semua hilang. Yang ada cuma rongga di atas mulutnya dan ia basah dan berair. Manakala orang laki2 tu boleh berjalan seolah2 tidak ada apa berlaku!

Hari demi hari aku mula tahu apakah itu resdung melalui kaca mata orang2 kampungku atau orang2 Melayu. ...iaitu tak boleh makan banyak BELACAN atau nak makan juga belacan mesti bakaq dulu....hehe.

Bila dah tua sikit aku mula mengalami tanda2 resdung ni....dan pada mulanya mestilah jumpa doktor kerana ingatkan flu tetapi doktor kata itu sinus dan dalam BM nya resdung. Sejak hari itu aku mula lah ulang alik jumpa doktor untuk ubat makan dan ubat sembur lubang hidungku. Dulu doktor bagi ubat pink kaler yang berbentuk oval tu dan tiap kali makan aku akan tidur mampus kerana mengantuk...lama- kelamaan oleh kerana makin modern dah ada ubat yang semakin bagus yang kurang kesan mengantuk dan harganya sudah tentu lebih sikit..begitu juga nasal spray nya makin bagus makin mahal.

Dalam tahun 2001 aku mengalami alahan yang teruk sebab rumah yang kami tinggal juga tempat tinggal beratus ekor burung merpati . Selain burung merpati anai2 juga berlumba2 buat sarang mereka.Ubat yang aku ambil langsung tidak menunjukkan kesan .

Bila pulang kampung aku cari alternatif berubat atau orang kata buang resdung melalui perubatan tradisional.Lepas buat rawatan tu buat pertama kali nya rasa lega . Muka pun tak gatal2 sehingga mengganggu konsentrasi ketika sembahyang.Walau syaratnya kena berpantang dari makan semua jenis makanan laut kecuali ikan tetapi selama untuk seminggu.Llepas tu boleh makan sikit2 katanya hama resdung ni boleh bertambah ikut pemakanan kita.Itu yang paling best ! Kalau dulu bila kita kecacingan kita akan makan ubat untuk deworming sekarang resdung pun boleh de resdung kan.

Tetapi nak ulang balik kampung selalu menjadi beban juga akhirnya sebab jauh sangat....jadi aku start tanya bomo aka doktor resdung tu macamana dia buat rokok tu....dan macam dah tahu2 jawapannya berpusing2.Yang aku dapat darinya ialah ayat atau doa yang di bacanya ialah ayat seribu dinar.

Akhirnya dalam tahun berikutnya aku jumpa kawan ku di Kuantan dan dia tunjuk cara gulung rokok tu tetapi caranya ialah mengasap saja.Pertama kali aku cuba sendiri ialah dalam tahun 2003 dan gagal mendapat keputusan yang bagus...tanya punya tanya rupa2 nya kain yang digunakan mestilah jenis kapas tidak boleh kain lain kerana kapas mudah di bakar.Sejak hari itu aku dah mula membuat rokok resdung ku sendiri.Selain dari aku tak perlu buang masa nak cari bomo resdung aku juga save banyak duit...bayangkan 3 batang rokok beharga RM 5...dengan harga tu aku boleh beli semeter kain putih yang aku boleh gunting jadi lebih dari 50 keping kain
rokok....bayang2kan OK.

Wednesday, December 19, 2007

ABU BAKAR ,hensem dan lucu !

Mula2 saya dengar anak laki2 saya Qayum ketawa sorang2 sambil ear phone melekap di telinga...kemudian saya tumpang sekaki ketawa bila dia start cabut ear phone .Lepas tu adik pula join kami, jadi kami ketawa sama2.

Sila klik di sini;

http://uk.youtube.com/watch?v=3fvE1kgP_R0&feature=related

Tuesday, December 18, 2007

UNISEL >>>>>sambungan.

91 pelajar jadi mangsa arahan berbeza YPM-Unisel
24-04-2007 01:33:28 PM
Oleh SALHAN K. AHMAD
salhan@mstar.com.my

PETALING JAYA, 16 Mac: Sikap "besar kepala" beberapa pegawai di Yayasan Pelajaran Mara (YPM) dan masalah komunikasi antara mereka dengan pengurusan Universiti Selangor (Unisel) didakwa meletakkan 91 pelajar tajaan yayasan itu dalam keadaan bingung serta serba-salah.

YPM mengarahkan sekumpulan pelajar Program Ijazah Berkembar Jepun yang ditajanya supaya berpindah ke sebuah apartmen di Taman Bukit Pelangi, Batu Tiga dekat sini.

Namun Unisel pula yang bertanggungjawab menyediakan kemudahan kediaman kepada pelajar tersebut meminta pelajar berkenaan supaya mengabaikan arahan tersebut dan kekal di asrama sedia ada di Wisma Mais, Shah Alam.

Beberapa pegawai YPM yang diberikan kuarters penginapan bersama pelajar tersebut didakwa sebagai pihak yang mencetuskan kekeliruan itu.

Pegawai di pejabat pendaftar Unisel, Zaharul Anuar Abdullah berkata pegawai-pegawai tersebut bersikap "kurang ajar" dan tidak menghormati peraturan yang ditetapkan kepada semua penghuni di situ.

"Mereka ini yang besar kepala sebenarnya. Kita tegur mereka kerana mereka pakai alas kaki di dalam tempat kediaman dan tempat makan.

"Ini menyebabkan mereka marah dan menghasut beberapa orang pelajar supaya menuntut asrama yang lebih baik. Saya rasa tidak wajarlah kerana akhirnya pelajar ini yang menjadi mangsa keadaan," katanya, ketika dihubungi mStar Online hari ini.

Katanya, pegawai-pegawai YPM itu juga mendakwa tahap keselamatan di Wisma Mais tidak memuaskan.

"Tetapi keadaan di Taman Bukit Pelangi itu lebih teruk. Pelajar akan mengalami masalah untuk mendapatkan pengangkutan. Memandangkan ia sebuah taman perumahan baru, pelajar juga susah untuk mencari kedai makan."

Menurutnya lagi, kedudukan asrama sedia ada lebih baik kerana berdekatan dengan tempat kuliah dan disediakan dengan banyak kemudahan.

Berikutan itu, pihaknya telah menemui pelajar tersebut pada Selasa untuk berbincang mengenai perkara itu.

"Apabila kita tanya pelajar, lebih 80% tidak mahu berpindah. Jadi saya pasti niat untuk berpindah itu bukan daripada pelajar-pelajar ini."

Beliau turut menasihati ibu-bapa pelajar berkenaan supaya tidak mengambil tindakan tergesa-gesa kerana Unisel bertanggungjawab penuh ke atas hal-hal melibatkan kediaman pelajar tersebut.

Sebahagian daripada 91 pelajar berkenaan bagaimanapun telah mengemaskan barang-barang mereka untuk berpindah.

"Kami memang keliru dengan perbezaan arahan ini, tapi kami terpaksa akur dengan arahan pihak YPM kerana kami menandatangani perjanjian dengan mereka," kata seorang pelajar, yang enggan dikenali, kepada mStar Online.

"Kami juga tidak dibenarkan menyewa kediaman atau mengguna kenderaan sendiri. Semua itu ada dalam dokumen perjanjian," katanya lagi.

Zaharul Anuar berkata pihaknya akan menyelesaikan masalah ini sebelum sesi akan datang bermula pada 8 April.

MStar Online setakat ini gagal mendapat ulasan YPM.





Ini pula pasal UNISEL, Batang Berjuntai di mana anak saya belajar.Hari pendaftaran ialah 15 dan 16 Dec iaitu Sabtu dan Ahad. Sebab hari Sabtu tu kami sampai ke KL agak lewat iaitu pukul 6 lebih jadi kami tidak terus ke sana untuk mendaftar.

Anak saya dah dapat info dari kawannya yang dah sampai awal sehari mengenai tempat tinggal mereka yang telah dipindahkan 30 km lebih jauh dari tempat sekarang.Cara pihak UNISEL melakukan pemindahan itu amat tidak professional.Mereka hanya melekatkan memo di UNISEL akan nama2 yang terlibat. Manakala barang2 yang masih berada di loker pelajar yang terlibat telah di buka dan barang2 mereka di keluarkan dan di kumpulkan pada satu tempat.Oleh kerana tidak puas hati kawan anak saya dah buat polis report loker pecah.

Kami sampai pada hari Ahad lebih kurang 2 petang dan waktu itu orang ramai dah berkumpul di depan dewan UNISEL.45 minit kemudian kawan saya pula sampai anaknya terpaksa menunggu 400 orang lagi sebelum no nya timbul.Mereka berkumpul semata2 nak bayar yuran pendaftaran...bayangkan CUMA NAK BAYAR WANG PENDAFTARAN!

Dah selesai buat pembayaran anak kena cari barang yang kena longgok di luar bilik asrama pula.Lepas tu kami bertolak mencari tempat yang di sediakan oleh UNISEL iaiatu satu bilik di vila yang terletak di Taman Melawati kira2 30 km dari UNISEL.Dari pihak pengurusan saya dengar bas di sediakan dan akan sampai setiap 2 jam.Sepatutnya pihak pengurusan hendak lah memberi tahu sekurang2 nya seminggu lebih awal agar pelajar yang terbabit dapat membuat persediaan lebih awal atau membuat pilihan. Ini tidak main humban je ,mana nya profesinalism kamu ?

Namun apabila sampai , apartment ini agak cantik dan lengkap dengan swimming pool. Di depannya terletak anak sungai dan di seberang anak sungai itu kelihatan sederet rumah /kedai yang di bina di tebingnya ,permandangannya tak ubah seperti di Kuala Kurau.Dari sini ke Kelang juga tidak jauh dan projek melebarkan jalan masih belum siap .Melihat cara budak2 muda di sini membawa motor begitu laju, saya dah buat keputusan tidak akan membenarkan anak saya menaiki motor ke kuliah dan ini adalah muktamad.

Sebab di sini ada anak sungai dan ada deretan kedai makanan laut segar juga tak lupa tempat peranginan iaitu Bukit Melawati dan tempat kunang2,kami mungkin akan datang lagi sekeluarga dengan rancangan berkelah sambil memancing ,Insyallah....


nota: ANTARA UNISEL DAN YPM ,
SIAPAKAH YANG SEBENARNYA BERSALAH DALAM SOAL PENGURUSAN PENEMPATAN SEMULA PELAJAR YPM .SEKIRANYA UNISEL MENUDING JARI KEPADA YPM ,KENAPA PULA PERKARA YANG SAMA BERLAKU DI CAWANGAN BATANG BERJUNTAI.SEMUA NAMPAK SEPERTI KELAM KABUT.
SEKIAN SILA CERMIN2 DIRI.




ANGIN PUS-PUS

Sabtu Lepas 15 Dec kami ke KL lagi.Tetapi sebelum tu adalah bebarapa perkara yang berlaku .

Sehari sebelum tu anak sulung dah nak keluar untuk book tiket bas express ,dia nak balik ke UNISEL. Muis pula ,kawan adik bongsu nya nak balik ke Kelang .Tetapi tiba2 je abahnya pula nak turun ke KL esok,entah tiba2 je ,mungkin teruja dengan perhimpunan Pekida yang banyak di war2kan dalam internet tu ...jadi plan pertama tak jadi lah.

Hari Sabtu kalau orang yang bekerja di KL cuti tapi suami yang di ladang ni tak jadi pagi esok dia kena kerjalah ....sementara dia bekerja kami pun bersiap kemas barang apa yang nak di bawa.Pukul 12 tghri dia pulang.Kami bukan terus bertolak tapi dok talipon sana sini di sebabkan satu mesage yang di 4ward kan pada suami bertulis sebegini..." Amaran dari polis ! akan berlaku satu kekacauan di Kuala Lumpur pada 15 dan 16 Dec ini.Pada malam 15 ,orang2 India akan menyerang pada waktu malam kerana ketika inilah orang2 Melayu sedang tidur.Orang ramai di nasihatkan tidak memasuki Kuala Lumpur pada hari itu manakala mereka yang tinggal di sekitar KL di arah jangan keluar dari rumah..."

Suami yang mulanya beria2 mahu pergi jadi ghisau tak menentu. Lepas dah talipon sana sini iaitu area Kuala Selangor dan Kelang ,semua kata tak ade apa2 pun dalam pukul 1.30 ptg barulah kami bertolak...sebelum tu saya dah cakap dengan suami entah2 ia hanya propaganda polis tak mahu bagi orang ramai keluar berkumpul sebab tu lah mesage ni di edarkan...mustahillah akan ada pergaduhan kaum .Pekida tu ,ramai sangatkah ahlinya? tanya saya lagi .Kalau ramai pun dalam Malaysia ni mereka nak turun ke berhabis duit pada petrol dan tol, lainlah kalau ada orang sponsor bende2 tu termasuklah tempat penginapan.Lagipun ketua2 Hindraf kan dah kena tangkap siapa pula nak mengarah bala tenteranya ,tanda soal!

Bila sampai Serdang tol dan seterusnya ke KL memang tak ada apa2 yang berlaku.Tidak ada road block langsung tidak macam perhimpunan BERSIH dulu !

Hari ni saya baca blog RPK memang betullah semua ni khabar2 angin.Katanya orang UMNO sendiri yang sebarkan.Semasa ketua Hindraf kena ISA saya cakap juga dengan suami.....mungkin ini satu lagi muslihat....nama saja dia orang dalam ISA 2 tahun entah2 dah bercuti di pulau Hawai, siapa tahu...semuanya bisa diatur!

Sekarang ni saya memang dah susah nak percaya dengan orang2 ATAS !

Ini pula kisah di UNISEL>>>bersambung.....

Friday, December 14, 2007

AKU dan KEGEMUKAN

Apakah faktor penyebab kenaikan berat badan?


(Dulu aku dok hairan kenapa badan aku macam dipam-pam aje....)


Selain dari nutrien, makanan juga membekalkan tenaga. Malangnya bagi kebanyakkan makanan kita hari, ianya banyak mengandungi lemak, kaborhidrat dan gula yang berkalori tinggi selain daripada bahan pengawet dan perasa.

Kadar metabolisme iaitu kadar badan kita membakar kalori untuk menghasilkan tenaga menurun selepas kita menjangkau usia 30 tahun. Apabila pengambilan kalori melebihi pengambilan keperluan badan kita, ia akan disimpan sebagai lemak di dalam badan.

Kebanyakan rakyat Malaysia akan mengambil 3200 kalori sehari. Purata kadar metabolisma bagi lelaki 2200 kalori sehari manakala wanita 1800 kalori sehari*. Maknanya lelaki akan terlebih 1000 kalori sehari dan wanita terlebih 1400 kalori sehari. Bayangkan jika sebulan, ianya akan menjadi 30,000 kalori yang akan tersimpan menjadi lemak.

(*Ayoyo patutlah dia slim aku tak ,rupa2nya aku tak boleh bedal nasi sama saiz dengan orang laki2 nih.)

Apa pula yang menyebabkan kita terlebih makan?


(Mana ada lebih makan ...dari dulu hingga sekarang same je sepinggan nasi sekali makan!)


Apabila badan kita kekurangan nutrien, kita akan terasa lapar dan sering mengidamkan makanan. Kita memerlukan nutrien yang lengkap bagi memenuhi keperluan badan kita.

Setiap hari badan kita perlu dibekalkan dengan 46 jenis nutrien perlu iaitu;

  • 8 jenis asid amino utama (dari sumber protin)
  • 18 jenis vitamin
  • 20 jenis mineral (dalam bentuk organik)

Menurut pakar pemakanan, bagi memenuhi keperluan nutrien badan kita setiap hari, kita perlu mengambil sumber makanan dari 7 jenis sayur-sayuran yang terdiri daripada 7 jenis warna yang berlainan setiap hari. Jika kita makan kesemuanya, kalori yang kita ambil berjumlah 4000 kalori sehari.

Pengumpulan toksin pula mempercepatkan lagi peningkatan berat badan dengan menggalakkan pengumpulan air di dalam badan. Akibatnya akan terjadilah bonjolan selulit yang kurang menarik.

(Woh ! Banyak toksin le ni.....)

Sebenarnya amalan berdiet iaitu mengurangkan pengambilan makanan* akan menyebabkan badan kita kekurangan nutrien yang diperlukan. Ianya akan memperlahankan lagi kadar metabolisme. Ini menyukarkan lagi pengurangan berat badan.

(*Makan jangan tak makan, tau! )

- Untuk melangsingkan badan dengan berkesan, kita perlu menangani kesemua faktor tersebut -

FAKTA

New Straits Times. 26 September 2006.

Fakta kegemukan orang Malaysia:
54% dewasa terlebih berat
62% wanita & 48% lelaki
13.5% dewasa pengidap kencing manis

New Straits Times. 29 September 2006.

Malaysia merupakan
negara teratas dalam jumlah peratusan bilangan penduduk yang obesiti berbanding negara maju seperti Belgium, Perancis, Turkey, Jerman, Korea Selatan dan Singapura.

Malah
Malaysia merupakan negara yang paling ramai orang gemuk di seluruh negara Asia.



NOTA NOTA:

MoTiVasi Aku Dan KeGeMUkANN.

Aku berjanji pada diri aku sendiri biar berhabis duit , biar aku sengkek(lawak je) aku akan cuba membuang lemak2 yang melekat di bawah kulit perut aku dan bawah kulit ponggong aku dan pinggang aku dan lengan aku dan mana2 yang tersembunyi, haih, banyaknye mak datok......tapi jangan suruh aku berlapar sudah lah nanti metabolik rate aku turun merudum dan buat aku nak tibai seperiuk nasi pulak.


Bila aku berjalan di pasar ikan , di sini aku tak sebut pasaraya ye sebab memang berbeza macam tenguk langit dan tenguk bumi. Selalunya aku nampak ramai wanita gemuk (termasuk yang menulis ni) dan rata2nya bila berjalan seperti sedikit terdengkot2, ini menandakan bahagian kaki mereka sakit sama seperti yang aku alami.Maka timbul lah persoalan pada diriku kenapa rata2 nya begitu. Umur mereka kebanyakannya ku agak dalam linkungan di bawah 50 tahun.


Dan yang aku perasan mereka juga terdiri dari kaum ku ,orang Melayu. Aku justru merumuskan tentu permakanan yang kami ambil tidak jauh berbeza seperti gulai kari,masak lemak ,sambal tumis dan lain2. Kalau aku boleh katakan di sini walaupun tidak tepat sebab tak buat penyelidikan langsung orang2 Melayu juga suka makan nasi lebih dari lauk kerana ini mengenyangkan.


Kaum Cina lebih utamakan makan sayur2an atau lauk lebih dari nasi. Dan satu lagi mungkin juga bahan utama masakan orang Melayu ialah santan atau minyak untuk menumis begitu juga dengan kuih muih orang Melayu.Selain itu aku dapat rasa kaum Cina lebih suka minum teh yang kurang manis jika di bandingkan dengan bangsa Melayu yang suka minum kopi pekat dan teh tarik.


Dari segi lain orang Melayu kurang kepekaan kepada senaman. Macam aku juga mereka kurang berjoging , kurang berada di gym kurang pergi spa dan sebagainya.


Aku cuma berharap satu hari nanti tabiat orang perempuan Melayu termasuk aku boleh berubah......dan belum terlambat lagi untuk kami berubah. Mudah2an ekonomi kami terutama wanita2 Melayu akan bertambah mantap dan dapat pergi ke gym atau spa atau mencari alternatif yang bagus seperti ambil supplements makanan sihat yang agak mahal di pasaran.Ya untuk melangsing dan menyihatkan diri kami.Sudah tentu badan yang sihat akan melahirkan minda yang baik ,mudah2an mendapat perhatian yang positif juga dari masyarakat.....Sekian motivasi diri kali ini......




Thursday, December 13, 2007

GANYANG -MENgGANYANG

Sesiapa yang ingin berdebat dengan rakyat seberang laut mengenai ketidakpuasan mereka kerana negara kita telah mendendangkan lagu rasa sayang hei dan mempromosikan tarian barungan dalam Tahun Melawat Malaysia, sila ke laman web ini:

http://www.topix.com/forum/world/malaysia

Colors




color wheel.


How to Mix Colors

Interested in learning how to mix luscious, vibrant colors? Have you ever mixed red and blue paint only to find you have "mud" instead of purple? Want to know how to create luminous shades of red and yellow? Now it's time to learn how!

Steps

  1. Learn by doing. Get out your paints and cut a number of 8" x 10" pieces of watercolor paper or primed canvas on which to try out all the following color mixing techniques. You will find these sheets a great reference tool.

  2. Understand the basic color wheel. If you don’t have one, get one. It’s loaded with good information and visually demonstrates the following:
    • Primary colors are yellow, red, blue. You have to start with these colors as they can’t be mixed from anything else. Hence the term primary.
    • Secondary colors are orange, purple, green. Yellow + red = orange. Red + blue = purple. Blue + yellow = green.
    • Tertiary (third round of mixes from primary and secondary colors) include colors like blue-green, red-violet, yellow-orange.
  3. Be aware that colors can be visually warm or cool.
    • Warm colors include yellow, orange, and red;
    • Cool colors include purple, blue, green.
  4. Create a color sheet of all your pigments, grouping like colors. Yellow can, be cool, just as a green can be warm, depending on the pigments used to make that particular color. Your color sheet will help you to become familiar with this concept. Paint a swatch of all your yellows, reds, blues, etc. It will become obvious whether a pigment is warm or cool by comparing it to the other swatches.
  5. Learn about complementary colors. This is key for two reasons:
    • Complementary colors, when painted next to each other, enhance one another and almost glow. Why do you think a red rose is so stunning? It's those wonderful green leaves making the red dance. Did you ever wonder why so many spring flowers are purple and yellow? Mother Nature knows what she's doing.
    • Most important - complementary colors, when mixed together, create a neutralized or grayed-down version of the original color. Alter the proportions to get blue gray, green gray, or purple gray; red brown, yellow brown, or greenish brown.
  6. Dull down colors that are too bright. When you have a blue that is too bright, you can dull it by adding a bit of orange. Give it a try. Take a dollop of blue and add a small amount of orange. Mix well and watch how the blue changes from bright to dull. Uh oh, are you getting a greenish brown? That's because you added too much orange, or the orange may have too much yellow in it. Yellow and blue make green, remember?
  7. Keep trying different color mixes. We know that it takes red and blue to make purple, and that yellow is the complement. Which red and blue do you choose to mix a bright purple? (HINT: NOT red with yellow in it.) Red and yellow make orange, the complement to blue, which will make a grayish purple and not a bright one. Got the idea? Give it a try.


Tips

  • Complementary colors are directly across from each other on the color wheel. That's all well and good but what if you don't HAVE a color wheel in front of you? Here is a quick way to figure it out:
    • If you are looking for the complement to red, the two primary colors left are yellow and blue; mixed together they make green, which is the complement to red. The complement to yellow? Blue and red are the primaries left that, when mixed, make purple - the complement to yellow. Cool, eh?
    • What if you want to know the complimentary color to purple? Well - red and blue mix to make purple, the primary color left is yellow, which is the compliment to purple. TA-DA!

Wednesday, December 12, 2007

PROGRAM LATIHAN KHIDMAT NEGARA - PLKN

Anak saya akan melapor diri di Kem Desaru Gerakhas, Kota Tinggi pada 30 hb Dis,2007.


KATA2 PM yang di nantikan mengenai isu Perhimpunan Haram

Malaysian Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi, hailed as "Mr Nice Guy", has made this assertion in perhaps the strongest statement yet defending his leadership amid increased street protests.

Mr Abdullah was speaking yesterday at the prestigious 4th Khazanah Global Lecture in Putrajaya, a lecture series organised by Khazana Nasional, the investment arm of the Malaysian government.

"I can be nice. Being nice is your character and you cannot change. But being nice does not mean one is weak," he told the gathering of some 700 people comprising political and corporate leaders, students, civil servants and policymakers.

Referring to the arrests of lawyers and political leaders who had taken part in recent protests, including a demonstration march on Sunday, he reiterated his view that no one is above the law.

In yet another indication that the government may resort to the Internal Security Act (ISA), Mr Abdullah - who is also Internal Security Minister - said he would not "feel guilty or sad" if he has to sign detention orders for someone to be arrested under the ISA, if he believes the reasons are justified.

"God knows I have a duty to fulfil and I will do just that," he said to applause from the audience. Mr Abdullah first hinted at the use of the ISA two weeks back following a rally organised by the Hindu Rights Action Force (Hindraf), which the government says has links to terrorist organisations.

"As far as I am concerned, I know what is right is right and what is wrong is wrong. If somebody breaks the law, he has to face the consequences," he said yesterday.

"If the choice is between public safety and public freedom, I do not hesitate to say here that public safety will always win."

Referring to past racial violence in Malaysia, he said: "Malaysians must never, ever take their peace for granted and they must continue to be responsible to one another."

Addressing criticism that he had failed to deliver on promises made at Malaysia's last general election in 2004, Mr Abdullah said such objectives cannot be fully achieved in his five-year tenure as Prime Minister.

He said: "These things take time to grow. Food takes time to grow. Trees take time to grow."

Curbing corruption was one of Mr Abdullah's election promises. He said he had already started to implement some programmes. These included establishing economic corridors such as the Iskandar Development Region in South Johor to ensure that even Malaysians outside the prosperous Klang Valley can enjoy the benefits of economic progress.

Again to resounding applause, Mr Abdullah said: "I want to succeed more than anything else, more than anyone, because I feel responsible for what I've said (in the 2004 general elections). "

Actually he wants to say 4 yrs is not enough maa, and when he said that he wanted to succeeed MORE than anythig and anyone else meaning....20yrs also still won't be enough maaaa....







Tuesday, December 11, 2007

ILMU Ghaib

Waktu ni saya cuma menaip separuh hati. Entah kenapa kebelakangan ni malas betul nak bercerita dalam blog ni.

Tetapi sebab dalam blog ni ada talian ke blog tertentu yang saya suka baca jadi saya kena buka juga blog saya.kalau ada entry baru dari blog talian tu saya akan baca tetapi bila tak de entry baru ia agak membosankan.Lalu saya terfikir juga kalau saya tak isi blog saya dengan entry baru walaupun cerita ala2 sampah ada tak orang rasa kecewa menekan talian ke blog saya ...tanya saje hehe, jawapan nya dah tentu nobody cares!

Hari tu kawan antar e mail cerita dia ke Kulim bawa semua keluarganya maklumlah cuti sekolah anak dan mak bercuti panjang.Kesana mereka tak lepas peluang buat rawatan2 tradisi...macam mandi bunga, buang resdung dan mengurut. Fuh , katanya best giler bukan stakat dia seorang tapi sekeluarga pulak tu dan bayaran mencecah RM 175...katanya mengurut Rm 30, buang resdung RM 13 and so on...

I thought all the while my self aje yang suka cari rawatan2 tradisi ni tetapi rupa2nya ramai lagi...tetapi mengurut dengan harga RM 30 - 40 tak lah mahal sangat sebab hari tu saya bawa anak saya mengurut ,the man asked RM 101 dan katanya kalau nak tambah terpulang so i gave him RM 200. But i was satisfied with his service and all his advices to my son and me.

Bila dia bagi tahu pada saya bayarannya dan saya kata saya suka cara itu 'berterus terang' kerana saya juga nanti akan bertanya'berapa?' dari teragak2 nak bagi berapa.Tetapi dalam begitu saya merasai dia sudah scan beg tangan saya yang baru draw duit dari bank hari itu.Kerana orang2 ini ada ILMU scanner yang boleh nampak apa yang berlaku di masa yang lepas dan masa akan datang..seperti ada time mesin yang boleh menembusi masa dan apa saja.ITU PERASAAN SAYALAH.Dan saya kadang2 rasa tak selesa duduk berhampiran orang sebegini.

Percaya tak dia boleh bagi tahu saya yang dia nampak siapa bakal isteri anak saya yang baru berumur 17 tahun tu.Katanya pasangan anak saya orang Perak ,umur 15 tahun dan putih orangnya...apakah dia dah tahu kami berasal dari Perak dan umur anak saya 17 tahun jadi sebagai laki2 mestilah tak akan ambil isteri yang lebih tua darinya manakala putih pula...sudah tentulah secara general laki2 suka wanita yang berkulit putih.Banyak anak...laaaa ini bermakna anak saya tu penafsu.ADAKAH DIA HANYA MAIN AGAK pun entahlah....

Dulu masa di Kuching ada 'orang berilmu' ni pandai tenguk susur jalur jodoh seseorang,itulah 'ilmu' dia yang saya maksudkan. Saya yakin juga kerana Allah memang dah jadikan kita dengan pasangan2 kita kan.Tapi saya rasa calon2 pasangan kita bukan seorang kerana ia akan jadi statik dan kita tak perlu berusaha langsung jadi kata orang ilmu tu kalau orang itu memang sudah ada dalam jalur jodoh kita kena usaha.Pernah juga kawan saya yang teringin jodohkan anak perempuannya dengan seorang budak tu tetapi tak berjaya lalu katanya orang ilmu itu pembohong.

Saya juga pernah bila di minta tolong cuba juga bertanya .Bila dua orang bercintan dan yang laki2 tu dah beristeri tentulah desperate juga nak tahukan.Jadi kata orang ilmu tu nama perempuan tu tidak ada langsung dalam jalur tu, maksudnya mereka langsung tidak akan berjodoh ,bercintanlah sehebat mana pun...saya rasa lega tapi detik menunggu kebenarannya tu yang mencemaskan samaada benar atau tidak.Dan ternyata memang benar mereka tidak berjodoh tetapi malangnya si lelaki tu kahwin jua kerana nak menunjuk pada perempuan itu kalau kau boleh kehwin dengan orang lain aku juga.Jadi dalam hal ini untuk isteri2 kalau dah tersurat kamu akan di madukan maka bermadulah kamu.

Saya juga dapat tahu yang orang2 ilmu ini kadang2 sudah nampak kematian di depannya...yang saya pernah dengar ialah mereka dapat lihat darah yang keluar dari bulu roma dan ini menandakan orang itu tidak ada harapan lagi...dan saya perkuatkan lojiknya satu kerana ada ayat mengatakan sewaktu kita mati banyak darah yang keluar dari badan tetapi tidak nampak dan kedua, doktor juga boleh tahu kematian seseorang kian hampir melalui mesin degupan jantung si pesakitnya,jadi ini tidak mustahil .

Walaupun rezki, jodoh dan maut di tangan Tuhan,keadaan ini boleh berubah2 dengan usaha kita dan doa kepada Allah Taala. Cuma khiamat saja yang tentu dan tidak akan berubah2 dan tidak di ketahui bilanya kerana malaikat telah mengawal ketat pintu2 langit agar iblis tidak dapat mencuri dengar perkhabaran khiamat itu.


Kata orang ilmu tu lagi dia boleh lihat siapa yang menuntut ilmu hitam atau pakai hantu raya.Wajah2 mereka nampak oleh orang biasa sangat ayu dan cantik tetapi pandangan mata orang2 ini ,separuh muka mereka nampak hitam begitu juga mata mereka yang seperti tidak ada warna putih tu(macam yang di gambar2kan dalam filem pulak).

Katanya setiap manusia ada nurnya dan nur ini boleh keluar dan masuk kedalam badan atau jasad kita. Nur ini perlu di jaga biasanya dengan ayat2 quran. Ayat 3 khul sperti Al Ikhlas , Al Falaq dan An Nas memang bagus di amalkan sebagai pendinding hati di mana nur itu terpancar.Kerana di situlah Iblis suka membisik dan menghasut.


Sewaktu anak hendak diurut baju dan seluarnya di tanggalkan dan di letak atas tepi katil dan kemudian baju itu di buat andalan .Katanya lagi kau lihat lah baju tu, itulah jasad engkau tanpa ruh atau nur ia tidak ada apa2, tidak boleh bergerak .Bila kau pakai ia nampak cantik mengikut bentuk engkau. Bezanya badan kau yang sudah di tinggalkan ruh akan busuk lalu orang akan tanam kau ke dalam tanah.

Sebenarnya banyak lagi yang di cakapkan ,ada yang saya ingat dan ada yang tidak....tapi keseluruhannya saya akui kata2 nasihatnya memang bagus tetapi tilikannya...wallahualam.

Mudah2an anak saya dengar ,mudah2an anak saya lihat dan mudah2an anak saya paham.....mudah2an kami mendapat hidayah.

Friday, December 07, 2007

Isu BAHASA

Kadang2 susah nak kata sistem pelajaran di Malaysia kita ni salah ke betul ,sebab saya tak pernah kerja dengan jabatan ni, tak pernah jadi cikgu atau cikgi malahan kerani pun tidak tetapi saya dengar dari mereka begitulah....

Tapi kalau saya pakai lojik rasanya betul la kot sebab tenguk lah berapa kali tukar . Sekejap matematik dan sains dalam Bahasa Inggeris sekejap Bahasa malaysia kemudian tukar ke Bahasa Inggeris. Alasan banyak budak kampung tak tau cakap Inggeris sampai nak kerja pun tergagap2 tak boleh jawap soalan ketika di temu duga. Itu yang menemuduga orang putih ke orang Malaysia ? Dan yang tak tahu cakap oghang putih tu nanti depa tak boleh buat kerja ke...yang kita perlukan ni adakah otak mereka atau cakap mereka,lainlah kalau nak jadi ahli kelentong pandai cakap tapi tak ada otak!

Buku2 teks pun begitu juga , bertukar2 penerbitnya ,isinya bukan ada penambahan fakta tapi di olah berlainan cara .Kemudian ibu bapa yang gaji lebih sejemput kena beli buku2 teks baru.Buku tahun lepas yang sepatutnya pass kat adik dah terpaksa masuk kedalam gerobok buruk.Macam tu lah lebih kurang. Dengar dari anak saya buku teks tahun depan free tapi keutamaan tetap kepada budak2 yang miskin....maksud nya apa? Kalau tak cukup kamu mesti beli sendiri lah.

Itu baru bab mata pelajaran yang di ajar belum lagi dengan sekolah2 pengantar. Kepelbagaian memang bagus( Sek Tamil ada sekolah Arab ada,Sekolah Cina ada, sekolah Inggeris pun ada)dan kita pula bebas nak pilih sekolah mana ( maaf sebenar nya tak bebas 100%) .Kita nak hantar sekolah Tamil ke ,Sekolah Kebangsaan ke kita punya pasallah.Tapi kalau nak hantar ke sekolah2 berasrama penuh ,anak kita mestilah lulus cemerlang dalm akademik dan ko-korikulum sekolah rendah.Sekolah Arab pun kita kena lulus juga dan tahu tulisan jawi.

Di saat kita berlumba2 untuk maju kan anak2 kita supaya masa depan nya lebih cerah atau lebih baik dari kita,ada beberapa rintangan yang kita perlu hadapi.Selain berlumba2 mencari sekolah yang berprestasi cemerlang dimana bilangan pelajarnya terhad,kita juga berlumba2 mencari pusat2 kelas tambahan yang juga mempunyai rekod bagus.Duit adalah fakta penting kerana ini adalah pelaburan masa depan anak2 kita.

Tempat2 tuition ini meletakkan yuran yang lebih tinggi selaras dengan keupayaan mereka memberi service yang bagus. Dan di sini juga menjadi satu dilema apabila mereka yang termampu sahaja yang boleh menghantar anak2 ke sana.Yang tidak mampu akan ketinggalan terutama apabila berada dalam kelas yang sebenarnya.

Saya dapati juga dari pengamatan mata saya kaum Melayu masihkurang kesedaran dan berkira2 untuk mengorbankan sedikit duit untuk menghantar anak2 mereka ke kelas2 tambahan ,tidak seperti kaum Cina dan India dari segi pendapatan yang sama jika saya boleh rumuskan begitu.Bagi saya minoriti bukan bermakna mereka akan terus di tindas tetapi lebih banyak kepada kesanggupan untuk bangun berdiri di celah2 majoriti.Bersaing dan berusaha...dan melakukan pengorbanan yang besar untuk masa depan anak2 mereka.

Oleh kerana timbul isu Hindraf baru2 ini dan banyak pendapat yang saya baca ,ada yang menyokong dan ada yang marah .Jadi saya boleh rumuskan ada dua artikel yang menarik hati saya dan berpihak kepada penulisnya ,satu ialah isu konspirasi yang di tulis oleh Raja petra sendiri dan satu lagi ialah penulisan seorang guest columnist dalam Malaysiatoday seperti link di bawah. Dan saya rasa ia amat releven sekali dengan isu di sini.

http://www.malaysia-today.net/nuc2006/guestcol.php?itemid=740

Saya tetap dengan pendirian saya bahawa sistem pembelajaran di Malaysia masih PINCANG.Masih penuh dengan campur tangan politik dan isu perkauman. Masih belum boleh menjadi penyatu bangsa menjadi kannya satu rakyat Merdeka iaitu rakyat Malaysia. Mustahil tidak ada satu formula yang boleh di lakukan....saya rasa kerajaan ingin dan boleh melakukannya tetapi pembangkang pula bagaimana...masih mahu ada kepelbagaian bahasa dan bangsa walaupun di luar rumah ,maksud saya di sekolah2 ?

Tuesday, December 04, 2007

TAKZIAH

Berita dari BERNAMA;


Dalam kejadian kira-kira pukul 10.30 pagi semalam, tiga daripada 138 anggota itu maut, manakala 11 lagi cedera selepas penerjunan mereka tersasar lebih 500 meter dari zon pendaratan di lapangan terbang akibat tiupan angin kencang yang berlaku secara tiba-tiba.

Sebahagian mereka mendarat di luar pagar lapangan terbang hingga ada yang tersangkut di pokok, manakala ada yang terjunam ke laut termasuk tiga anggota yang terbunuh itu.

Mereka yang terbunuh ialah Renjer Siti Hajar Yakub, 24; Prebet Nurul Wahida Mohamad Yunus, 20; dan Trooper Raimond Duncan, 25.

Menjelaskan lebih lanjut, Najib berkata, berbeza dengan kaedah terjunan statik, yang dibuat oleh kumpulan penerjun Pasukan 10 Briged Para itu yang tidak dibenarkan membuat penerjunan jika kelajuan angin melebihi 10 knots, anggota Paskau boleh membuat terjunan selamat sehingga ke 25 knots.

Katanya, anggota Paskau dan kumpulan pesawat, yang membuat pertunjukan udara telah mengadakan latihan pagi ini sebagai persiapan acara esok dan segalanya berjalan lancar tanpa masalah.

Pasukan 10 Briged Para masih terlibat apabila mereka menaiki pesawat “bagi melakukan serangan lapangan terbang secara simulasi”, katanya.

Mengenai siasatan kejadian itu, Najib berkata, lembaga siasatan yang dipengerusikan oleh Panglima Tentera Udara, Jen Tan Sri Azizan Ariffin telah ditubuhkan.

Najib berkata, lembaga itu diberikan tempoh sebulan untuk mengemukakan laporan mengenai insiden itu.

Timbalan Perdana Menteri berkata, keanggotaan lembaga siasatan itu termasuk bilangan ahli sedang diperincikan oleh Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Muhammad Ismail Jamaluddin.

“Kita akan menjalankan siasatan penuh untuk mengetahui apa yang sebenarnya telah berlaku termasuklah pada mereka yang telah meninggal dunia semasa operasi raptai itu,” katanya.

Terdahulu, Najib yang ditemani isteri, Datin Seri Rosmah Mansor bersama kedua-dua panglima ketumbukan tentera itu meluangkan masa kira-kira 25 minit melawat anggota yang tercedera termasuk Suraya Ali, 23, yang kritikal dan dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU).

“Saya telah mengunjungi mereka yang terselamat dan mengikut keterangan mereka, mereka terselamat kerana mereka dapat mengikut prosedur yang ditetapkan.

“Sekiranya mereka terjun ke laut, ada prosedur yang patut diikuti dan mereka dapat melakukannya walaupun tak sepenuhnya, mereka dapat mengikut sebahagian daripadanya seperti membuka payung terjun dan membuka pelampung. Itu menyebabkan mereka terselamat,” katanya.

- Bernama



Kadang2 kita mesti belajar dari instinct yang Tuhan berikan pada kita...kalau kita rasa angin terlalu kuat dan kita yakin ia akan membahayakan diri kita maka kita sendirilah kena beritahu Tak bOLEH kerana kita yang merasainya bukan orang lain yang boleh jawap untuk diri kita.....

Mungkin dalam hal ini ketiga2 anggota yang malang ini yakin mereka boleh lakukan tetapi nasib mereka agak malang kerana tidak mengikut prosidur atau dalam kegawatan mungkin mereka tidak sempat melakukannya.Apapun kita tunggu siasatan lanjut mengenai kemalangan tersebut.

Saya ucapkan Takziah kepada keluarga anggota2 yang malang dan saya juga terasa sedikit kesal kerana anggota2 kita tidak dapat membaca suasana bahaya dan risiko yang mereka akan tempuhi dalam keadaan mereka sendiri boleh mengelaknya.Dah terantuk baru nak terngadah itulah yang selalu kita lakukan berulang2 kali.





Human capital dan Pergabungan .

Saya sebenarnya terbaca berita ini dari surat khabar Indonesia yang bertarikh 1 Juli 2001 dan apa yang saya terbaca membuat saya rasa geli hati dengan buzz word modal insan dan mahu menghebahkan dalam blog saya dari mana datangnya.

JAKARTA – Jangan terburu terbuai oleh masuknya investor asing. Ternyata investor asing tidak selalu membawa kesejahteraan yang dirasakan bagi karyawannya.
”Take over ke investor asing tidak jaminan menjadi lebih baik,” demikian bunyi judul siaran pers yang diterima SH dari Pengurus Serikat Pekerja Minamas Gemilang (SPMG) Kalteng minggu lalu.
SPMG Kalteng ini melakukan aksi yang mereka namakan aksi ekskalasi di kantor Perwakilan PT Minamas Gemilang selama dua hari 18-19 Juni. Pangkalnya adalah ketidakpuasan terhadap manajemen
Kumpulan Guthrie Berhad (KGB).
”Jangankan kemakmuran, sedangkan harapan menjadi lebih sejahtera saja terasa sulit. Kondisi seperti ini belum pernah dialami karyawan saat manajemen sebelumnya (Salim, red) karena karyawan dihargai sebagai
asset human capital yang ber-value,” jelas Pengurus SPMG Kalteng dalam siaran pers itu.
Mereka mengaku bersama empat Serikat Pekerja (SP) yang juga di bawah KGB telah mengupayakan dialog sejak 15 Maret 2002. Waktu itu berawal dari tidak diakuinya keberadaan serikat oleh Manajemen KGB.
Setelah SP menekan dengan melakukan ekskalasi dengan menghentikan panen, baru Manajemen KGB mengakui lima DP yang berada di lingkungan Minamas Gemilang di Jakarta 19 April 2002. Pada saat itulah wakil kelima SP menyampaikan 20 butir aspirasi.
Ternyata jawaban manajemen tidak memuaskan. Apalagi kenaikan gaji tahun 2002 yang dijanjikan ternyata kurang dari 15 persen, justru turun bila dibandingkan tahun 2001 sebesar 20 persen. Sehingga bila dikurangi inflasi 12,5 persen mereka tidak merasakan tambahan yang berarti.
”Padahal dulu waktu masih krisis di bawah Grup Salim, kenaikan gaji minimal inflasi plus prestasi tidak pernah kurang dari 20 persen, itu pun masih ditambah bonus tahunan beberapa kali. Bahkan sekarang perusahaan yang di bawah Grup Salim berlipat-lipat kenaikan gajinya dibanding kami yang perusahaan awalnya sama,” papar salah seorang pengurus SP yang dihubungi SH, belum lama ini.
Belum lagi gaji pokok yang dipandang saat ini belum memenuhi standar hidup layak minimal untuk seorang staf. Ia mencontohkan, pendapatan seorang asisten lapangan seringkali di bawah pendapatan mandor.
”Maka sasaran SP adalah penetapan gaji pokok sebesar Rp 2.825.000 sesuai nilai perhitungan biaya hidup yang telah disampaikan melalui surat-surat SP terdahulu. Yang dipenuhi manajemen justru yang tidak signifikan, yaitu beberapa tunjangan seperti tunjangan kelahiran, sumbangan dukacita, tunjangan pemeliharaan motor,” imbuh pengurus SP itu.
Tapi, menurutnya, pihak manajemen bersikukuh jawaban atas 20 butir aspirasi itu sebagai keputusan final dan tidak akan dikoreksi kembali. Bahkan mereka menyatakan, kalau SP tidak puas dapat mengajukan permasalahan ini sebagai perselisihan kepada Dinas Tenaga Kerja dan Transmigrasi.
Perasaan diabaikan oleh manajemen inilah yang memicu SPMG Kalteng kembali melakukan aksi ekskalasi. Mereka juga menilai gaya dan budaya manajemen telah berubah.
Menurut mereka aksi eskalasi itu bukan ditujukan kepada manajemen di Banjarmasin, kendati mengambil tempat di sana. Mereka menegaskan, aksi tersebut ditujukan kepada Manajemen Minamas Gemilang di Jakarta dengan target Perjanjian Kerja Bersama (PKB).
”Manajemen dalam menjawab semua tuntutan karyawan selalu dengan alasan kemampuan perusahaan terbatas. Jika benar, maka dapat dipastikan BPPN telah melakukan kesalahan yang sangat besar dalam memilih dan menyeleksi investor peserta tender penjualan aset Salim Group ini, karena ternyata pemenangnnya adalah mereka yang tidak mempunyai kekuatan finansial,” tandas pengurus SPMG Kalteng lagi.

Konglomerat Terpandang
Sayangnya Manajemen KGB dalam seminggu terakhir ketika dihubungi SH selalu berkelit. Bahkan ketika SH mendatangi kantor pusat Minamas Gemilang di Plaza Central pun hanya ditemui Henry Syah yang mengaku tidak berkompeten memberikan jawaban.
Surat yang ditujukan kepada Presiden Direktur Minamas Gemilang, Rusely Kusip pun tidak terjawab. Sekretarisnya mengatakan Ruseli Kusip tengah berada di luar kota. Sedang telepon selulernya ketika dihubungi SH tidak diangkat.

Sementara itu hasil riset SH menunjukkan KGB membeli 24 perusahaan kelapa sawit eks Salim Group senilai Rp 3,65 triliun dari BPPN akhir tahun 2000. Lalu KGB menerbitkan Islamic Bond (obligasi Islami) US$ 395 juta untuk mendanai akuisisi tersebut.
KGB memang merupakan konglomerat terkemuka di Asia Tenggara. Grup ini memiliki 55 estate di 10 dari 13 negara bagian Malaysia dengan 12 pabrik pengolahan minyak sawit dan empat pabrik karet.
Grup ini tercatat didirikan oleh Alexander Guthrie tahun 1821 sebagai perusahaan dagang Inggris pertama di Asia Tenggara. Guthrie memperkenalkan karet dan kelapa sawit di Malaysia tahun 1896 dan yang terakhir tahun 1924.
Tahun 1981 Malaysia berkepentingan membeli Guthrie Corporation Plc di Bursa Saham London. Lalu Kumpulan Guthrie dibentuk sebagai perusahaan publik di tahun 1987 dan tercatat di Bursa Saham Kuala Lumpur tahun 1989, yang saat itu menjadi penerbitan saham terbesar di Malaysia.
Dari gambaran ini jelas KGB bukan grup yang tidak memiliki kekuatan keuangan sebagaimana dituduhkan. Data SH juga menunjukkan pendapatan dari perkebunan kelapa sawit ini akan meningkat signifikan dari Rp 565,32 miliar menjadi Rp 977,29 miliar. Sehingga diharapkan KGB menangguk keuntungan Rp 83,88 miliar. Padahal tahun 2001 Minamas Gemilang masih menderita rugi Rp 77,84 miliar.
Sebagai perbandingan, perkebunan kelapa sawit yang lain juga kinerjanya mengalami perbaikan. Misalnya, PT Astra Agro Lestari, Tbk yang tempo hari sempat akan dijual, kini malah bakal menjadi tulang punggung pendapatan Astra Internasional.
Lantas apa yang menjadi permasalahan? Rupa-rupanya gaya dan manajemen baru lebih berperan.
Ada semacam kebuntuan dialog, kalau tidak bisa dibilang penghindaran atau bahkan pengabaian pihak karyawan oleh manajemen yang baru. Pantas saja kalau karyawan apalagi SP mereka tidak dihargai.
Saking gemasnya, seorang karyawan yang dihubungi sampai-sampai dengan nada nelangsa menyatakan, seperti Tenaga Kerja Indonesia (TKI) di tanah air sendiri. Maklum KGB merupakan konglomerat perkebunan yang berasal dari negeri jiran Malaysia. (SH/mega christina)



Petikan dari: http://www.sinarharapan.co.id/berita/0207/01/sh06.html

Sebenarnya saya taklah paham sangat apa yang di tuliskan oleh berita di atas tetapi perkataan human capital bolehlah saya fahamkan sebagai MODAL INSAN yang selalu di banggakan oleh pemimpin kita sebagai modal saya setiap kali berhujah.Sedangkan ayat itu telah pun di gunakan mungkin seawal tahun 2001 oleh rakyat Indonesia.

Di atas adalah permintaan rakyat Indonesia yang bekerja dengan syarikat perladangan Malaysia agar gaji karyawan mereka di bayar sama atau selaras dengan pekerja di Malaysia.tetapi tuntutan mereka telah di tolak.

Dan di sini saya sebagai seorang rakyat Malaysia saya juga dengan rasa sedikit sedih mengucapkan "selamat pergi" kepada nama2 besar dalam syarikat perladangan kita selain Golden Hope iaitu Guthrie Sdn Bhd yang telah diambil alih oleh SIME DARBY BHD yang pada mula rundingannya adalah untuk gabungan di bawah Synergy Drive.

Untuk mendapat lebih maklumat sila ke blog A scribe of Kadir Jasin yang telah mengupas dengan lebih dalam dan terperinci mengenai pergabungan tersebut. http://kadirjasin.blogspot.com/2007/12/synergy-drive-merger-winners-and-likely.html





Thursday, November 29, 2007

Internet oh internet....

Sebelum mantan PM kita nak kenalkan internet atau IT kepada rakyatnya ,banyak terdengar keluh kesah kerana takut teknologi dunia tanpa sempadan ini akan menghancurkan kita.

Teringat juga kata2 nasihatnya "kalau kita pergi sebelah yang tak elok kita dapat yang tak elok lah...."

Yang tak elok tu mestilah bahagian XXXXrated tu! tambahan pula itulah sumber paling terbaru dan terhangat yang kita boleh tenguk sepuas2nya tanpa bersusah payah keluar rumah.Maka kita terdengar lah cerita di sekolah pun ada guru2 nakal yang terlalu curious akan curi2 le laman tersebut.Waktu itu streamix belum keluar, untuk melanggan internet atau ISDN agak mahal...lebih mahal dari telefon bil.Ada yang cuba jimat buka satu jam satu hari dan ada yang bergaduh sebab bil melambung.

Kemudian setiap rumah di galakkan mempunyai sekurang2nya satu komputer seperti kita mempunyai Peti ais atau TV.Masaalah nya harga komputer waktu itu agak mahal jadi kerajaan benarkan membeli melalui wang simpanan EPF.

Kemudian timbul pula satu kegilaan berchatting. Dari yang tua hinggalah ke budak sekolah sampai ke larut2 malam berchatting di alam siber.Esok tu banyaklah kisah2 mangsa yang baru kenal melalui siber chatting kena rogol kerana terlalu percaya dan sampai ke tahap angaukan pada teman siber mereka.Yang berumah tangga pula asyik masuk kolum majalah yang cuba meleraikan masaalah pasangan gila berchatting hingga biar pasangan tidur sorang2.

Dan akhirnya kegilaan berblogging....


Sebenarnya saya cuma nak bercakap tentang pengaruh internet ni..banyak yang bagus tetapi ada juga yang tidak. Pengaruh buruk terlalu cepat menular di sebalik pengetahuan yang kita perolehi. Apabila blogging di perkenalkan , manusia mula menulis apa yang terlintas di fikiran mereka. Ia menjadi satu tempat meluah pemikiran dan perasaan mereka.

Apa yang menjadi rumitnya ia boleh di baca oleh semua orang dan boleh mempengaruhi pembaca.Saya bandingkan diri saya yang berblogging dan rajin membaca blog politik. Dan kini menjadi marah bila terbaca pasal Pak Lah dan menantunya.Katakan saya cuma membaca Surat Khabar sahaja dan saya menyokong apa yang di kata dan di lakukan oleh kerajaan kita apakah saya akan di marah oleh blogers lain dan menganggap saya dungu.Tambahan pula saya akan memarahi orang2 yang berdemonstrasi atas jalan dan mengaggap mereka tak ubah macam beruk.

Ia pernah berlaku kepada kita dahulu sewaktu reformasi dan kita berpuak2 dan bertengkar antara kawan dan saudara kita sendiri.Ia menjadi tegang kerana ada orang yang percaya dan ada yang tidak tentang perlakuan liwat oleh bekas menteri kita.

Kemudian saya bandingkan dengan teman2 saya yang langsung memilih tidak memperdulikan internet hanya sekadar membaca dan membalas e mail sahaja...mereka lebih aman dari saya.

Pengaruh blogers memang hebat...Bila BERSIH berdemonstrsi saya sokong demi satu keadilan, apabila HINDRAF pula berdemonstrasi saya juga sokong kalau ia menuntut lebih peluang pekerjaan di sediakan untuk mereka sebab saya mudah simpati dengan kumpulan minoriti.

Tetapi apabila saya terbaca surat Hindraf dan ada menyebut bahawa Melayu dan Islam di Malaysia itu GANAS dan cuba melenyapkan kuil dan sekali gus diri mereka....jadi saya cuma membandingkan mereka dengan ular yang berbisa tetapi mereka lebih BISA dari ULAR!Jadi untuk anoynamous yang panggil saya racist Ba***d jangan menipu diri sendiri and be true to yourself!

Wednesday, November 28, 2007

Accidental PM ?

Entahlah apa nak jadi dengan Malaysia....


Father-in-Law & Son-in-Law Berhad

Malaysiakini editor Steven Gan has come down hard on Abdullah Badawi, who he called the 'accidental prime minister', and the worst PM we ever had.

In an editorial titled: An incompetent, not-so-nice guy, Steven said Abdullah is no Junichiro Koizumi, but at least, he can be BJ Habibie to bring some Indonesian-standard reforms in Malaysia -- that is, if his Son-in-Law allows him to.

Koizumi, if you remember, was the maverick Japanese leader who led his party to one of the biggest electoral victories in the nation's history and decisively sacked party leaders who opposed his reforms. Abdullah can't measure up to him, Steven said.

Whereas, Habibie was the accidental president in post-Suharto Indonesia. In the one short year he was in power, he initiated poll reforms, liberated the media, free political prisoners and let East Timor go.

Already, Abdullah has completed his boring four years as Malaysia's prime minister when November 1 came and went.

In juxtaposition, Steven said, "Abdullah is arguably the most incompetent PM we ever had. He has just sleep-walked his way through his first term."

"it's remarkable that it took this long for some to see the real Abdullah Badawi -- an incompetent, not-so-nice guy," he added. Quote:

Increasingly, Malaysians are questioning his leadership when previously few dared to without ending up looking foolish, as Abdullah is still enormously popular. But it's there for all to see - his sloth-like administration, his flip-flopping in decision-making and his seeming disinterest in state affairs. [...]

Moreover, his dilly-dallying over acting on the Lingam tape and his sledgehammer approach to the Bersih and Hindraf protests are the latest in a string of decisions which have let down many, including those who gave him a huge mandate in the 2004 election.

Four parties have to blame for this, Steven illustrated.

Firstly, it has been the demeanour of Abdullah as a weak, deficient leader.

Secondly, it is his 'American-style spin-doctoring' that pulled enough wool over our eyes'. By now, Steven said, 'the chink in Abdullah's armour is beginning to show, and the prime minister is becoming a victim of his own elaborate ‘spin’.

Thirdly, it's Abdullah's ‘elegant silence' administration that has been hijacked by two self-appointed spokespersons – de facto law minister Mohd Nazri Abdul Aziz and information czar Mr Maidin. "It cannot get any worse than this," Steven said..

Fourthly, and seemingly the most lethal, is Abdullah's real enemies. Quote:

Abdullah should realise that his real enemies are not his critics but his sycophants. Indeed, his Achilles' heel is one of his most trusted confidants, son-in-law Khairy Jamaluddin.

The Son-in-Law's Plan

This is where the conspiracy starts, and Steven didn't mince his words on what ails Umno, and by extension, what holds Malaysia ransom to. Quote:

Khairy has openly conceded that he needs his father-in-law to ‘protect' him while he plots to take over the country's top job within the next 10 years. He is painfully aware that the moment Abdullah steps down, he can kiss his ambitions goodbye.

For Khairy's plan to work, Abdullah must hold on to his job for at least another term. That should provide this 30-something politician the ‘protection' he needs to climb up the party hierarchy and shore up his political support.

He has one major problem though - with deputy Umno president Najib Abdul Razak next in line to take the reins, Umno Youth chief Hishammuddin Hussein stands out as Khairy's most immediate rival. As Najib's cousin, Hishammuddin is the most obvious successor. This could potentially leave Khairy out in the cold.

So expect Khairy to work overtime to ensure that Hishammuddin not elected as one of the three party vice-presidents in the next Umno polls. With his key rival out of the way, Khairy - who will be installed as Umno Youth chief - will be right on track in his quest for power.

This explains why Abdullah cannot rock the boat too much by rubbing up the party chieftains the wrong way - hence, his uninspired leadership.

Four years after Mahathir

When he took over from Dr Mahathir Mohamad, Steven said, Abdullah promised Malaysians the sky -- he vowed to wipe out corruption without fear or favour, he asked everyone to tell him the truth even if it hurts, and promised to rid the country of racial and religious polarisation.

"Surely, Abdullah must be kicking himself now," Steven added. "You don't promise what you cannot deliver."

Hoping against hope and with one full year running before his first term expires by April 2009, could Abdullah still be the bureaucrat to bring something akin to BJ Habibe's reforms-in-one-year in Malaysia?

"If his son-in-law allows him to," Steven said.

While people seem not too pleased pertaining to the situation of corruption in the country...
Merdeka-Poll_CORRUPTION_200.jpg

opinion polls conducted by the Merdeka Centre for Opinion Survey say Abdullah's approval rating still reigns high on the thinner side of 70+%.
Merdeka-Poll_200711.jpg

See Umno mouthpiece for elaborations.

By the way, Steven didn't even wasted a single word on Abdullah's various corridors -- for the East Coast, it's summarised as having WEPT (Wilayah Ekonomi Pantai Timur).

Continue reading "Father-in-Law & Son-in-Law Berhad" »

Posted by Jeff Ooi at 04:22 AM | Permalink |

HINDRAF



Teringat masa dulu2 ,pelajaran pertama dari orang tua saya yang tak boleh masuk akal ialah kalau ada keling dengan ular , bunuh keling dulu kemudian baru bunuh ular.......

TETAPI SEKARANG MASIH TAK MASUK DI AKAL kerana ular mulai pupus tetapi kumpulan HINDRAF semakin membiak ramai........

Read this pathetic letter from HINDRAF.
HINDRAF
Hindu Rights Action Force
No. 135-3-A, Jalan Toman 7,
Kemayan Square,
70200 Seremban, Negeri Sembilan
Malaysia. Tel : 06-7672995/6
Fax: 06-7672997 Email waytha@hotmail.com

15.11.2007
The Rt. Hon. Gordon Brown
Prime Minister of the United Kindom
10 Downing Street, Fax: +442079250918
London, URGENT
SW1A 2AA

Dear Sirs,

RE: 1. COMMONWEALTH ETHNIC INDIAN PEACE LOVING SUBJECTS IN MALAYSIA PERSECUTED BY GOVERNMENT BACKED ISLAMIC EXTREMIST VIOLENT ARMED TERRORIST WHO LAUNCHED A PRE DAWN VIOLENT ARMED ATTACK AND DESTROYED THE KG JAWA MARIAMAN HINDU TEMPLE AT 4.00 A.M THIS MORNING (15.11.2007).

2. APPEAL FOR U.K TO MOVE EMERGENCY U.N RESOLUTION CONDEMNING “ETHNIC CLEANSING” IN MALAYSIA.

3. APPEAL TO REFER MALAYSIA TO THE WORLD COURT AND INTERNATIONAL CRIMINAL COURT FOR CRIMES AGAINST IT’S OWN ETHNIC MINORITY INDIANS.

We refer to the above critical matters in Malaysia but which generally gets the least attention locally even by the Opposition parties, NGO’s, the Malaysian Human Rights Commission and the media for this community is generally regarded as politically insignificant, do not draw local or international funding and are deemed not pressworthy. To the contrary the Malaysian government has successfully projected itself to the world as a modern Islamic thinking country which is not true.

The ethnic minority Indians in Malaysia were brought in to Malaysia by the British some 200 over years ago. Since independence in 1957 the Malaysian Indians have been permanently colonialised by the Islamic fundamentalist and Malay chauvinists UMNO led Malaysian government.

Among the recent atrocities committed by this government are as follows:-

1.100 over Indians were slashed and killed by the UMNO controlled Malaysian government in the Kampung Medan mini genocide. Despite numerous appeals, the Malaysian Human Rights Commission has refused to hold a Public Inquiry. The UMNO controlled Malaysian courts struck off a victim’s public interest civil suit for a Public Inquiry to be held without even the said UMNO controlled government having to file in their defence. The UMNO controlled Attorney General and the Inspector General of Police refused to investigate and / or initiate an inquest into the death of at least six Indians in this tragedy despite.

2. Every week one person at average is killed in a shot to kill policy and in every 2 weeks one person is killed in police custody. About 60% of these victims are Indians though they form only 8% of the Malaysian population.

3. In every three weeks one Hindu temple is demolished in Malaysia.

The latest being the demolishment of the Mariaman temple in Padang Jawa, Shah Alam, Selangor early this morning (15.11.2007) and the next being the (Mutaiya) Hindu temple in Sungai Petani scheduled for the 29.11.2007.

A violent armed pre down attack at 4.00a.m this morning was launched by the UMNO controlled Malaysian government backed by about 600 police, riot police, Islamic extremist and armed terrorists which completely destroyed this temple.

In an attack two weeks ago, uniformed police, riot police and city Council officers hurled rocks and attacked unarmed Hindu devotees with knives, sticks and iron rods.

At least 20 Hindu devotees were seriously injured and 19 arrested including 4 of their United Kingdom trained lawyers in direct violation of Article 5 (Right to life) Article 8 (Equality) Article 11 (Freedom of Religion) Section 295 (defiling a place of worship), Section 296 (disturbing a religious assembly), 298A(causing racial disharmony) and Section 441(criminal trespass) of the Malaysian Penal Code.

These authorities are plagued by an above the law mindset and in fact liberally take the law into their own hands. These atrocities however does not happen to almost all Islamic places of worship. Please visit www.policewatchmalaysia.com for further and better particulars.

4. State sponsored direct discrimination against the Indians in Public University intakes, Indian (Tamil) Schools, skills training institutes, civil service and private sector job opportunities, business and license opportunities and in almost all other aspects of daily life.

Despite our hundreds of letters, appeals and pleas to the Malaysian King and Sultans, the Prime Minister, Attorney General, Inspector General of Police, Ministers, Chief Ministers and the latest being our letters to the Prime Minister dated 29.10.2007 and 30.10.2007 and to the Attorney General dated 1.11.2007 the Malaysian authorities are only proceeding with greater ferocity and with impunity with very little regard for the Federal Constitution and laws of Malaysia. So please help us.

CONCLUSION

We fear that this peace loving Indian community of Tamil origin having been pushed to the corner and the persecution getting worse by the day may be forced to into terrorism in a matter of time as what has happened to the Sri Lankan Tamils.

APPEAL

On our part we are committed to a peaceful and lawful struggle and pray and appeal that the Government of the United Kingdom:-

1. Moves an emergency United Nations resolution condemning these state sponsored atrocities and persecutions of Malaysian Indians in Malaysia.

2. Refers Malaysia to the World Court and the International Criminal Court for Crimes against it’s own ethnic minority Indians

Thank You,

Yours Faithfully

P.Uthayakumar
Legal Adviser