Pages

Friday, March 30, 2007

ERA

Aku dilahirkan 3 tahun setelah merdeka dan umur ibu ku waktu melahirkan aku adalah dalam linkungan 30 tahun....bandingkan umur ibu dalam eranya. Era jajahan British, Jepun dan komunis.Membesar dan hidup dalam era kesusahanEra *survival yang tinggi*,era di mana elektrik dan air paip belum ada hanya menggunakan pelita sumbu, minyak tanah dan sumber air dari sungai atau telaga.Era di mana berpindah randah dari tempat kurang selamat ke tempat yang lebih selamat .Era di mana bila waktu2 kecemasan dan darurat terpaksa lari dan menyorok dalam rimbun2 bendang dan pokok2 ubi kayu.Era di mana makanan terlalu susah kerana selalu di rampas oleh tentera Jepun atau Komunis.Era di mana kain adalah barang yang paling bernilai dan susah untuk di dapati....era di mana daun nenas di tumbuk supaya mendapat siratnya untuk membuat benang bagi menampal kain yang koyak.Dan tidak ada satu kain pun yang ibu pakai tidak bertampal .Era dimana menyekolah anak adalah satu mimpi atau angan2 *mat jenin*.

Aku adalah anak generasi sesudah merdeka!

Aku tidak merasai semua itu kecuali ,pelita minyak tanah dan dapur kayu.Aku pernah juga mandi di telaga dan berak di tepi sungai dan di semak2. Pada waktu itu arus kemodenan yang di bawa oleh British ,semakin berkembang. Sistem persekolahan berjalan dengan lancar.Aku tidak sedar akan pergolakan politik pada waktu itu kerana aku masih kecil tetapi keadaan darurat seperti *curfew* masih berlaku.ini bukan kerana penjajahan tetapi kerana perbedaan idelisma dan sifat perkauman yang kuat.Masing2 bimbang dengan ketidak adilan dan juga perasaan curiga yang menebal antara kaum.

Era datuk ku hanya sempat melihat TV hitam putih dan aku juga ....Waktu tv hitam putih pertama kali sampai ke Smenanjung tanah Melayu ramai orang di era itu kehairanan apabila tersebar bahawa radio tidak lama lagi akan ada gambar hidup.....kemudian hebuh pula tv tidak lagi dalam hitam putih tetapi akan mempunyai warna.Datuk ku tidak sempat menyaksikan tv bewarna tetapi aku dapat......

Dan kini era teknologi canggih,era komputer....era internet ,era dunia tanpa sempadan..... alhamdulillah bapaku sempat melihat era digital ini malahan dapat merasai memakai telepon bimbit,manakala datuk ku tidak....

Aku yakin lima puluh tahun akan datang manusia tidak lagi mengguna jalan darat untuk sampai ke satu distinasi yang lain ...aku yakin kereta boleh terbang...seperti sekarang apabila kereta boleh di gunakan di atas air...tidak mustahil...tapi apakah aku sempat menunggu sampai era itu?
Kalaulah Datuk ku boleh hidup semula tentu dia akan terkejut besar dengan perubahan dunia ini....dan andainya pula aku sudah tiada di era itu.....adakah sesiapa yang dapat menceritakan kepada ku ?

Wednesday, March 28, 2007

SeLaMat BerMimPi

Kita bermimpi rupanya....

Jutaan manusia dengan jutaan mimpi, ada mimpi indah ada mimpi ngeri .Ada mimpi sedih ,ada mimpi bahagia. Ada yang mimpi sedang tidur ,ada yang mimpi sedang mandi.....mimpi yang panjang . Mimpi yang tidak pernah putus dari terus bermimpi.Bersambung-sambung .Seperti mimpi siang sesudah malam dan malam sesudah siang.Mimpi bulan ,mimpi matahari ,mimpi hujan ,mimpi salji......

Dan tiba2 kita terjaga.Apa terjadi bila kita bangun nanti ?
Apakah kita akan mengingati semula mimpi2 kita?orang2 yang kita temui di dalam mimpi kita? Apakah ada lagi bulan dan matahari? Hujan dan salji ?

Sebelum sampainya waktu itu teruskan bermimpi.....jika anda jatuh ingatkan diri anda ia hanya satu mimpi, jika anda sedih ingatkan diri anda ia hanya satu mimpi jika ada takut ingatkan diri anda ia hanya satu mimpi jika anda dalam kesusahan ingat lah ia hanya satu MIMPI....moga dengan cara itu saja anda tidak akan berputus asa.....SeLaMat BerMimPi !








Monday, March 26, 2007

POLIGAMI BUKAN SUNAH NABI - PAYUNG EMAS ?

INI ADALAH TULISAN SYAM AFTER I POST THE ARTICLE BELOW.

Masa aku further study, aku buat practical ngn sorg Muslim Chinese frm China. His family in China mmg kuat ugama. His father is an imam kt masjid kt kpg dia. HIs father in law pun org kuat ugama kt kpg wife dia. Adikberadik pompuan n anak sedara dia sume pakai tudung kt China sana.
That bos of mine is was a lecturer kt UIA, faculti Shariaah. Masa kt Beijing pun dia lecture Islamic subject kt Universiti Beijing.
Tmpt aku practical ni is actually a retail outlet brg dr China. One day a man came n ntah mcm mana got to know that my bos is a muslim This malay man, typical malay man yg berpendpt it is a sunah for a man to poligami. Bila dia tau my bos is a mslim , sembang punya sembang kuar cite poligami.
Rupanya poligami tidak dibenarkan di China di kalangan Muslim. Bukan sbb ikut China2 lain tp atas pendapat dan pandangan mufti2 mereka. Dalam ayat Surah AnNisa' kenapa dibaca dari ayat 3 shj.
That malay man mgkin silap berpandanagn China ni Islamnya celup, siap provok bos aku ni. Bos aku naik panas, kebetulan kedai sebelah kedai Arab jual buku agama. Dia cari Quran Terjemahan, bukak surah demi surah mengenai kawin npoligami. Ayat AnNisa' tu patut dibaca seterusnya, hingga smpai ke ayat mengenai siapa perempuan2 yg boleh dikawini untuk dipoligami. Antara pompuannya yg aku ingat ialah janda yg lelaki itu perlu bela anak2 yatim, jadi kawini lah emaknya. Jd di China, adalah haram isteri kedua itu seorg anak dara.


MY POSTING;


DALam Al Quran Surat An-Nissa ayat 3 ” .. Menikahlah kamu dengan perempuan pilihanmu dua atau tiga atau empat, tetapi jika kamu takut tidak dapat berlaku adil, maka hanya satu”. Ayat ini -yang dikenal orang dengan sebutan ayat poligami- biasanya dijadikan landasan orang untuk beristri lebih dari satu.

KOMEN :Iya, kalau orang itu sudah memahami keseluruhan ayat. Terutama bahgian " …tetapi jika kamu takut tidak dapat berlaku adil, maka hanya satu”. Adil ? menempatkan sesuatu pada tempatnya.

Bagi orang yang berpoligami itu berarti sudah merasa yakin kalau dirinya itu bisa berlaku adil terhadap istri-istrinya.( Nabi sendiri berasa dia kekurangan dalam berlaku adil lalu selalu memohon keampunan atas kelemahannya yang Allah sahaja mempunyai kekuasaan atas nya iaitu hati.)

Tapi pertanyaannya. Apakah mereka sudah membaca ayat selanjutnya di surat An-Nissa tersebut ?

“Kamu sekali-kali tidak akan dapat berbuat adil di antara isteri-isterimu, walaupun kamu sangat ingin berbuat demikian” An-Nissa 129.Dalam definisi fikih, sunah berarti tindakan yang baik untuk dilakukan. Umumnya mengacu kepada perilaku Nabi. Namun, amalan poligami, yang dinisbatkan kepada Nabi, ini jelas sangat terpesong. Alasannya, jika memang dianggap sunah, mengapa Nabi tidak melakukannya sejak pertama kali berumah tangga?

Nyatanya, sepanjang hayatnya, Nabi lebih lama bermonogami daripada berpoligami. Bayangkan, monogami dilakukan Nabi di tengah masyarakat yang menganggap poligami adalah lumrah. Rumah tangga Nabi SAW bersama istri tunggalnya, Khadijah binti Khuwalid RA, berlangsung selama 28 tahun. Baru kemudian, dua tahun sepeninggal Khadijah, Nabi berpoligami. Itu pun dijalani hanya sekitar lapan tahun dari sisa hidup beliau. Dari fakta ini, sebenarnya tidak ada alasan "poligami itu sunah".

Sunah, seperti yang didefinisikan Imam Syafi’i (w. 204 H), adalah penerapan Nabi SAW terhadap wahyu yang diturunkan. Pada kasus poligami Nabi sedang mengejawantahkan Ayat An-Nisa 2-3 mengenai perlindungan terhadap janda mati dan anak-anak yatim. Dengan menelusuri kitab Jami’ al-Ushul (kompilasi dari enam kitab hadis ternama) karya Imam Ibn al-Atsir (544-606H), kita dapat menemukan bukti bahwa poligami Nabi adalah media untuk menyelesaikan persoalan sosial saat itu, ketika lembaga sosial yang ada belum cukup kukuh untuk solusi.

Bukti bahwa perkawinan Nabi untuk penyelesaian problem sosial boleh dilihat pada teks-teks hadis yang membicarakan perkawinan-perkawinan Nabi. Kebanyakan dari mereka adalah janda mati, kecuali Aisyah binti Abu Bakr RA.

Selain itu, sebagai rekaman sejarah jurisprudensi Islam, ungkapan "poligami itu sunah" juga merupakan reduksi yang sangat besar. Nikah saja, menurut fikih, memiliki berbagai predikat hukum, tergantung kondisi calon suami, calon istri, atau kondisi masyarakatnya. Nikah bisa wajib, sunah, mubah (boleh), atau sekadar diizinkan. Bahkan, Imam al-Alusi dalam tafsirnya, Rûh al-Ma’âni, menyatakan, nikah bisa diharamkan ketika calon suami tahu dirinya tidak akan bisa memenuhi hak-hak istri, apalagi sampai menyakiti dan mencelakakannya. Demikian halnya dengan poligami. Karena itu, Muhammad Abduh dengan melihat kondisi Mesir saat itu, lebih memilih mengharamkan poligami.

Nabi dan larangan poligami

Dalam kitab Ibn al-Atsir, poligami yang dilakukan Nabi adalah upaya transformasi sosial (lihat pada Jâmi’ al-Ushûl, juz XII, 108-179). Mekanisme poligami yang diterapkan Nabi merupakan strategi untuk meningkatkan kedudukan perempuan dalam tradisi feodal Arab pada abad ke-7 Masehi. Saat itu, nilai sosial seorang perempuan dan janda sedemikian rendah sehingga seorang laki-laki dapat beristri sebanyak mereka suka.

Sebaliknya, yang dilakukan Nabi adalah membatasi praktik poligami, mengkritik perilaku sewenang-wenang, dan menegaskan keharusan berlaku adil dalam berpoligami.

Ketika Nabi melihat sebagian sahabat telah mengawini delapan sampai sepuluh perempuan, mereka diminta menceraikan dan menyisakan hanya empat. Itulah yang dilakukan Nabi kepada Ghilan bin Salamah ats-Tsaqafi RA, Wahb al-Asadi, dan Qais bin al-Harits. Dan, inilah pernyataan eksplisit dalam pembatasan terhadap kebiasan poligami yang awalnya tanpa batas sama sekali.

Pada banyak kesempatan, Nabi justru lebih banyak menekankan prinsip keadilan berpoligami. Dalam sebuah ungkapan dinyatakan: "Barang siapa yang mengawini dua perempuan, sedangkan ia tidak bisa berbuat adil kepada keduanya, pada hari akhirat nanti separuh tubuhnya akan lepas dan terputus" (Jâmi’ al-Ushûl, juz XII, 168, nomor hadis: 9049). Bahkan, dalam berbagai kesempatan, Nabi SAW menekankan pentingnya bersikap sabar dan menjaga perasaan istri.

Teks-teks hadis poligami sebenarnya mengarah kepada kritik, pelurusan, dan pengembalian pada prinsip keadilan. Dari sudut ini, pernyataan "poligami itu sunah" sangat bertentangan dengan apa yang disampaikan Nabi. Apalagi dengan melihat pernyataan dan sikap Nabi yang sangat tegas menolak poligami Ali bin Abi Thalib RA. Anehnya, teks hadis ini jarang dimunculkan kalangan propoligami. Padahal, teks ini diriwayatkan para ulama hadis terkemuka: Bukhari, Muslim, Turmudzi, dan Ibn Majah.

Nabi SAW marah besar ketika mendengar putri beliau, Fathimah binti Muhammad SAW, akan dipoligami Ali bin Abi Thalib RA. Ketika mendengar rencana itu, Nabi pun langsung masuk ke masjid dan naik mimbar, lalu berseru: "Beberapa keluarga Bani Hasyim bin al-Mughirah meminta izin kepadaku untuk mengawinkan putri mereka dengan Ali bin Abi Thalib. Ketahuilah, aku tidak akan mengizinkan, sekali lagi tidak akan mengizinkan. Sungguh tidak aku izinkan, kecuali Ali bin Abi Thalib menceraikan putriku, kupersilakan mengawini putri mereka. Ketahuilah, putriku itu bagian dariku; apa yang mengganggu perasaannya adalah menggangguku juga, apa yang menyakiti hatinya adalah menyakiti hatiku juga." (Jâmi’ al-Ushûl, juz XII, 162, nomor hadis: 9026).

Sama dengan Nabi yang berbicara tentang Fathimah, hampir setiap orangtua tidak akan rela jika putrinya dimadu. Seperti dikatakan Nabi, poligami akan menyakiti hati perempuan, dan juga menyakiti hati orangtuanya.

Jika pernyataan Nabi ini dijadikan dasar, maka bisa dipastikan yang sunah justru adalah tidak mempraktikkan poligami karena itu yang tidak dikehendaki Nabi. Dan, Ali bin Abi Thalib RA sendiri tetap bermonogami sampai Fathimah RA wafat.

MY KOMEN ON PAYUNG EMAS;

SAYA TELAH CUBA MENCARI SATU AYAT YANG MENCERITAKAN PERIHAL ISTERI
DENGAN PAYUNG EMASNYA JIKA MEREKA MEMBENARKAN PARA SUAMI BERKAHWIN LAGI...
APA YANG SAYA DAPATI HANYA ULANGAN CERITA DARI MULUT KE MULUT TANPA ADA NAS AL QURAN ATAU HADIS YANG KUKUH.BOLEHKAH SAYA RUMUS KAN BAHAWA AYAT2 INI TELAH DI SELEWENGKAN OLEH ORANG2 TERTENTU UNTUK DI GULA2KAN SUPAYA MENDAPAT MAKSUD MEREKA.

SESUNGGUHNYA WANITA DI LAHIRKAN DENGAN SIFAT CEMBURU DAN INI TIDAK DI NAFIKAN OLEH RASULLULAH SENDIRI YANG PERNAH MENEGUR ISTERINYA AISYAH.
AISHAH YANG PADA SATU KETIKA MENGEKORI RASUL KERANA DISANGKANYA RASUL AKAN KERUMAH ISTERINYA YANG LAIN TELAH DI TEGUR DENGAN BAIK...ADALAH RASA CEMBURU ITU PERLU ADA DAN MEMANG ADA TETAPI CEMBURU YANG BERLEBIH2AN ITU ADALAH HASUTAN DARI SHAITAN SEMATA2 DAN AISHAH SEMPAT MENJAWAB APAKAH BAGINDA TIDAK DI GODA OLEH SYAITAHAN DAN JAWAB BAGINDA SUDAH TENTU TETAPI MALAIKAT SENTIASA MENGAWASINYA.(SAYA MOHON MAAF KERANA SUDAH LUPA TAJUK BUKU RUJUKAN SAYA INI DAN MUDAHAN DI PERBETULKAN MANA YANG SALAH)

DAN SAMBUNG BAGINDA LAGI,PERMPUAN YANG DAPAT MENAHAN CEMBURUNYA ADALAH SEPERTI BERJIHAD.

PENDAPATKU MUNGKIN AYAT INI SAJA YANG BOLEH AKU KAITKAN DENGAN PAYUNG EMAS (WALLAHUALAM)

DARI SEGI LOGIK SEORANG RASUL YANG DIHIASI DENGAT SIFAT2 TERPUJI MASIH DI SYAKI OLEH ISTERINYA SITI AISYAH SENDIRI....INIKAN PULA KAMI, ISTERI2 KEPADA LAKI2 AKHIR ZAMAN INI.JADI PARA SUAMI FIKIR2 KAN LAH......

Sunday, March 25, 2007

KeTaKUTan WAniTA -POLIGAMI

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM.......

Aku saja ambik topik di atas sebab baru2 ni ada video gambar orang atasan bercumbu dalam lif,DAN IA BERSANGKUTAN DENGAN KEBAHAGIAAN...Masyaallah, apa nak jadi dengan akidah orang2 Islam ni. Kut kita asyik sibuk dengan gejala sosial remaja tiba2 gejala orang tua yang timbul pun dasyat juga.....mana letaknya akal mereka yg waras dan iman mrk sbgi orang Islam.

Aku dah lama nak tanya pendapat kawan2 perihal suami yang ingin kawen lg kerana ia berkait rapat dengan kebahagian tapi menunggu masa yang sesuai.Apabila Cenah antr je video tu yg sebenarnya aku dah tenguk,ia memberi aku peluang untuk aju soalan.walau tidak semua kawan2 yg jawab tetapi ia memadai untuk sekadar melihat reaksi mereka....so here it goes......

Dari Cenah ,
Sham..tu baru kena provok ngan aku.....Hehehe......... Aku komen lain kali plak....kena balik dah nih...jemput anak balik ko-K dia...

shamsuddiar ramli wrote:



Salam again,

Pendapat aku tu cuma pendapat buat masa ni, kan aku cakap if it ever happened to me, I might change my mind. Tengok lah masa tu , I cannot predict my mind. But I really hope I my stand remains. Mcm aku ckp lah, depend jgak on the other party ie pompuan yg satu lg tu camne. Payong, payong jgak, kesabaran ada had. Harap2 payong tk bocor. Insya Allah.Moga2 laki aku n aku kuat iman. Heheh, suspend jgak bila kena provoke!

noor aini wrote:

Hmmmmmmm.........cara cenah jwab macam tenguk wayang pulak siap boleh terbayang2 dalam kepala.......Here i want to make a special request to Lah,if u are willing to tell ur part of stories and i promise u there wont be any prejudice.

Rosnah Yahaya wrote:

Salam semua,
Sorry Arah...may B U X dpt video sensasi tu...rasanya aku tertinggal...if U nak tngok nnti aku fwdkan...kot U kenal org bdua tu..
Ttng Ani ckp may B depa dah kahwin sorok2... dari maklumat yg aku dpt... that guy adalah Tn Haji - Gred 54.... n the lady is Gred 52 - her husband kijer di Terengganu....kejadian berlaku di one of the hotel di K.L lah... masa tu 'Jabatan depa buat retreat kat hotel tu...'
Ttg persoalan yg Ani tanyakan tu.... Memula mintak maaf dulu dgn member kita C Lah... jgn berasa hati... ur kes mungkin lain....Just to tell U all aku ada kes kat C ni... "heart to heart" talk dgn mangsa... mmg lelaki sebelum dpt janjinya semua Ok... tapi nkorang tau?.. C mangsa ni dah 10 tahun bermadu... n utk selama itulah jugak TIADA NAFKAH BATHIN utk dia!!!.. Bila tiba giliran C suami tidor umah dia... benda tu mesti X naik!!... buat mcm mana pun mmg X naik!! So apa yg boleh hanyalah 'oral' shj (maaf Arah....) tapi itulah realitinya... dah puas berubat kesana-sini...namun mcm tulah jugak...nak kata mmg dah 'mati pucuk.... anak mangsa ni bagi tau kat mak dia yg 'mem' kat sana le ni sedang sarat mengandung!!!! So mcam mana tu?...just nak provok... Sham bila jadi mcm tu nko sanggupker? If U kata OK... tabik springlah aku!!!....Walopun kehidupan kita bukan fokus pd tu shj.... tapi mmg kwn aku tu bnyak benda yg dia 'tertinggal'... tiba giliran dia... hubby buat kijer out-station...weekend X pernah ada...anak2 semua dgn dia.. if dia out-station...member ni X pernah hubby ctc... tapi madunya akn dpt call..dia dpt tau sbb adik hubby yg G = out-station ckp sbb dia tidor sebilik - adik akan tanya abgnya kenapa X call kakak ipar yg ni (member aku nie..). Abg X jwab... diam shj.... tapi X jugak buat call....
OK... gotta go... ada masa sambung lagi..
Wassalam





khairiah wrote:


Ani, bagus kerana menjentik topic yang sensasi macam ni. Dapat sambutan. Banyak respons.

Pandangan I sebagai single woman,

Possibly, dengan izin Allah memang tak nak kacau rumah tangga orang but I don’t know my own fate. In the right frame of mind, memang tak mau jadi perampas tapi orang cakap kalau dah jatuh cinta tu dah jadi buta, hati lebih mengatasi fikiran yang rasional. Bagaimanapun I sentiasa mendoakan supaya I tak jadi macam tu.

Secondly, kalaulah jugak I ditakdirkan untuk jatuh cinta dengan suami orang, I must be certain that I’m being accepted by the family (wife or wives and children included). Honestly, at this age, chances nak jumpa lelaki bujang tu is very slim… dan kebanyakkannya yang baik tu dan boleh kata berkenan dihati adalah suami orang. Jadi, banyakkan berdoa supaya sentiasa dilindunginya.

Just my 2 cents.

BTW, dah dapat ke video sensasi adegan dalam lift u….


From: shamsuddiar ramli [mailto:shamsuddiarramli@yahoo.com]
Sent: Wednesday, March 21, 2007 8:53 AM
To: noor aini

Salam everybody,

Agak lama jgak aku tk bbalas berita ngn nkorg. Tk tau lah apa yg aku sibukkn. Smpaikan reunion 25 yrs diploma itm grad last Saturday tun aku tk dpt g. Wal hal aku ngn Dee sama dlm comiti, Camne Dee? Tntu best kan jmpa member yg kebanyakannya terputus langsung hubungan.

Psl kes yg Ani bagi....mmmmm, aku tk tau samada reaksi n fikiran aku akan sama atau berubah apabila perkara camtu berlaku, tp buat masa ni pendapat aku camni dan sebolehnya aku nk terus berpendirian camtu.

Kalu husben kata dia dh jatuh hati ngn satu pompuan n kata nk kawin, aku akan minta dia introduce n aku akan interview dlu budak tu( lbh tua dr kita???).
Who ever that woman is, alu kena pastikan dia sesuai utuk husben, n boleh get along ngn aku n anak2 aku. Pada aku penting sbb bila pompuan tu kawin ngn lelaki yg dah ada famili, dia jgak akan 'kawin ngn anak bini lelaki tu, that is me!

Kalu pompuan tu bersifat mcm aku , aku rasa insyaAllah harmoni kehidupan bermadu. Biasalah kalu ada tersinggung terkecik hati sekali sekala, as long as ada sifat pemaaf. tapi lebih penting sifat tk segan mintk maaf.

Itu kes kalu dia blum kawin, tp kalu dia kawin dlu baru bagi tau atau kita dpt tau dr org lain??? Mgkin lain skit perasaan n pendirian aku. Sbb ini soal kepercayaan yg kita bina dlm rumhtangga kita. Breach of trust ni lain skit.

What I can say is, I hv to accept the situation coz they are already married. Its dosa to runtuh a masjid. Cuma keharmonian mgkin kureng, n I might tpaksa get along ngn madu yg blum tntu mengikut my expected spec. Dalam hal ni pompuan tu tu la yg patut bertimbang rasa. Husben? Kalu dia bleh sorok2 kawin, what else yg dia tk bleh buat? Berserah lah selepas berusaha.

Tp apa2 pun dlm ati aku tk dpt nk telaah, bila dia blum ada anak mgkn aku tk berasa sngt, bila dia dh ada anak nnti aku takut aku jeles kt anak dia. Aku lbh memikirkn perasaan anak aku sebenarnye.

Aku fkr camni Ani, aku ni pahala tk banyak dalam hidup ni. Jadi kalu dpt payong emas mgkn dpt mudahkn aku di akhirat nnti. Hati masa ni mgkin boleh di adjust, di akhirat nnti ??? Wallahu'alam.

I hope my writings (thoughts) didnt hurt anyone. It's just my sincere thought.

noor aini wrote:

Salam again ,sori leha tadi aku send kat kau sorang pendapat aku...so here i have to repeat.

first i thank leha for her prompt answers.I rasa banyak wives akan sependapat dengan leha tapi banyak pulak husbands yang tak akan sependapat dengan syarat yang leha bagi anyway lain orang lain pendapat so friends ,whats your answers.


noor aini wrote:

Salam again ,sori leha tadi aku send kat kau sorang pendapat aku...so here i have to repeat.

first i thank leha for her prompt answers.I rasa banyak wives akan sependapat dengan leha tapi banyak pulak husbands yang tak akan sependapat dengan syarat yang leha bagi anyway lain orang lain pendapat so friends ,whats your answers.

alia ali wrote:
salam.
kalo la satu hari nanti suami aku tiba2 bagi tau aku dia dah jatuh cinta dgn pompuan lain dan nak kawin dgn pompuan tu.... mmm.... sebagai wanita mesti la aku terkejut. aku akan cuba tahan diri aku supaya tak mengamuk. ofcorse la mesti menangis punya, tapi aku cuba tak meraung. thats not the end of the world
bila dah cool hati aku ni , aku tanya suami aku balik ,betul2 kah dia nak kawin lain. kalo dia confirm betul, aku terpaksa minta dia fikir utk pilih yg mana satu. kalo dia pilih pompuan tu aku terpaksa undur diri bersyarat. aku tak mau dimadu walaupun aku tau dapat pahala kalo bermadu.pahala tak pahala belakang kira. pada aku lebih baik aku berpisah dgn suami aku dari aku masih lagi bersama dia.buat apa aku masih setia dgn lelaki yg tak jujur, tak setia dan buat aku hilang kepercayan pada dia. pada aku lebih baik berpisah dari aku makan hati menunggu suami aku yg dah makin lupa jalan pulang kerumah. aku tak kan halang ia kawin dgn pompuan tu, buat apa aku halang orang dah menggatal sgt tu. better let it go. pada aku sekali suami aku tak jujur selama2 nya aku dah tak percaya. aku tak mau simpan suami cam tu. aku minta cerai sebab aku tak mau aku dan suami aku berdosa. susah nak dapat suami yg akan bersikap adil pada isteri2nya. kot ada pun dalam sepuluh org ada la sorang yg ok.so daripada suami aku berdosa sbb lupa tanggung jawap dan aku pulak berdosa menyumpah seranah suami aku dlm hati lebih baik aku minta cerai.
tapi sebelum berpisah tu aku akan buat syarat. aku mahu rumah, wang sara hidup, dan kereta sebiji. lepas tu aku tak mau dia ganggu aku lagi. apa2 urusan dgn anak2 dia urus dgn anak2 sendiri. aku tak mau campur. aku nak rehatkan diri aku betul2 sementara tunggu mati aku nak buat amal ibadat banyak2 yg mungkin masa aku masih jadi isteri dia aku tak mampu buat lebih amalan. Biasa la isteri ni, nak buat posa sunat pun kena minta izin suami. lagi pun aku punya banyak masa lepas tu. tentang anak2 terpulang pada diorang. tapi aku rasa anak2 aku mesti masuk belah aku punya.

Idah wrote;

ASSALAMUALAIKUM,

PASAL BERMADUNI, BOLEHLAH AKU CAKAP MCMNI..

- SATU MOMENT GILA BG LELAKI.
- SELAMANYA PENDERITAAN BG WANITA.
- DLM PERKAHWINAN, MESTI ADA KESETIAAN.
- MESTI ADA KEIKHLASAN UNTUK SALING MEMBAHAGIAKAN.
- KALAU SUDAH ADA ORG KETIGA, HM.....AMAT MALANG.........(NAUZUBILLAHMINZALIK.......)
- TIDAK AKAN MEMBAHAGIAKAN ISTERI, EVER. OLD OR NEW.
- ANAK2 - TETAP THE VICTIM.
- ZAMAN INI, JANDA, BALU, ANAK YATIM, ORG MISKIN, BUKAN TANGGUNGJAWAB SEORANG LELAKI, TETAPI TANGGUNGJAWAB BERSAMA MASYARAKAT DAN BADAN2 KEBAJIKAN LAIN....BUKAN TGJWB SEORANG LELAKI BERGELAR SUAMI!!!!!
- SO, WHAT'S THE EXCUSE? NAFSU. FULL STOP. PERIOD.
- MY SUGGESTION: BILA DIMADU, BLAH. DON'T GIVE ALTERNATIVE. NONE WHATSOEVER. IT JUST DOESN'T WORK.
- NEVER HOPE FOR THE BEST. COS IT IS JUST NOT FOR THE BEST. ANY FOOL CAN FIGURE THAT.
- PAYUNG EMAS? DREAM ON.....

Tamat-
---------------------------------------------------------------------------------------

From: noor aini
To: Khairiah Ahmad , rosni ahmad , leha alias , Mardhiah Ariffin , Faridah Basaruddin , saodah husin , naimah mahmud , Rohaya mohamad Mohamad , Fadzilah Mohamad , rahimah , shamsuddiar ramli , Rosnah Yahaya
CC: pon sebon
Subject: Tolong beri pendapat
Date: Tue, 20 Mar 2007 22:47:47 +1100 (EST)

Salam again,

Nampak macam tak aktif je ...what happen to all..mungkin tak ada cerita yg bagus...anyway thanks Cenah for showing U-Tube tentang hubungan terlarang tu...but still kita tak leh menghukum tanpa usul periksa ..mana tahu mrk dah kahwin secara senyap2 ke.......yes who knows except God....And my questions this time are related with the video...

So here go my questions again......


Dalam dunia yang penuh cabaran ini di mana kebanyakan perempuan boleh berdikari dan bersifat materialistik..kita dapati banyak yang belum berumah tangga...atas sebab2 tidak berjumpa dengan pasangan yang sesuai.Pasangan yang mereka inginkan biasanya ialah laki2 yang stable dari segi pekerjaan,bertanggung jawab dan mempunyai pendidikan agama.

Sebagai seorang muslim kita juga beriman pada ayat2 Al Quran dan salah satu ayat yang di turunkan ialah pada laki2 yang ingin beristri...bunyinya lebih kurang begini......maka khwini lah oleh mu wanita2 itu yang kamu sukai tetapi
cukuplah dengan satu sekiranya kamu takut berlaku adil,dan sesungguhnya kamu tidak akn dapt berlaku adil.(Tolong perbetulkn apa2 yang salah)

Soalan saya;

Apa reaksi anda apabila suami anda berterus terang pada anda yang dia telah mengenali seorang wanita yang pada hatinya di anggap baik dan meminta izin untuk mengahwininya....... apakah anda setuju/tidak.....apa alasan anda.?


Seandainya suami anda telah mempunyai segala jwapan untuk alasan anda di atas contohnya sayangnya serta tanggungjawapnya(masa dan material) pada anda dan keluarga anda tetap sama ,apakah anda akan bersetuju?


Seandainya suami anda bekerja di luar kawasan ,tanpa anda ketahui telah pun beristeri dan pulang menunaikan tanggung jawapnya seperti biasa dalam keadaan harmoni dan keadaan ini telah berlangsung bertahun2 lamanya tanpa ada sebarang masaalah dan tiba2 pada suatu hari anda mendapat berita dari seseorang,apakah reaksi anda dan kenpa begitu...?sekiranya rasa
tertipu itu jawapan anda boleh kah ada rasionalkan dengan alasan dia tidak mahu anda terluka dan tidak mahu kehilangan anda dan keluarga.

Sebagai seorang wanita Islam yang percaya pada takdir...apakah anda masih tidak mahu merelakan dan memaafkan suami dan perempuan itu.KENAPA.?


Sekian ,tolong jawab dengan seikhlasnya.......

After reading their answers i boleh rumuskan disini....most wives tak mahu di madu....but some do willing to make a try with certain conditions..including me i guess.Setelah membuat sedikit rujukan sebenarnya poligami bukan lah undang-undang yang sewenang2nya boleh dipakai apabila mahu berkahwin lagi. Ia merupakan satu undang 2 istemewa seperti undang2 waktu darurat.Saya akan letak fakta ini di lain posting.Ada negara2 yang setelh membuat study secara terpeinci melalui Al quran dan hadis telah membuat hukum bahawa poligami itu tidak dibenarkan.Contohnya negara Cina (seperti cerita Syam), Indonesia dan Mesir.Hanya laki2 yang bersifat tamak saja akan mengatakan poligami adalah SUNAH NABI.

Harapan saya setelah membaca posting saya yang akan datang lebih ramai laki2 yang bertaqwa akan bersetuju dengan fakta tersebut.......sekian salam harmoni dari saya.

Wednesday, March 21, 2007

ERTI KEBAHAGIAAN PT 1



Apakah kebahagiaan? Ok my own words ,perasaan gembira kerana tidak ada masaalah...(tepat?).Sebenarnya susah nak define what is happiness especially true happiness.Manusia boleh define kekayaan tu kebahagiaan dia atau ramai anak ke atau ramai istri ke atau kejayaan kerjayanya ke dan lain2.Kalau itulah defination yang tepat kenapa ada orang kaya yang masih bunuh diri atas sebab kesunyian atau orang yang ada anak pulak sanggup bunuh familinya kerana banyak pinjam dari along atau orang yang dulunya banyak istri dan anak terdampar di rumah orang tua tanpa sesiapa melawatnya ...so what is true happiness and why people are seeking and willing to die for it.

Apakah perasaan bahagia itu berubah2 dan sifatnya yang tidak kekal membuatkan kita susah mendifinasikannya secara tepat.

Tell me frankly can money really makes u feel happy?U buy happiness with money,invest atas cinta yang sangat didambakan oleh u and at the end bila u dapat cintanya u rasa tidak murni,tidak sejati..kerana dia cuma mahu harta u. Money cannot make u happy,not without love.Money is only solution.

Then LOVE is happiness may be.Lebih tepat lagi cinta yang tidak bermasaalah.Mencapai kejayaan juga satu kebahagiaan.Terlalu luas definasinya.Walaupun u sedang mengecapi kebahagian sekarang ,yang menghairankan di celah2nya masih ada rasa bosan ,jemu ,marah ,malas dan lain2.Dan manusia mula mencari solutions dengan pergi berkelah,berjogging dan berhibur .Kenapa tidak dapat maintain kebahagiaan itu di dalam hati kita .Apakah kerana rasa cinta itu sendiri sifatnya tidak kekal selama2nya.Atau cinta itu hanya satu dari cabang2 nafsu selain daripada nafsu makan, nafsu kepada barang yang mahal dan indah dan lain2 keinginan .Dan nafsu pula cenderung kepada sifat suka berlebih2an kerana ia dapat mengembirakan hati kita.Lagi banyak kegembiraan yang kita perolehi, bertambah bahagialah hati kita.Dan bagaimana bagi mereka yang tidak dapat belebih2an dalam soal di atas , apa kah mereka tidak akan menemui kebahagiaan atau kegembiraan? Tidak mustahil bolehkan.


Jadi kalau soalan apakah anda bahagia dengan hidup anda sekarang ? jawapan saya ya saya bahagia. Tetapi kalau soalan yang berbunyi apakah anda benar2 bahagia dengan hidup anda? jawapan saya entah, saya sendiri tidak tahu.

Sekian dari saya yang mencari erti kebahagiaan yang sebenarnya.......

Monday, March 19, 2007

TWENTY's VS FORTY's



Found this photo in my son's wallet......the color is nearly faded ! I dont know why he took it from the album and keep it inside his wallet but one thing for sure he had told his sister ,"look akak ! mum is even prettier than u ...."showing the rotten picture.
Its funny u see,people are scared of growing old...like those days...when the sound of our age from 'teen' changed to 'ty', we made a commotion.

Those years i found time moved so slow to graduate and found a job. I wished there would be no more stress in learning to pass the exam.But now time moves so fast even without doing anything.

To become old is like u don't have a plenty of time left.That makes sense why some older people
still want to enjoy life as though they don't have enough time anymore.

I always wonder why people want to live longer...why people willing to endure all the pains such as operations just to be 'looked' young, they can't be young because old is old.I never wish to live longer than what i need to be living.There is always in me wishing that i have enough time to see my children grow and have their own future or family...yes and thats it.

Living longer means u are weaker.U tend to get sick even more often. U need more support even when u want to raise your skinny arms . Your heart become more fragile.your eyesights
are blur ,your words are trembling....will people around u understand u anymore...

I am satisfied of being young once.....the opportunity of falling in love, learning new things,knowing
so many friends,sharing the laughs and tears ,making some silly mistakes and facing the problems in life like other people do.So what else do i want .

I like being forty's cause i experienced being twenty's.I like being twenty's cause
i was strong and active.I can run ,i can jump, i can climb.I like being forty's cause
i have multiply myself.I like twenty's because it was an adventurous life.I like being forty's now because i know how to use computer ! So guys out there whatever age u are right now, treasure it ......

Sunday, March 18, 2007

BERTUNANG ATAU TIDAK BERTUNANG ? (PT 2)

Seperti yang saya janjikan dulu ....iaitu saya akan mengutip pendapat-pendapat yang diterima dari kawan2 melalui e mail dan paparkan semula ke dalam blog ini supaya dapat dijadikan sedikit panduan.

Saya dapati tidak semua ibu2 sependapat dengan saya . Ada yang bersetuju dan ada yang tidak.Di bawah adalah komen2 mereka....

Opinion from Syam>>>>>>In my opinion, tunang is stil releven. As Cenah said, masa tunang ni time to know yr partner better n closer. Masa kwn lain walau intim. Tunang means, I m yrs n u r mine secara rasmi, cuma blum bleh duduk skali n no sex ofcourse.

Kalu kita tengok mat saleh, they stay together but not marreid, why thay dont want to hv formal relationship? I think it's bcoz once u hv formal relationship u hv a diffren feeling n tanggungjwb. Moreover once dh tunang , famili dh get involve. So perasaan comitment n obligation already there. This in the test period. Kalu ok, u can adopt the famili, obligation to yr partner, ada sifat sabar tahan nafsu, how to control cemburu, insyaAllh U can go on. Masa tunang jgak wil make start thinking whether u r already raedy to get into marriage wolrd.

Org yg dh celup dlu sblum nikah ni aku rasa , even masa tunang pun dia tk kan rasa sume ni, sbb dia dh dpt apa dia nk, without having to feel the obligation n comitmen ngn partner n famili.

Bab kawin awal ni, aku setuju sebenarnya, tp kena tengok anak dara kita tu jgak. nnti di buli dek org je, tk psl la plak. Anyway, I think we hv to know the background of the boy, parent dia n so on. I think that's why nabi pun ckp kawini gadis pilih harta, keluarganya, n so on. n at the same time agama galakkan percepatkan 4 perkara, kebumi mayat, perform solat as the time comes, kawinkn anak pompuan, n satu lg aku lupa.

Leha n D shud know, Leha dh nk kawinkn anak, n D experienced it herslf.

noor aini wrote:

Interesting answer...as a mother's point of view i shud say n it can be used against
those younsters if the question arise...what about engagement shud i conclude that u are against it too.

pasal kahwin perempuan mengandung memang sah tapi dosa individu tetap tak terampun..tmbahan pula zina is under dosa besar jadi taubatnya mesti lah peringkat nasuha...menyesal dan berjanji dengan Pencipta Alam....tak boleh main2.Dan anaknya masih dianggap anak luar nikah dan mesti di bintikan Abdullah ketika di nikahi bila besar nanti.....




Answer from Im>>>>>


subject: Re: Tolong bagi pendapat.............
From: rahimah@risda.gov.my View Contact Details View Contact Details
To: "noor aini"

Salam Ani,

I kat office Temerloh ni.

Soalan pasal bertunang tu pada i dah tak releven. Kalau dah ada kerja
esp
the boys bila berkenan kahwin kan aje. Pd I tak payah buat besar2 tp
tak
tau le kalau pihak perempuan.. mesti le depa ni nak buat besar2. Tp
masalahnya anak skrg belum keja lagi dah nak kahwin. Yg ni kena tanya
mak
bapak boleh sponsor tak..... Kalau bertunang ari2 jumpa nak buat apa?
Kita dulu bertunang sebab tak cukup duit nak kahwin....

Soalan lain tu tak sempat jawap sbb I nak rush balik KL.

bye.
Yahoo!7 My Yahoo!7 Yahoo!7 Mail | Add Yahoo!7 to the Firefox Search Box
Search the Web
Mail Home - Help
Mail
Welcome, queennoor60

Answer fr Idah

Date: Fri, 2 Mar:48:24 -0800
From: "SAUDAH HUSIN"
Subject: NAK KAHWIN AWAL...???
ANI,

TK BERAPA INGAT SOALAN KO DULU....TP PASAL KAHWIN MUDA KAN? MALAM TD, AKU TIBA2 TERBANGUN TGH MALAM. AKU TERINGAT SOALAN KO TU. AKU RS NK TULIS MASATU GAK....TP TAKUT NK TURUN BAWAH, MENAIP SORANG2.......ANYWAY, MY STAND, AKU RS AKU TK SETUJU ANAK2 KITA KAHWIN AWAL. (KALAU DH JODOH, APA NAK BUAT KAN???) TAPI KALAU ALASAN NK ELAK MAKSIAT, TELL THEM, NOT GOOD ENOUGH A REASON TO GET MARRIED! KALAU MASAALAH NAK ELAK "MAKSIAT" TU PUN THEY CANT HANDLE, WHAT MORE BIGGGERRRRRRR PROBLEMS IN A MARRIAGE NNTI!!! PLUS, DONT FORGET, THEY DONT HAVE COLLEGE DEGREE, STEADY GOOD JOB, ETC YET. I SUGGEST, IF EVER SUCH SITUATION ARISES IN THE NEAR FUTURE, WE DONT REJECT THEIR IDEA TOTALLY FIRST. THE BEST THING, LAY A SIMPLE PLAN/PROJECT TO THEM. ASK THEM TO VISUALISE OUT THEIR "LIVE HAPPILY EVER AFTER" MARRIAGE.....THE PLAN IS, U CREATE A DIARY OF A MARRIED COUPLE, WITH ONE KID, AND STILL PURSUING CAREER IN COLLEGE OR VARSITY.....PICTURE TO THEM A SCENARIO, LIVING LIFE DAY BY DAY, OR IF POSSIBLE, HOUR TO HOUR .....EXAMPLE BELOW:


WIFE : DAY - BANGUN, PREPARE BREAKFAST (TAHU KE?)
0530 - HANTAR ANAK KAT NURSERY (OR TO YOU? WOMEN! PLS LA....BEING THEIR MOTHERS JE TK CUKUP KE? NEVER10 JADI THEIR BABY SITTER !!!!!!!! TOLONG SEHARI DUA, OK, PERMANENTLY?????DONT MAKE THAT MISTAKE.....PLS GUYS, I BEG U....)
0700 - KE KOLEJ.....(MOTORBIKE/BUS/LRT/LIMOUSINE?) BEAR IN MIND, U AS A PARENT, NO MORE SUPPORTING THEM MATERIALLY....COS IF THEY THINK THEY ARE READY ENOUGH TO SUPORT A FAMILY, THEY MUST NOT CLING TO YOU ANYMORE....ESP FINANCIALLY!)
1700 - FIGHT BACK THE TRAFFIC TO GO HOME (SEWA JE, MIND U!) TO UNMADE BED, UNSWEPT FLOOR, DIRTY LAUNDRY OR MAY BE EMPTY FRIGDE....)
2000 - PREPARE DINNER.....(MAGGIE?).......WASHING, IRONING.....GRUMBLING....
2200 - STUDY, COMPLETING ASSIGNMENTS(LONG OVERDUE, U BET...)
0100 - READY TO COLAPSE WITH FATIGUE!
0130 - NO NO NO , DONT GO TO SLEEP!!!. YOU HAVE YET TO PERFORM SEX....WASNT THAT THE MAIN REASON YOU GOT MARRIED IN THE FIRST PLACE?.....TO ENJOY SEX ANYTIME, ANYWAY, FREELY....PROVE IT, THEN....OPS SORRY!....YOUR AGAIN VERY BULGING TUMMY IS QUITE A TESTIMONY....
0200 - WHAT'S THAT???(THE BABY NEEDS TO CHANGE HER/HIS NAPPIES.....)
0215 - NENEN PULAK....
0245 - BERAPA KALI NK NENEN NI....
0318 - WHAT? MY GOD, NK NENEN....LAGI????(MUMMY DEAR, FYI, THEY NEVER STOP TAKING MILK EVEN WHEN THEY GO TO PRIMARY THREE....AND YOU ARE FORTY)
0350 - MAN, BACK OFF, NOT TONIGHT......GO FEED THE BABY, INSTEAD! CANT U AT LEAST DO THAT?
0400 - NOW I CAN SLEEP .....I GOTTA BE FRESH FOR MY MID SEMESTER EXAM TOMORROW.....DAMN, NOW IS THE TOMORROW!!!!!

WIFE : DAY 399 : YOU FIGURE....

P/S

HUBBY : DAY 300?

SAME AS DAY ONE.


Cenah's opinions>>>>>


Aku respon setakat apa yang aku bleh PK ( 4 D time being lah...)

1. Berjumpa, berkenalan, suka... bertunang..pada aku masih releven - sbb... itu adalah 'tempoh singkat' sebelum menempuh alam rumahtangga yang pada dasarnya hingga akhir hayat....biasanya dlm tempoh pertunangan ni org kata 2 - 2 'darah manis'... akan ada dugaan juga.. jika segala dugaan dapat ditempuhi dgn jaya.. pada dasarnya psgan terbabit akan 'kekal'... aku X nak kasi cth org...amek pengalaman aku sendiri.. 'btunang' dgn Izram... diperingkat awal btunang lagi dugaan pd aku sendiri... masa tu lah ada 2 , 3 pemuda yg ingin rapat dgn aku-sblum tu X der sapa pun nak rapat..... tapi disebabkan dah 'btunang' (ateh arrangement family) aku buat X tahu jerlah...pas tu pulak ..di ptengahan tempoh btunang tu...hampir2 Izram putuskan...reasonnya masa tu x der sesaper pun yang tahu... tapi aku masa tu mmg ckp kat mak sedara - if putus tunang...mmg aku akan 'lari kijer kat C.Highlands..sbb X tau reason sbb aper nak putus tunag.... tapi at last Iz 'cool down' ... dan at last we got married 3, 4 bln later... sbb beerlaku kekecohan masa tu aku hanya tahu pada tahun tahu ke 11 tahun perkahwinan...

2. Yg ni aku rasa aku setuju dgn pendapat Idah... dia dah detailkan... rasanya X yah komen dah...

3. Setakat ni X der pngalaman... tapi rasanya bio kan dulu dan awasi pergerakan mereka... selalulah berdoa supaya Allah tunjukkan yang benar..or the best way minta anak tu sendiri buat sembahyang Istikarah... at least 3 X... C whats the result..

Wassalam.

(THESE ARE MY QUESTIONS)
noor aini wrote:

Salam again....i ada questions dan mahu semua orang bagi pendapat samaada orang tu ada anak ke atau tidak....

Soalannya seperti ini....dalam zaman sekarang di mana budak perempuan dan budak laki2 mudah berkenalan,berjumpa dan berinteraksi antara satu sama lain apakah pertunangan masih relevan....?Jika ya kenapa dan jika tidak kenapa....

Soalan kedua.....jika anak anda seorang perempuan/laki2 dan masih menuntut lalu meminta kebenran dari anda untuk bernikah untuk mengelakkan berlakunya maksiat apa anda akan setuju....?jika ya/tidak kenapa.......

Jika anak anda perempuan/laki2 mempunyai pilihan hati yang tidak menepati salah satu dari cita rasa anda apakah anda akan membantah atau biarkan persahabatan mereka,kalau ya/tidak kenapa......


Apakah ciri2 yang anda mahukan untuk pasangan anak anda dan sekiranya semua ciri2 ini terdapat pada pasangan anak anda apakah anda akan setuju dengan semua soalan2 di atas?

TOLONG JAWAB>>>>>>>DENGAN IKHLAS.

Dan apapun pendapat anda terhadap soalan2 di atas biarlah keputusannya dilihat
adil kepada kedua2 belah pihak.Sekian salam hurmat.

ragam manusia: WHAT'S IN TAIPING

Saturday, March 17, 2007

WHAT'S IN TAIPING (PART 2)

Last time i promised to show how we gonna trnsform our little old house to a newer look,so here it is..




Friday, March 16, 2007

Berat isipadu di perlukan....

Hari ini semasa pulang dari Kajang ke Kluang ,salah satu tayar MPV kami pancit.
Pengalaman yang menyeronokkan, hari ini aku dan anak2 dapat pelajaran baru..iaitu bagaimana isi padu berat badan dapat membantu membuka screw tayar...lebih berat isi padu lebih mudah screw berputar....nasib baik hari tak hujan....

Dan apabila anakku, Khaliq membaca blog ini dia rasa tak puas hati kerana ceritaku terlalu pendek.....dia suruh aku ceritakan bagaimana pada mulanya abangnya,Qayyum yang berat badannya lingkungan 50 kilo cuma memijak besi pemulas screw tetapi gagal membuat screw bergerak.Kemudian dia pula meancubanya sambil melompat2 atas batang besi pemulas/pemutar itu tetapi tetap gagal.Dan akhirnya ayah mereka yang berat badan lingkungan 80kilo pula melakukannya dan ternyata dengan mudahnya screw itu berputar.




Oleh itu kami membuat theory ,"size does matter".




Kami dengan girang hati memaklumkan bahawa kami sudah pandai membuka dan memasang semula tayar kereta...Nasihat kami, jangan sekali2 tidak membawa alat2 seperti jek kereta,pemulas screw tayar yang besar tu, playar dan lain2 yg bersangkutan...atau kalau nak lebih mudah lagi minta je khidmat PLUS.

Friday, March 09, 2007

Erti SAHABAT

Manakah lebih penting, sahabat atau cinta?
Bila kita mengalami kesulitan apakah orang yang kita cintai sanggup bersama2 kita,dalam suasana hidup yang amat sulit, sehingga dipikul,bahu rasakan runtuh ,di junjung kepala rasakan pecah ?Siapa yang akan lebih mendekati kita disaat2 ini, kekasih atau sahabat setia? Biasanya cinta hanya mendorong kepada perasaan yang tertentu seperi yang enak2,rindu2an ,rasa bahagia ketika memberi dan mendapat perhatian dan juga kasih sayang.Andainya salah seorang menghadapi masaalah besar dan tidak dapat memberi sepenuh perhatian dan tumpuan kepada pasangan mereka maka akan timbul pula pergolakan dalam hubungan cinta mereka...perasaan mesra akan mula pudar manakala seorang sahabat akan tetap berada disamping sahabatnya walau besar mana masaalah yang di hadapi oleh sahabatnya.

Manusia harus paham, bahawa cinta (dalam perkahwinan)adalah dalam linkungan bathin manakala sahabat adalah dalam linkungan dzahir.Manusia terutama laki2 tidak boleh hidup dalam linkungan bathin sahaja tetapi memerlukan teman atau sahabat di luar linkungan bathin mereka.Mereka perlu membincangkan soal hidup,perjuangan,soal pertimbangan akal membuat keputusan dan bertukar2 fikiran.Cinta tidak boleh menyekat orang laki-laki untuk mencari sahabat.

Bagi laki-laki ,carilah sahabat sebanyak2nya tapi cukuplah dengan cinta yang satu kerana sifat cinta itu adalah cemburu jadi memadailah dengan yang satu....cemburu seorang perempuan itu boleh memutuskan tali persahabatan.

Ciri2 sahabat setia;

-Dia jujur dan amanah.
-Terus terang dan tidak takut menegur kesalahan kita.
-Sanggup bekorban waktu,wang dan tenaga bila diperlukan begitulah sebaliknya dengan kita.
-Sabar dengan kerenah buruk kita.
-Dihurmati dan dimuliakan akan dia keluarga kita.
-Tinggi budinya, amalnya ,akalnya dan tujuannya sehingga dia mengangkat darjat kita bukan menjatuhkan kita.
-Di persetujui dan disamakan pendapat dan fikiran kita dengan nya.
-Rahsia kita disimpan dengan baik.

Maka beruntunglahlah orang yang mempunyai seorang sahabat yang setia dalam kehidupan mereka.Bagi mereka yang bercinta ...sekiranya cinta terputus di tengah jalan atas sebab2 tertentu, maka ikatkanlah semula dengan tali persahabatan dan carilah ciri2 seperti di atas...........sekian dan salam persahabatan dari saya....

NAHA.

Monday, March 05, 2007

FISHING ISN'T EASY EH ?


Salah satu permandangan di sebuah pulau di Mersing ketika waktu petang.




My husband

One day we thought of spending weekends fishing...so first we chose the same destination that is Mersing...cos Mersing offers a great ocean to living creatures underneath and above it.Then one must have a fishing rod of course... initially people like us who thought fishing is as easy as buying fishes at the market,was struck with surprises.There are so much we don't know about fishing.At the moment we were in this shop who sells all range of fishing equipments...we made second thought of postponing the fishing idea and were urged by our instincts to go back and make some researches first.Search here;
"http://www.dnr.state.oh.us/wildlife/Fishing/publicfishing/fishbasics.htm"


Anyway dropping at this shop opened our eyes to a new adventure of what the shop owner called an enjoyable sport.Talking with him can make our mind wonders and convert all his words to pictures...my god so interesting...he can describe how he can fool the fish by using imitate bait.How he can travel 12 hours across the ocean to find quiet spot where there are no 'pukat tunda boats' around...wish i can join him as soon as possible...if i dont get sea sick.

Friday, March 02, 2007

3 IN 1

Hari ini menu tengahari;

Ikan bawal dipotong dua dan di goreng.
Sambal belacan dan ulam timun.


Menu semalam;

Daging masak merah.
Sayur kangkung goreng belacan.


Menu Kemarin;

Ikan kering masak asam perak.
Sayur kobis tumis campur air.


Menu makan malam hari ini ;

3 in 1 :menu hari ini +lebihan semalam + lebihan kemarin.




Komen suami: "anak2 tak de ikan bawal goreng sekerat pun tak habis...."dalam hati aku ..*haih ! nasib baik pushie ada.......*

Oh my ! Am i glad to be in Malaysia.............

Today after what happened in Holiday Plaza, Johor Bahru.I am so pleased to be a Malaysian...yes,yes saya sugguh bangga jadi rakyat Malaysia hidup dengan berbagai2 kaum,bangsa,dan agama....

Saya mau tanya patut ke kalau ada orang marah2 orang lain dengan tujuan nak jatuhkan air muka orang tu...tambahan pula orang yang dia marah2 tu hanya menjalankan tugasnya ....kalau u kerja main2 dan tiap2 bulan u dapat gaji penuh silap2 gaji yang u dapat tu di kategorikan tak halal tau...ye lah u tak amanah dengan kerja yang di berikan pada u....

Dalam dunia ni macam2 jenis manusia dengan macam2 ragam...kadang2 u boleh terkejut dengan hal2 yang tak di sangkakan...rupa hansome,macho macam film star, pakaian dengan jaket kulit siap dengan beg sandang n kasut kulit...siapa sangka kaki shoplifting....sekali pandang memang nampak dia seperti orang 'berada' or atau 'kerabat2'punya orang...tapi siapa sangka...Hari tu adalah hari pengajaran bagi dia ...ruginya aku tak bawa kamera dann rakam gelagat orang2 yang berkumpul depan kedai famasi tu....( aku dulu pun berpengalaman kena tangkap sebab tak bayar satu barang...mula2 memang tak de niat nak ambil free masa nak cari barang lain aku bawa pen tu ke hulu ke hilir tak jumpa kaunter sampai hampir terlupa benda tu dalam tangan jadi bila time's up aku terus jd malas nak cari cashier dan habis tu bila kawan ajak balik aku terus belah walau pun masa tu aku baru teringat barang belum berbayar tapi kenapa aku tak patah balik dan bayar...thats the problem lah...)Bila sampai kat gate ada one lady panggil masuk ofice....u know what aku tak rasa terkejut atau takut pun bila kena soal terus mengaku aku ambil pen tu...bila beg aku kena punggah semua barang seperti note book kecil and other stationaries dibeleknya satu persatu ...pegawai tu tuduh semua barang tu aku curi tapi aku jawab tidak ini pertama kali aku ambil barang tak bayar...bila dia tenguk notebook ada tulisan mungkin dia puas hati kot dan suruh aku bayar harga pen tu ..katanya lama betul dia suruh budak perempuan tu ikut aku ...aku pun perasan cuma waktu tu aku langsung tak tahu dia ikut aku....dia sambung lagi ...dia bangga kalau aku berpatah balik dan bayar barang tu jika aku benar2 terlupa...dan menyesal kerana aku tak buat begitu...sampai sekarang aku hairan kenapa aku langsung tak rasa bersalah ,infact i feel glad sebab dapat tenguk pejabat mereka.Sekarang ni aku akan letak je barang yang aku ambil dekat mana2 rak jika aku malas bayar.....

Berbalik pada cerita aku tadi aku hairan dengan lakonan yang dia persembah kan pada orang ramai...bila security nak check dia siap marah2 lagi kata jangan dok kurang hajar dengan dia ...bila orang ramai mula sedar sorang demi sorang pun datanglah tenguk dan dengar....aku tabik hurmat betul dengan kaum cina ni ...walau pun perempuan dan datang dari kedai lain dia siap berani suruh budak security tu check laki2 tu habis2san....di sokong pula dengan cina laki2 yang pakai singlet putih siap bertatoo di belakang tengkuk ..." tenguk sekalang siapa malu? lu kasi olang malu lu lagi malu." Kesian pula aku tenguk jejaka kacak bergaya tu terpaksa tanggalkan jaket kulitnya dan badannya dibiar kena raba keatas kebawah dengan security guard tu yang masih budak2 lagi.Tadi dia dok marah dan maki hamun budak security tu sekarang giliran dia pulak kena kutuk dan dimarah2 dengan orang ramai.....paling tak sangka bila got one Indian man siap cakap ngan orang tu "apa ni islam dengan islam pun mahu gaduh ke??????"siap masuk hal ugama lagi...Malaysia oh Malaysia.....

Suami kata jejaka tu mungkin from Singapore sebab sombongnya lain macam...bab ni aku berkecuali....aku cuma nampak apa yang aku cakap di atas tadi dia nampak ranggi macam orang kaya jadi bila orang macam security guard tahan dia tentulah dia rasa tercabar dan buat reverse psycology konon.Marah2 orang so that yang nampak bersalah tu budak itu bukan dia...berani kerana benarkan!

Di pedekkan cerita....semua orang bersurai bila si jejaka ini mula mengikut arahan security tu...yang aku nampak sebelum beredar dari kompleks tu jejaka tu masih dalam kedai farmasi tu tenguk2 barang...kata suami tau pulak dia takut cina2 gangter akan tunggu dan lepuk dia sebab buat kacau dalam premis perniagaan...orang cina memang tak suka perkara2 macam ni berlaku di tempat mereka mencari rezki kata cina tu lagi "tak syiok la kita mau meniaga ,dia mau buat bising !!!"

So what to say..berani buat berani tanggung lah !!