Pages

Sunday, March 18, 2007

BERTUNANG ATAU TIDAK BERTUNANG ? (PT 2)

Seperti yang saya janjikan dulu ....iaitu saya akan mengutip pendapat-pendapat yang diterima dari kawan2 melalui e mail dan paparkan semula ke dalam blog ini supaya dapat dijadikan sedikit panduan.

Saya dapati tidak semua ibu2 sependapat dengan saya . Ada yang bersetuju dan ada yang tidak.Di bawah adalah komen2 mereka....

Opinion from Syam>>>>>>In my opinion, tunang is stil releven. As Cenah said, masa tunang ni time to know yr partner better n closer. Masa kwn lain walau intim. Tunang means, I m yrs n u r mine secara rasmi, cuma blum bleh duduk skali n no sex ofcourse.

Kalu kita tengok mat saleh, they stay together but not marreid, why thay dont want to hv formal relationship? I think it's bcoz once u hv formal relationship u hv a diffren feeling n tanggungjwb. Moreover once dh tunang , famili dh get involve. So perasaan comitment n obligation already there. This in the test period. Kalu ok, u can adopt the famili, obligation to yr partner, ada sifat sabar tahan nafsu, how to control cemburu, insyaAllh U can go on. Masa tunang jgak wil make start thinking whether u r already raedy to get into marriage wolrd.

Org yg dh celup dlu sblum nikah ni aku rasa , even masa tunang pun dia tk kan rasa sume ni, sbb dia dh dpt apa dia nk, without having to feel the obligation n comitmen ngn partner n famili.

Bab kawin awal ni, aku setuju sebenarnya, tp kena tengok anak dara kita tu jgak. nnti di buli dek org je, tk psl la plak. Anyway, I think we hv to know the background of the boy, parent dia n so on. I think that's why nabi pun ckp kawini gadis pilih harta, keluarganya, n so on. n at the same time agama galakkan percepatkan 4 perkara, kebumi mayat, perform solat as the time comes, kawinkn anak pompuan, n satu lg aku lupa.

Leha n D shud know, Leha dh nk kawinkn anak, n D experienced it herslf.

noor aini wrote:

Interesting answer...as a mother's point of view i shud say n it can be used against
those younsters if the question arise...what about engagement shud i conclude that u are against it too.

pasal kahwin perempuan mengandung memang sah tapi dosa individu tetap tak terampun..tmbahan pula zina is under dosa besar jadi taubatnya mesti lah peringkat nasuha...menyesal dan berjanji dengan Pencipta Alam....tak boleh main2.Dan anaknya masih dianggap anak luar nikah dan mesti di bintikan Abdullah ketika di nikahi bila besar nanti.....




Answer from Im>>>>>


subject: Re: Tolong bagi pendapat.............
From: rahimah@risda.gov.my View Contact Details View Contact Details
To: "noor aini"

Salam Ani,

I kat office Temerloh ni.

Soalan pasal bertunang tu pada i dah tak releven. Kalau dah ada kerja
esp
the boys bila berkenan kahwin kan aje. Pd I tak payah buat besar2 tp
tak
tau le kalau pihak perempuan.. mesti le depa ni nak buat besar2. Tp
masalahnya anak skrg belum keja lagi dah nak kahwin. Yg ni kena tanya
mak
bapak boleh sponsor tak..... Kalau bertunang ari2 jumpa nak buat apa?
Kita dulu bertunang sebab tak cukup duit nak kahwin....

Soalan lain tu tak sempat jawap sbb I nak rush balik KL.

bye.
Yahoo!7 My Yahoo!7 Yahoo!7 Mail | Add Yahoo!7 to the Firefox Search Box
Search the Web
Mail Home - Help
Mail
Welcome, queennoor60

Answer fr Idah

Date: Fri, 2 Mar:48:24 -0800
From: "SAUDAH HUSIN"
Subject: NAK KAHWIN AWAL...???
ANI,

TK BERAPA INGAT SOALAN KO DULU....TP PASAL KAHWIN MUDA KAN? MALAM TD, AKU TIBA2 TERBANGUN TGH MALAM. AKU TERINGAT SOALAN KO TU. AKU RS NK TULIS MASATU GAK....TP TAKUT NK TURUN BAWAH, MENAIP SORANG2.......ANYWAY, MY STAND, AKU RS AKU TK SETUJU ANAK2 KITA KAHWIN AWAL. (KALAU DH JODOH, APA NAK BUAT KAN???) TAPI KALAU ALASAN NK ELAK MAKSIAT, TELL THEM, NOT GOOD ENOUGH A REASON TO GET MARRIED! KALAU MASAALAH NAK ELAK "MAKSIAT" TU PUN THEY CANT HANDLE, WHAT MORE BIGGGERRRRRRR PROBLEMS IN A MARRIAGE NNTI!!! PLUS, DONT FORGET, THEY DONT HAVE COLLEGE DEGREE, STEADY GOOD JOB, ETC YET. I SUGGEST, IF EVER SUCH SITUATION ARISES IN THE NEAR FUTURE, WE DONT REJECT THEIR IDEA TOTALLY FIRST. THE BEST THING, LAY A SIMPLE PLAN/PROJECT TO THEM. ASK THEM TO VISUALISE OUT THEIR "LIVE HAPPILY EVER AFTER" MARRIAGE.....THE PLAN IS, U CREATE A DIARY OF A MARRIED COUPLE, WITH ONE KID, AND STILL PURSUING CAREER IN COLLEGE OR VARSITY.....PICTURE TO THEM A SCENARIO, LIVING LIFE DAY BY DAY, OR IF POSSIBLE, HOUR TO HOUR .....EXAMPLE BELOW:


WIFE : DAY - BANGUN, PREPARE BREAKFAST (TAHU KE?)
0530 - HANTAR ANAK KAT NURSERY (OR TO YOU? WOMEN! PLS LA....BEING THEIR MOTHERS JE TK CUKUP KE? NEVER10 JADI THEIR BABY SITTER !!!!!!!! TOLONG SEHARI DUA, OK, PERMANENTLY?????DONT MAKE THAT MISTAKE.....PLS GUYS, I BEG U....)
0700 - KE KOLEJ.....(MOTORBIKE/BUS/LRT/LIMOUSINE?) BEAR IN MIND, U AS A PARENT, NO MORE SUPPORTING THEM MATERIALLY....COS IF THEY THINK THEY ARE READY ENOUGH TO SUPORT A FAMILY, THEY MUST NOT CLING TO YOU ANYMORE....ESP FINANCIALLY!)
1700 - FIGHT BACK THE TRAFFIC TO GO HOME (SEWA JE, MIND U!) TO UNMADE BED, UNSWEPT FLOOR, DIRTY LAUNDRY OR MAY BE EMPTY FRIGDE....)
2000 - PREPARE DINNER.....(MAGGIE?).......WASHING, IRONING.....GRUMBLING....
2200 - STUDY, COMPLETING ASSIGNMENTS(LONG OVERDUE, U BET...)
0100 - READY TO COLAPSE WITH FATIGUE!
0130 - NO NO NO , DONT GO TO SLEEP!!!. YOU HAVE YET TO PERFORM SEX....WASNT THAT THE MAIN REASON YOU GOT MARRIED IN THE FIRST PLACE?.....TO ENJOY SEX ANYTIME, ANYWAY, FREELY....PROVE IT, THEN....OPS SORRY!....YOUR AGAIN VERY BULGING TUMMY IS QUITE A TESTIMONY....
0200 - WHAT'S THAT???(THE BABY NEEDS TO CHANGE HER/HIS NAPPIES.....)
0215 - NENEN PULAK....
0245 - BERAPA KALI NK NENEN NI....
0318 - WHAT? MY GOD, NK NENEN....LAGI????(MUMMY DEAR, FYI, THEY NEVER STOP TAKING MILK EVEN WHEN THEY GO TO PRIMARY THREE....AND YOU ARE FORTY)
0350 - MAN, BACK OFF, NOT TONIGHT......GO FEED THE BABY, INSTEAD! CANT U AT LEAST DO THAT?
0400 - NOW I CAN SLEEP .....I GOTTA BE FRESH FOR MY MID SEMESTER EXAM TOMORROW.....DAMN, NOW IS THE TOMORROW!!!!!

WIFE : DAY 399 : YOU FIGURE....

P/S

HUBBY : DAY 300?

SAME AS DAY ONE.


Cenah's opinions>>>>>


Aku respon setakat apa yang aku bleh PK ( 4 D time being lah...)

1. Berjumpa, berkenalan, suka... bertunang..pada aku masih releven - sbb... itu adalah 'tempoh singkat' sebelum menempuh alam rumahtangga yang pada dasarnya hingga akhir hayat....biasanya dlm tempoh pertunangan ni org kata 2 - 2 'darah manis'... akan ada dugaan juga.. jika segala dugaan dapat ditempuhi dgn jaya.. pada dasarnya psgan terbabit akan 'kekal'... aku X nak kasi cth org...amek pengalaman aku sendiri.. 'btunang' dgn Izram... diperingkat awal btunang lagi dugaan pd aku sendiri... masa tu lah ada 2 , 3 pemuda yg ingin rapat dgn aku-sblum tu X der sapa pun nak rapat..... tapi disebabkan dah 'btunang' (ateh arrangement family) aku buat X tahu jerlah...pas tu pulak ..di ptengahan tempoh btunang tu...hampir2 Izram putuskan...reasonnya masa tu x der sesaper pun yang tahu... tapi aku masa tu mmg ckp kat mak sedara - if putus tunang...mmg aku akan 'lari kijer kat C.Highlands..sbb X tau reason sbb aper nak putus tunag.... tapi at last Iz 'cool down' ... dan at last we got married 3, 4 bln later... sbb beerlaku kekecohan masa tu aku hanya tahu pada tahun tahu ke 11 tahun perkahwinan...

2. Yg ni aku rasa aku setuju dgn pendapat Idah... dia dah detailkan... rasanya X yah komen dah...

3. Setakat ni X der pngalaman... tapi rasanya bio kan dulu dan awasi pergerakan mereka... selalulah berdoa supaya Allah tunjukkan yang benar..or the best way minta anak tu sendiri buat sembahyang Istikarah... at least 3 X... C whats the result..

Wassalam.

(THESE ARE MY QUESTIONS)
noor aini wrote:

Salam again....i ada questions dan mahu semua orang bagi pendapat samaada orang tu ada anak ke atau tidak....

Soalannya seperti ini....dalam zaman sekarang di mana budak perempuan dan budak laki2 mudah berkenalan,berjumpa dan berinteraksi antara satu sama lain apakah pertunangan masih relevan....?Jika ya kenapa dan jika tidak kenapa....

Soalan kedua.....jika anak anda seorang perempuan/laki2 dan masih menuntut lalu meminta kebenran dari anda untuk bernikah untuk mengelakkan berlakunya maksiat apa anda akan setuju....?jika ya/tidak kenapa.......

Jika anak anda perempuan/laki2 mempunyai pilihan hati yang tidak menepati salah satu dari cita rasa anda apakah anda akan membantah atau biarkan persahabatan mereka,kalau ya/tidak kenapa......


Apakah ciri2 yang anda mahukan untuk pasangan anak anda dan sekiranya semua ciri2 ini terdapat pada pasangan anak anda apakah anda akan setuju dengan semua soalan2 di atas?

TOLONG JAWAB>>>>>>>DENGAN IKHLAS.

Dan apapun pendapat anda terhadap soalan2 di atas biarlah keputusannya dilihat
adil kepada kedua2 belah pihak.Sekian salam hurmat.

No comments: