Pages

Thursday, November 29, 2007

Internet oh internet....

Sebelum mantan PM kita nak kenalkan internet atau IT kepada rakyatnya ,banyak terdengar keluh kesah kerana takut teknologi dunia tanpa sempadan ini akan menghancurkan kita.

Teringat juga kata2 nasihatnya "kalau kita pergi sebelah yang tak elok kita dapat yang tak elok lah...."

Yang tak elok tu mestilah bahagian XXXXrated tu! tambahan pula itulah sumber paling terbaru dan terhangat yang kita boleh tenguk sepuas2nya tanpa bersusah payah keluar rumah.Maka kita terdengar lah cerita di sekolah pun ada guru2 nakal yang terlalu curious akan curi2 le laman tersebut.Waktu itu streamix belum keluar, untuk melanggan internet atau ISDN agak mahal...lebih mahal dari telefon bil.Ada yang cuba jimat buka satu jam satu hari dan ada yang bergaduh sebab bil melambung.

Kemudian setiap rumah di galakkan mempunyai sekurang2nya satu komputer seperti kita mempunyai Peti ais atau TV.Masaalah nya harga komputer waktu itu agak mahal jadi kerajaan benarkan membeli melalui wang simpanan EPF.

Kemudian timbul pula satu kegilaan berchatting. Dari yang tua hinggalah ke budak sekolah sampai ke larut2 malam berchatting di alam siber.Esok tu banyaklah kisah2 mangsa yang baru kenal melalui siber chatting kena rogol kerana terlalu percaya dan sampai ke tahap angaukan pada teman siber mereka.Yang berumah tangga pula asyik masuk kolum majalah yang cuba meleraikan masaalah pasangan gila berchatting hingga biar pasangan tidur sorang2.

Dan akhirnya kegilaan berblogging....


Sebenarnya saya cuma nak bercakap tentang pengaruh internet ni..banyak yang bagus tetapi ada juga yang tidak. Pengaruh buruk terlalu cepat menular di sebalik pengetahuan yang kita perolehi. Apabila blogging di perkenalkan , manusia mula menulis apa yang terlintas di fikiran mereka. Ia menjadi satu tempat meluah pemikiran dan perasaan mereka.

Apa yang menjadi rumitnya ia boleh di baca oleh semua orang dan boleh mempengaruhi pembaca.Saya bandingkan diri saya yang berblogging dan rajin membaca blog politik. Dan kini menjadi marah bila terbaca pasal Pak Lah dan menantunya.Katakan saya cuma membaca Surat Khabar sahaja dan saya menyokong apa yang di kata dan di lakukan oleh kerajaan kita apakah saya akan di marah oleh blogers lain dan menganggap saya dungu.Tambahan pula saya akan memarahi orang2 yang berdemonstrasi atas jalan dan mengaggap mereka tak ubah macam beruk.

Ia pernah berlaku kepada kita dahulu sewaktu reformasi dan kita berpuak2 dan bertengkar antara kawan dan saudara kita sendiri.Ia menjadi tegang kerana ada orang yang percaya dan ada yang tidak tentang perlakuan liwat oleh bekas menteri kita.

Kemudian saya bandingkan dengan teman2 saya yang langsung memilih tidak memperdulikan internet hanya sekadar membaca dan membalas e mail sahaja...mereka lebih aman dari saya.

Pengaruh blogers memang hebat...Bila BERSIH berdemonstrsi saya sokong demi satu keadilan, apabila HINDRAF pula berdemonstrasi saya juga sokong kalau ia menuntut lebih peluang pekerjaan di sediakan untuk mereka sebab saya mudah simpati dengan kumpulan minoriti.

Tetapi apabila saya terbaca surat Hindraf dan ada menyebut bahawa Melayu dan Islam di Malaysia itu GANAS dan cuba melenyapkan kuil dan sekali gus diri mereka....jadi saya cuma membandingkan mereka dengan ular yang berbisa tetapi mereka lebih BISA dari ULAR!Jadi untuk anoynamous yang panggil saya racist Ba***d jangan menipu diri sendiri and be true to yourself!

Wednesday, November 28, 2007

Accidental PM ?

Entahlah apa nak jadi dengan Malaysia....


Father-in-Law & Son-in-Law Berhad

Malaysiakini editor Steven Gan has come down hard on Abdullah Badawi, who he called the 'accidental prime minister', and the worst PM we ever had.

In an editorial titled: An incompetent, not-so-nice guy, Steven said Abdullah is no Junichiro Koizumi, but at least, he can be BJ Habibie to bring some Indonesian-standard reforms in Malaysia -- that is, if his Son-in-Law allows him to.

Koizumi, if you remember, was the maverick Japanese leader who led his party to one of the biggest electoral victories in the nation's history and decisively sacked party leaders who opposed his reforms. Abdullah can't measure up to him, Steven said.

Whereas, Habibie was the accidental president in post-Suharto Indonesia. In the one short year he was in power, he initiated poll reforms, liberated the media, free political prisoners and let East Timor go.

Already, Abdullah has completed his boring four years as Malaysia's prime minister when November 1 came and went.

In juxtaposition, Steven said, "Abdullah is arguably the most incompetent PM we ever had. He has just sleep-walked his way through his first term."

"it's remarkable that it took this long for some to see the real Abdullah Badawi -- an incompetent, not-so-nice guy," he added. Quote:

Increasingly, Malaysians are questioning his leadership when previously few dared to without ending up looking foolish, as Abdullah is still enormously popular. But it's there for all to see - his sloth-like administration, his flip-flopping in decision-making and his seeming disinterest in state affairs. [...]

Moreover, his dilly-dallying over acting on the Lingam tape and his sledgehammer approach to the Bersih and Hindraf protests are the latest in a string of decisions which have let down many, including those who gave him a huge mandate in the 2004 election.

Four parties have to blame for this, Steven illustrated.

Firstly, it has been the demeanour of Abdullah as a weak, deficient leader.

Secondly, it is his 'American-style spin-doctoring' that pulled enough wool over our eyes'. By now, Steven said, 'the chink in Abdullah's armour is beginning to show, and the prime minister is becoming a victim of his own elaborate ‘spin’.

Thirdly, it's Abdullah's ‘elegant silence' administration that has been hijacked by two self-appointed spokespersons – de facto law minister Mohd Nazri Abdul Aziz and information czar Mr Maidin. "It cannot get any worse than this," Steven said..

Fourthly, and seemingly the most lethal, is Abdullah's real enemies. Quote:

Abdullah should realise that his real enemies are not his critics but his sycophants. Indeed, his Achilles' heel is one of his most trusted confidants, son-in-law Khairy Jamaluddin.

The Son-in-Law's Plan

This is where the conspiracy starts, and Steven didn't mince his words on what ails Umno, and by extension, what holds Malaysia ransom to. Quote:

Khairy has openly conceded that he needs his father-in-law to ‘protect' him while he plots to take over the country's top job within the next 10 years. He is painfully aware that the moment Abdullah steps down, he can kiss his ambitions goodbye.

For Khairy's plan to work, Abdullah must hold on to his job for at least another term. That should provide this 30-something politician the ‘protection' he needs to climb up the party hierarchy and shore up his political support.

He has one major problem though - with deputy Umno president Najib Abdul Razak next in line to take the reins, Umno Youth chief Hishammuddin Hussein stands out as Khairy's most immediate rival. As Najib's cousin, Hishammuddin is the most obvious successor. This could potentially leave Khairy out in the cold.

So expect Khairy to work overtime to ensure that Hishammuddin not elected as one of the three party vice-presidents in the next Umno polls. With his key rival out of the way, Khairy - who will be installed as Umno Youth chief - will be right on track in his quest for power.

This explains why Abdullah cannot rock the boat too much by rubbing up the party chieftains the wrong way - hence, his uninspired leadership.

Four years after Mahathir

When he took over from Dr Mahathir Mohamad, Steven said, Abdullah promised Malaysians the sky -- he vowed to wipe out corruption without fear or favour, he asked everyone to tell him the truth even if it hurts, and promised to rid the country of racial and religious polarisation.

"Surely, Abdullah must be kicking himself now," Steven added. "You don't promise what you cannot deliver."

Hoping against hope and with one full year running before his first term expires by April 2009, could Abdullah still be the bureaucrat to bring something akin to BJ Habibe's reforms-in-one-year in Malaysia?

"If his son-in-law allows him to," Steven said.

While people seem not too pleased pertaining to the situation of corruption in the country...
Merdeka-Poll_CORRUPTION_200.jpg

opinion polls conducted by the Merdeka Centre for Opinion Survey say Abdullah's approval rating still reigns high on the thinner side of 70+%.
Merdeka-Poll_200711.jpg

See Umno mouthpiece for elaborations.

By the way, Steven didn't even wasted a single word on Abdullah's various corridors -- for the East Coast, it's summarised as having WEPT (Wilayah Ekonomi Pantai Timur).

Continue reading "Father-in-Law & Son-in-Law Berhad" »

Posted by Jeff Ooi at 04:22 AM | Permalink |

HINDRAF



Teringat masa dulu2 ,pelajaran pertama dari orang tua saya yang tak boleh masuk akal ialah kalau ada keling dengan ular , bunuh keling dulu kemudian baru bunuh ular.......

TETAPI SEKARANG MASIH TAK MASUK DI AKAL kerana ular mulai pupus tetapi kumpulan HINDRAF semakin membiak ramai........

Read this pathetic letter from HINDRAF.
HINDRAF
Hindu Rights Action Force
No. 135-3-A, Jalan Toman 7,
Kemayan Square,
70200 Seremban, Negeri Sembilan
Malaysia. Tel : 06-7672995/6
Fax: 06-7672997 Email waytha@hotmail.com

15.11.2007
The Rt. Hon. Gordon Brown
Prime Minister of the United Kindom
10 Downing Street, Fax: +442079250918
London, URGENT
SW1A 2AA

Dear Sirs,

RE: 1. COMMONWEALTH ETHNIC INDIAN PEACE LOVING SUBJECTS IN MALAYSIA PERSECUTED BY GOVERNMENT BACKED ISLAMIC EXTREMIST VIOLENT ARMED TERRORIST WHO LAUNCHED A PRE DAWN VIOLENT ARMED ATTACK AND DESTROYED THE KG JAWA MARIAMAN HINDU TEMPLE AT 4.00 A.M THIS MORNING (15.11.2007).

2. APPEAL FOR U.K TO MOVE EMERGENCY U.N RESOLUTION CONDEMNING “ETHNIC CLEANSING” IN MALAYSIA.

3. APPEAL TO REFER MALAYSIA TO THE WORLD COURT AND INTERNATIONAL CRIMINAL COURT FOR CRIMES AGAINST IT’S OWN ETHNIC MINORITY INDIANS.

We refer to the above critical matters in Malaysia but which generally gets the least attention locally even by the Opposition parties, NGO’s, the Malaysian Human Rights Commission and the media for this community is generally regarded as politically insignificant, do not draw local or international funding and are deemed not pressworthy. To the contrary the Malaysian government has successfully projected itself to the world as a modern Islamic thinking country which is not true.

The ethnic minority Indians in Malaysia were brought in to Malaysia by the British some 200 over years ago. Since independence in 1957 the Malaysian Indians have been permanently colonialised by the Islamic fundamentalist and Malay chauvinists UMNO led Malaysian government.

Among the recent atrocities committed by this government are as follows:-

1.100 over Indians were slashed and killed by the UMNO controlled Malaysian government in the Kampung Medan mini genocide. Despite numerous appeals, the Malaysian Human Rights Commission has refused to hold a Public Inquiry. The UMNO controlled Malaysian courts struck off a victim’s public interest civil suit for a Public Inquiry to be held without even the said UMNO controlled government having to file in their defence. The UMNO controlled Attorney General and the Inspector General of Police refused to investigate and / or initiate an inquest into the death of at least six Indians in this tragedy despite.

2. Every week one person at average is killed in a shot to kill policy and in every 2 weeks one person is killed in police custody. About 60% of these victims are Indians though they form only 8% of the Malaysian population.

3. In every three weeks one Hindu temple is demolished in Malaysia.

The latest being the demolishment of the Mariaman temple in Padang Jawa, Shah Alam, Selangor early this morning (15.11.2007) and the next being the (Mutaiya) Hindu temple in Sungai Petani scheduled for the 29.11.2007.

A violent armed pre down attack at 4.00a.m this morning was launched by the UMNO controlled Malaysian government backed by about 600 police, riot police, Islamic extremist and armed terrorists which completely destroyed this temple.

In an attack two weeks ago, uniformed police, riot police and city Council officers hurled rocks and attacked unarmed Hindu devotees with knives, sticks and iron rods.

At least 20 Hindu devotees were seriously injured and 19 arrested including 4 of their United Kingdom trained lawyers in direct violation of Article 5 (Right to life) Article 8 (Equality) Article 11 (Freedom of Religion) Section 295 (defiling a place of worship), Section 296 (disturbing a religious assembly), 298A(causing racial disharmony) and Section 441(criminal trespass) of the Malaysian Penal Code.

These authorities are plagued by an above the law mindset and in fact liberally take the law into their own hands. These atrocities however does not happen to almost all Islamic places of worship. Please visit www.policewatchmalaysia.com for further and better particulars.

4. State sponsored direct discrimination against the Indians in Public University intakes, Indian (Tamil) Schools, skills training institutes, civil service and private sector job opportunities, business and license opportunities and in almost all other aspects of daily life.

Despite our hundreds of letters, appeals and pleas to the Malaysian King and Sultans, the Prime Minister, Attorney General, Inspector General of Police, Ministers, Chief Ministers and the latest being our letters to the Prime Minister dated 29.10.2007 and 30.10.2007 and to the Attorney General dated 1.11.2007 the Malaysian authorities are only proceeding with greater ferocity and with impunity with very little regard for the Federal Constitution and laws of Malaysia. So please help us.

CONCLUSION

We fear that this peace loving Indian community of Tamil origin having been pushed to the corner and the persecution getting worse by the day may be forced to into terrorism in a matter of time as what has happened to the Sri Lankan Tamils.

APPEAL

On our part we are committed to a peaceful and lawful struggle and pray and appeal that the Government of the United Kingdom:-

1. Moves an emergency United Nations resolution condemning these state sponsored atrocities and persecutions of Malaysian Indians in Malaysia.

2. Refers Malaysia to the World Court and the International Criminal Court for Crimes against it’s own ethnic minority Indians

Thank You,

Yours Faithfully

P.Uthayakumar
Legal Adviser




Tuesday, November 27, 2007

FILEM PERFUME


Saya rasa banyak orang dah tahu bahawa melalui internet kita boleh download filem2 terbaru yang masih lagi di tayangkan di pawagam2. Contohnya baru2 ni anak saya download filem Tebuan kuning tu dan 30 days apa tah dan lain2. Kagum betul dunia teknologi ni ,nowonder anak my sister yang baru 6 tahun pun dah di ajar melayar internet .Fav web dia mesti lah Barbie dan adik laki2nya yang baru nak masuk 4 tahun pun dah pandai suruh kakak nya search 'Cars' since dia masih belum pandai mengeja.Salah satu sebabnya in 20 yrs time katanya dia tak tahu what kind of worlds anak2nya akan tempuhi.

Ok nak cakap pasal filem.
Ada satu filem ni memang bagus dan menarik kalau dlam internet dapat rating A dan tajuknya ialah PERFUMe. Ia berkenaan minyak wangi tapi dalm filem kata tentang pembunuhan tapi tak syok le ,terkeluar dari tajuk yang saya nak cakap.

Saya ni jenis suka tenguk movies yang bagus2 saja kalau tak mungkin tak fokus sangat, anak saya rekemen movie ini dan saya pun tenguklah....oh ya , saya juga tenguk drama Kami yang pernah di tayangkan dalam TV tetapi tak pernah saya tonton.Itu pun menarik juga .Senang cakap ia lebih bagus dari cerita Indonesia 3 Naga dan Cinta pertama yang membosankan!Saya dah mula gemar dengan pesaing2 filem Indonesia di TV kita ni apabila pelakun2 muda yang cantik dan kacak juga boleh berlakun kerana wajah juga satu tarikan yang besar dan dapat menamatkan andaian bahawa pelakun2 Indonesia atau Filipina saja yang cantik.

OK Berbalik pada tajuk asal.Bila saya tenguk cerita Perfume apa yang terpancul dari mulut saya ialah "Laa ,kenapa orang Melayu tak buat filem macam ni ?"

Alasan saya kerana ia adalah cerita mitos kita seperti MInyAK SENYONYONG atau MINYAK DAGU yang boleh buat orang tergila2 kan si pemakai! Dan di sebalik tu dia juga terpaksa membunuh kerana mahu mengambil bau atau aroma badan mangsanya. Samakan macam minyak dagu yang terpaksa di ambil dari mayat, betul tak?

Saya terkagum dengan jalan ceritanya yang bagus dan boleh saya kaitkan dengan kehidupan sebenar.Akhirnya kita tak marah padanya kerana membunuh sebab terlalu obses dengan pencariannya. Dia juga telah berjaya membuktikan sesuatu pada manusia sejagat kuasa 'Bau Badan', teringat kata seorang pak cik yang dah jadi arwah...dia belum biasa dengan bau badan laki2....saya terpaksa setuju dengan statement begini.

Kata2 penutupnya yang lebih kurang bermaksud begini ....semua yang dilaku kan tidak salah demi CINTA.
Dan saya tidak boleh setuju dengan ayat ini......

Monday, November 26, 2007

Ala2 EDISI SIASAT

Rumah kediaman kami tiba2 di kejutkan dengan bunyi yang pelik. Bunyi tu pulak datang nya dari dalam lubang air tingkat atas. Dan setiap kali aku masuk tandas aku boleh dengar bunyi tu, ini di sebab bilik air diatas betul2 terletak di atas kepala ku!

Kadang2 terdengar seperti bunyi ada binatang sedang cuba memanjat paip besi dan kadang2 dengar bunyi kocakan.Aku cuba meneka bunyi apa tu dan macamana ia boleh masuk dalam lubang paip bilik air atas tu.....

Kemudian macam2 teori mula keluar....aku syak ianya adalah seekor biawak kerana biawak boleh memanjat.Dan aku pernah tenguk biawak panjat pokok durian yang tinggi kerana ada sarang burung dia atas nya. Tetapi aku khuatir juga kalau ianya bukan biawak tetapi seekor ular. ini pernah terjadi semasa kami tinggal di Gunung Pulai bila ular tedung telah membuat sarang di bawah lantai bilik air kami.

Ianya berlalu berminggu2 kerana aku sendiri tak berani nak siasat atau tenguk apa yang ada dalam saluran air bilik mandi tu,yang aku tahu lubang itu ada penutup dan di tindih dengan batu jika boleh.....sehinggalah anak perempuanku yang pulang bercuti memberi tahu ku dia nampak kepala ikan di dalam lubang tu!Apa???Macamana ia boleh ada dan hidup dalam lubang tu berminggu2.
Katanya ikan tu serupa macam dalam aquarium yang akan melekat pada gelas dan memakan lumut.Dan ada bintik2 kuning atas badannya.Lalu berbagai2 soalan pula timbul bagaimana ikan itu boleh masuk dalam lubang air tu.
Beberapa minggu berlalu soalan itu pun reda dan bunyi di atas pun juga turut reda.

Satu hari kawan suami sambil berbual2 hal kerja bercerita dia baru pulang dari pergi memancing dan kali ini nasibnya tidak baik kerana banyak dapat ikan taji(tak boleh ingat dengan tepat nama yang di sebut) siap cerita bentuk ikan tersebut.

Dan kebetulan bila aku meneliti rumah ku dari luar rupa2nya terdapat saluran paip di atas bumbung betul2 di atas bilik air tersebut. Oleh kerana ikan itu juga jenis spesis ikan haruan yang boleh hidup lama tanpa air dan jenis ikan air tawar jadi tidak syak lagi ia di bawa oleh burung dan terjatuh melalui lubang itu.Sekarang aku rasa dah terjawab semua tanda tanya yang bermain dalam kepala ku selama ini...




Inilah bentuk ikan yang menjadi misteri selama ini.

Saturday, November 24, 2007

WAS -WAS

Semalam tidor terlampau awal agaknya lebih kurang 11 pm,manakala penghuni2 yang lain masih aktif waktu tu dan suami pula asyik sangat di depan komputernya.

Pagi ni tak macam kebiasaan, air-cond terpasang . Dan nasib baik semalam teringat nak sarung setokin sebelum tidor jadi kesejukan dari kaki tak lah merayap hingga ke badan...so lenalah saya dengan nyenyaknya.

Tiba2 saya terjaga apabila badan suami dah mula menguit2 dan cuba menarik selimut yang sedang membungkus badan saya...bila celik tak macam hari2 lain kalau saya tidor lambat kelopak mata macam terkena gam gajah, tetapi pagi ni mata saya bungkang dan nampak dari cermin tingkap putih macam sudah siang. Kebiasaannya saya tutup tirai tetapi semalam saya lupa tutup.

Saya bangun terus sholat subuh.

Sudah selesai dan lepas berbual2 seketika dngan suami yang juga dah bangun saya pun ke dapur dan di susuli dengan suami kemudian....bila saya buka pintu di dapur baru saya perasan keadaan masih gelap dan berkabus...lalu saya intai jam di dinding, menunjukkan pukul 6.10 pg...

Saya jadi was-was....pukul berapa saya sembahyang tadi.Untuk menyedapkan hati saya bilang mungkin waktu itu sudah masuk subuh dan saya terus buat minuman untuk suami.

Macam biasa dalam 6.30 suami akan pergi ke tempat kerja dan saya capai kasut adidas untuk jogging..suasana masih gelap dan otak saya tak boleh diam dari bertanya2 tadi aku sembahyang dah masuk waktu atau tidak....dah masuk atau tidak....argh...kalau dah masuk kenapa ada perkataan agak2 dan kenapa aku dok tanya terus soalan ini...itu maksudnya was-was.....

Patah balik, tanggalkan adidas ku ,masuk rumah terus ke bilik air ambil wudhuk dan sembahyang semula. NO MORE WAS-WAS!

Friday, November 23, 2007

mArI mAIN sOAL2

TIBA2 JE SAYA NAK MAIN SOAL2 PADA DIRI SAYA,YUP SOAL2 DIRI SENDIRI ,TAK PERNAH DENGAR ?

SOALAN PERTAMA: BAGI 10 SEBAB KENAPA ANDA SUKA PASANGAN ANDA DALAM 10 SAAT.....TIK TOK TIK TOK.....(pakai stop watch)


OK, ANDA BOLEH MULAKAN SEKARANG !


- SATU SEBAB DIA CERDIK

- SEBAB DIA TEGAS

-DIA RAMAH

- DIA KACAK.

- JUJUR

- SUKA BAWA SAYA JALAN2

-AAAAAAARRR

-

-

kRInGGGGGGGGGGGG GGGGGGG

mASA SUDAH TAMAT!

JUMLAH 6 PAR 10.

oK SEKARANG soalan kedua : Bagi 10 sebab anda tidak suka pasangan anda....

Mula SeKARANG!

-SUKA KUTUK

-SUKA KENTUT

-KEDEKUT

- SUKA MARAH

- SUKA MEROKOK DAN BUANG PUNTUNG MERATA2.

- SUKA ARAH

- SUKA SALAHKAN ORANG

- TAK SUKA TOLONG

- PENIPU

- SUKA MENGORAT

- SUKA JALAN SORANG2

- PENGOTOR

- PEMALAS

- TAK BUANG PAKAIAN KOTOR DLM BAKUL.

- TAK SABAR.

- TAK GOSOK GIGI BILA BANGUN PAGI ATAU TIDUR MALAM.

- SUKA PANCUT DAN TAK CUCI YANG MELELEHH2 TU.

OOOiii bila jam nak berdering niiiii, dah 10 saat KE BELUM?

- SUKA DENGAR MUZIK GANAS

-SUKA KOREK HIDUNG

- SUKA MELUDAH MERATA TEMPAT

kRInGGGGGGGG!!!!!

JUMLAH ANDA 20 PAR 10.

rumUSAn nya:
ANDA sEORANG YANG cerewet GILAAA dan tak paham soalan kerana jawapan anda melebihi dari sepuluh.


Lepas saya main2 soal diri sendiri saya ambil peserta baru...ofcourse le si Nodee yang terer menjawab tu....keh2 ...dia dapat 6 par 10 untuk soalan pertama dan 1 par 10 bagi soalan kedua....tak le terer beno bab2 menjawab ni....saya yang menang dan rahsianya stop watch saya merapu tapi kat dia saya yang pakai kira 1 hingga 10 so GELABAH GILA dia nak menjawap.

Rumusannya: Anda suka pasangan anda dan tak nampak keburukan dia...macamana ok tak cara saya merumus ?





Thursday, November 22, 2007

MADU - PEMBERI TENAGA ?

Sebelum saya perpanjangkan lagi tulisan saya ni saya terlebih dulu nak minta maaf dengan sorang kawan blog tu yang tiba2 merasa saya 'terasa' dengan tulisan nya dan memohon maaf dari saya kerana beberapa komen yang saya tulis seperti membantah pendapat seorang ustaz yang berpoligami.

Dalam blognya dia mengajukan satu soalan kepada Ustaz tersebut "apakah pengorbanan paling besar bagi seorang isteri?"

Saya ingat kot ustaz tu nak cakap pasal betapa isteri tu bekorban dari segi usianya yang remaja atau tengah dara tu,tentang cita2nya yang terputus di tengah jalan,tentang hilangnya kebebasannya bergaul dengan teman2nya, keluarganya yang dahulu sangat rapat atau pekerjaannya yang berpotensi untuk naik pangkat.Tentang kesakitan melahirkan zuriat2nya.Tetapi dia bercakap pasal kesanggupan seorang isteri berkongsi alatnya oops, tersasul ,berkongsi dirinya.

Apakah semua laki2 fikir di usia yang senja ini perempuan rasa kecewa kerana berkongsi anu? Saya rasa wanita lebih kecewa kerana di usia muda dia banyak bekorban keseluruhan masa dan dunianya pada hanya seorang laki2 yang bernama suami. Tanya pada suami dia tahukah apa makanan kegemaran isterinya selama bertahun2 kahwin?

Terus terang saya katakan POLIGAMI adalah satu undang2 yang istimewa atas sebab2 istimewa bukan atas suka2 lakukan sama seperti musafir melakukan sholat jamak, khasar dan lain2 .

Saya lagi2 menyanggah kalau dikatakan isterinya sabar.Sabar yang datang secara rela atau tidak kerana menerima hakikat itu adalah ujian dari ALLAH SWT. Sedangkan Siti Aisyah pun cemburu pada Khatijah yang sudah meninggal inikan seorang isteri Ustaz.Begitu juga dengan isteri Nabi Ibrahim alaihissallam ,Sarah tergamak menghalau Siti Hajar dan Ismail kerana cemburu.Dan apa bezanya dengan wanita sekarang.

Tapi bak kata orang dulu 2, keras hati wanita macam kerak nasi saje kena rendam lembutlah.Alah bisa tegal biasa ,lama2 biasalah dengan keberadaan orang ketiga.

Di bawah ni saya cuba nak pungut sikit sebanyak kata2 dari kawan2 saya yang ber madu TENAGA tu...Persoalan2 kenapa SUSAH sangat nak terima kehadiran orang ketiga mungkin dapat di jelaskan di sini....

-Saya suka dengan ungkapan dari kata2 bini kedua macam ni...saya dapat cintanya 100% dan saya tahu madu saya pun dapat 100%....senang cakap dua2 pun masih boleh rasa nikmat yang sama kira ok le tu.(Very positif)

-Ini pula statement dari kawan saya yang lain .Dari isteri tua...saya boleh memaafkan tetapi saya tidak boleh melupakan...bila suami nya meninggal dia dah sound madu dia ,kita sekarang dah tak de kena mengena lagi antara satu sama lain .(TITIK)

-Yang ini Kes isteri no 2 yang tiba2 kematian madunya memberitahu saya dengan girang...saya tak nafikan waktu ini saya rasa lebih gembira.....after a few months onward dia di ceraikan oleh suaminya walaupun anak dah berderet>>>alasan >>>>timing tak betul dan suaminya kahwin lain ,orang gajinya mek Indon.

-Ini pulak cerita kawan saya yang boleh pergi kemana sama2 dengan madu>>>>katanya pada saya, sekarang ni pun dia dah mula demand nak itu nak ini, mana boleh dulu kita mula2 kahwin pun suami tak mampu nak beli mesin basuh dah masuk anak no 3 baru dapat.Di depan madu dia nampak macam biasa tetapi di belakang dia sempat menjueh dan menyindir....so do you think they are happy living like that?



&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
BACA DARI BAWAH KE ATAS :
mardhee
mardhee wrote on Nov 21, edited today at 5:41 AM
Saya setuju. Nak buat macam mana, sudah suratan takdir? Macam Ziela tukan, dia SPM pun tak ambil, setakat nak berlakon, lakonan dia pula kau pun taukan jenis yang macam manalah pula. Kalau tak kahwin dengan Megat kau bayangkanlah apa akan jadi pada dia?


Orang kata survival? tapi kalau kau terlampau nak survive tu, sampai melakukan perkara yang haram, (contoh ahli politik yang nak senang lagi menyenangkan kaum kerabat sampai sanggup mengamalkan rahsuah dan pilihkasih tahap mengambil hak orang lain) tak selamat gak, mungkin kat sini selamat nampak bahagia...tapi hati di dalam sapa yang tahu, hidup dalam ketakutan tau, itulah yang takut gemuklah, takut tulah nilah, tak tenang!


Lainle macam cerita ustaz dan ustazah tu, mereka terperangkap sebab waktu sekolah-sekolah, orang sekolah agama ada belajar genetik, biologi dan psychology ka? Sewajarnya dimaafkan saja kalu buat salah sebab tak de ilmu. Lainlah bini Al Aziz dalam kisah nabi Yusof tu dia boleh miong-miong sebab dia orang kaya dan tak bekerja, tapi kalu ustazah tadi miang takpe, miong tak leh sebab dia ada tugas dan tanggungjawab kepada anak bangsa. Lagi pun cuba fikir berapa banyak duit pembayar cukai dah habis untuk produce seorang ustazah. Waima ustazah maktabpun apatah lagi kalau ustazah U, Al Azhar ka Jordan ka...bukankah membazir namanya kalau ustazah itu dibiarkan gila?


Kesimpulannya buat apa kita nak sakitkan hati kita dengan cemburukan mereka rezki dan tuah orang.
nahakurau
nahakurau wrote on Nov 21
Biasalah banyak kes isteri2 yang sudah terantuk baru terngadah...Macam Kisah nabi Yusuf di gilai oleh isteri orang, bila kena rejek dia jadi gila tapi akhirnya atas kuasaAllah mereka berkahwin juga. Memang Allah suruh tundukkan pandangan tetapi di zaman sekarang TERMAMPUKAH? Apabila kahwin misyar di katakan sah ,apakah semua orang setuju?Wanita2 kaya Malaysia sanggup meminang Mat2 Rempit sekadar nak rasa sex halal? Hukum boleh berubah dari wajib, sunat ,harus dan haram dan entahlah dunia sekarang semakin kompleks.Pendapat peribadi tepuk dada tanya selera....Kalau boleh bersabar , bersabarlah....jangan kata kita tidak ada pilihan ....ada masanya wanita yang tak bersuami boleh kumpul pahala lebih dari yang bersuami.....mana taknya sebagai isteri bukan saja perbuatan tapi tutur kata terhaadap suami pun kena jaga....kalau sifat kita semula jadi lembut liut takpelah tapi kalau yang jenis kasar main jerkah ,buat pula suami jenis simpan dlm hati ....agak2 boleh hidu bau syurga ke?
mardhee
mardhee wrote on Nov 21, edited on Nov 21
Enrich Fromm ada cakap yang sikit lebih kurang macam ini, "untuk saya berkawan denganmu itu adalah pilihan" tapi untuk saya jatuh cinta padamu, saya tidak kuasa menghalangnya"


Kalau puan menguliti Pemikiran Al Jauziah, titiknya bermula, dari mata turun ke hati. Kalau semua faham surah An Nur ayat 30 dan 31 dunia ini akan aman. Tapi malangnya tak semua manusia diberikan akal dan pemikiran yang unggul untuk memahami larangan An Nur ayat 30 dan 31.


Di alaf serba cacamarba ini tidak semua jua manusia bernasib baik mendapat didikan agama yang sampurna.


Saya tak salahkan lelaki 100% dalam hal ini, sebab sistem kapitalis maximising satisfaction itu sex appeal itu bahan pelaris, so mana-mana u pergipun mereka terdorong gunakan sex apeal untuk memaksimakan keuntungan...jadi orang lelaki yang incline dengan benda-benda ni sedikit tak banyak pun akan mengalami gangguan batinlah.


Kita nampak gangguan dipihak kita jah, tapi saya rasa mereka lagi teruk terganggu. Pasal cemburu tu, biasalah Aisyah pun cemburu nak wat ganne..banyakkan berselawat. Cuba bayangkan Isteri Pertama Megat Junid tu...macam mana tabahnya dia.


I tell you wat my untie pun suaminya kahwin dua, banyak istigfar dan selawat, banyak sembahyang sunat, banyak baca Quran, pergi gynasium buat workout, kalau tak dia pula yang gila. Dia kata at this point dia dapat macam satu ketenangan yang sukar digambarkan dengan kata-kata. I pun suka tinguk muka dia tenang aje. Masa anak dara dulu fullamak, sanguine yang aggrasif tuh, dia aje nak menang! HEVOC sehhh...:)
nahakurau
nahakurau wrote on Nov 21
Saya tak kata tak boleh bahagia, titik bengit nya pada laki2 sebagai pemimpin dan nawaitunya yang tak berlandas nafsu sedangkan nafsu juga keperluan...mungkin isteri tuanya juga telah sembahyang istikharoh.Saya cuma nak ungkap kan satu masaalah yang berat di sini iaitu soal perasaan cemburu yang Allah jadikan semula jadi pada wanita...kalau tak tidak ada cerita Siti Aisyah cemburukan pada Khatijah yang sudah meninggal begitu juga cerita Sarah isteri Nabi Ibrahim alaihissallam yang menghalau siti Hajar kerana cemburu.

Saya juga setuju bahawa poligami ialah undang2 yang istimewa yang di boleh kan atas sesuatu sebab seperti juga kelonggaran orang musaffir melakukan sholat jamak ,qasar dan lain2.ISTIMEWA dengan sebab yang istimewa dan bukan saja2 .Saya pernah terbaca dalam Utusan Malaysia seorang lelaki bertanya Astora jabat bahawa isterinya tidak melayan kehendak bathinnya kerana faktor usia ,soalannya begini haruskah saya simpan, saya ceraikan atau saya madukan?Jawapan yang terbaik datang dari seorang laki2 yang bernama suami juga......Dia bicara soal kesihatan soal kalsium dalam badan wanita soal darah dan urat saraf yang banyak rosak sebab melahirkan dan bercakap soal remedies...saya memang TerUJA dengan jawapan laki2 tersebut.
mardhee
mardhee wrote on Nov 21, edited on Nov 21
Islam sangat menggalakkan perbedaan pendapat, saya mengambil pendapat Ibnu Qaiyim Al Jauziah dalam bukunya Cinta dan Rindu menurut Al Quran dan sunah. Di sini ustaz tadi ada dua pilihan, berpoligami atau membiarkan anak muridnya gila. Saya yakin puan ada alasan tersendiri untuk tidak memihak pada ustaz dalam cerita saya ini.


Dia dah sembahyang istiqorahlah tu masa dia nak nikah lagi satu tuh, dia kan ustaz. Yang penting pada hari mereka bahagia, kalau tak caye meh lah ke Jasin ni, buleh kami bawa puan lawat pasangan yang saya ceritakan ini. Yang penting bahagia dan produktif. Apa kita nak susah-susah hati.


Kalu hok macam Ziela Jalil tu, hok wanita yang gambo depan dengan Lidiawaty..yang mutiara besau bagak tu, aku pun rasa ehhh you knowlah wat I mean. Pompuan gila je yang tak terbakar baca cerita dia yang pretentious lagi mengada-ngada tuh... Tak baca paper hari ni laki dia dah sakit, apapun kita patut tabik spring pada wife pertama Megat Junid tu. Moga Allah tempatkan beliau di tempat orang-orang soleh. Amin.
nahakurau
nahakurau wrote on Nov 20
Pernah baca tak wanita2 yang kena penyakit 'ism ni atau 'isyq ni kalau dia mati menahan nafsu dan gelora dalm hatinya tanpa memberitahu sesiapa matinya shahid masuk SYURGA! ! Bukan nya mudah tu...tak makan 3 hari dah mula risau.

Dan sesiapa yang terkena penyakitni macam orang terperangkap dalam rumah yang terbakar kita tak boleh padam api tu nak tolong dia tapi dia yang kena randuk dan keluar dari api tu sendiri.Sama juga bermain dengan ombak ....dia yang kena berenang sendiri ke tepian! Kalau itu pun tak leh lawan dan pilih jalan yang paling senang...entah lah kategori memang LEMAH le!

Last Login: Nov 22

Mardhiah Mohd Yusoff is your friend
Alor Gajah, Melaka

Monday, November 19, 2007

Akhbar Cerita PalSU dengan CeRiTa PokoK

Saya terkejut juga dengan topik dalam New Straits Times ,Saturday Nov 17 yang menulis The Yang di Pertuan Agong had never directly or indirectly consented to the illegal rally last week.

Eh macamana sebelum tu saya dapat tahu yang Agong telah perkenan dan minta siapa yang akan mewakili rakyat menyampaikan surat memorandum BERSIH tu.Kenapa tiba2 je berubah?Mesti ada jawapan lain dan tempat untuk mendapat jawapannya mestilah dalam Malaysia today .Dan hari ini saya sudah mendapat jawapannya.

JADI SAYA NAK LAUNGKAN KUAT2 DI SINI .......OOIII ORANG2 YANG SUKA BERI MAKLUMAT BOLEH TAK JANGAN SUMBAT CERITA PALSU DALAM AKHBAR !!!!!!!


BAB LAIN PULA ......

Saya amat2 BUNTU setiap kali memikirkan cara hendak merealisasi impian yang sebenarnya bukan impianpun tetapi sesuatu yang saya teringin nak buat untuk menguji kemampuan saya.Kadang2 saya rasa saya boleh lakukan tetapi kadang2 saya rasa saya tak ade keistimewaan, tak de kepakaran, kreativiti, bakat, vision atau yang paling beharga iaitu otak yang cerdas!

Kalau tenguk pada tarikh lahir saya pada 5 August saya jatuh di bawah Poplar Tree >>>UncertAInTy

Poplar Tree (Uncertainty) -- looks very decorative, talented, not
very self-confident, extremely courageous if necessary, needs
goodwill and pleasant surroundings, very choosy, often lonely, great
animosity, great artistic nature, good organizer, tends to lean
toward philosophy, reliable in any situation, takes partnership
seriously.

Saya memang minat dalam seni(great artistic nature), saya boleh melukis potret walau pun tidak 100% serupa tetapi suami kata hampir serupa sampaikan dia suggest saya lukis muka2 pemimpin dan cuba jual.....
Saya akui kalau saya praktis selalu mungkin hasilnya boleh jadi perfect.Baru2 ni di Bintang Walk saya kagum tenguk sudah ramai pelukis2 jalanan melukis potret pelancung dan sekeping potret atas kertas lukisan biasa bayarannya 50 ringgit.Tetapi saya tak berminat jadi pelukis potret.Ada talent tapi tak de minat.

Kalau tanya saya...sebab saya wanita dan saya memang suka lihat barang2 yang nampak cantik jadi saya punya idea ialah menjual aksessori wanita(looks very decorative) .Baru2 ni saya beli buku berkenaan jahit sulaman labuci oleh Rosita Jaffar.Jahitannya sungguh indah. Bagi saya menjahit baju kurung bukan nya susah , cuma saya dah berhenti menjahit sejak anak perempuan saya masuk sekolah menengah iaitu hampir 7 atau 8 tahun dulu.Sebab lain ialah mesin elektrolux saya rosak,saya malas repair kerana mahal dan tak tahu dimana kedai elektrolux setelah berpindah ke tempat baru.Kedua pendapatan suami bertambah dan kami mampu membeli pakaian yang siap dan ketiga saya sudah semakin malas menjahit.

Sekarang dalam usia yang lanjut ini saya ingin buka kedai baju kurung bersulam/labuci dan di padankan dengan aksessori wanita yang sesuai dan saya mahu semua wanita sekurang2nya setahun sekali nampak indah atau saya ingin galakkan isteri2 supaya sentiasa nampak cantik walaupun hanya duduk di rumah.Saya mahu adakan skim mudah bayaran bagi wanita2 yang berpotensi membayar dan menggalakkan jadi ahli seperti kedai avon tu.Bezanya di Avon kena bayar cash.

Saya teringin lakukan nya tetapi seperti Pokok saya kata....saya lacks of confident...saya perlu ada goodwill dan pleasants surroundings termasuk sape2 yang boleh beri saya galakan.At certain times kalau betul2 terdesak baru saya ada keberanian, contohnya bila suami tak de baru saya terpaksa lakukan sendiri...atau bila marah dengan suami baru saya berani pergi jauh sikit...kalau tak saya lebih suka berlingkar dalam rumah saja.

Saya perlukan business partner yang mempunyai minat yang sama(suami tak minat)....mungkin saya belum jumpa lagi.Saya tak ramai kawan(very choosey) tetapi kalau saya berkawan....ia akan kekal.Saya memang jenis yang memilih kawan...hanya yang sesuai saja yang akan kekal dan menjadi tempat rujukan saya tetapi kawan2 yang saya anggap reliable semuanya jauh2.Sorang di Serawak,sorang di Melaka ,Sorang di Sg Buluh dan sorang lagi di Kelang.Jadi betullah saya often lonely.

Apa yang saya tulis di atas secara tak langsung mengesahkan birthday tree di bawah hampir 100 % accurate dengan watak saya dan ia juga di sahkan 99.9 % accurate oleh salah sorang kawan blog saya sekian selamat mencuba.....

Try Yours:
Find your birthday and then find your tree. This is kinda cool and somewhat accurate .

Dec 23 to Jan 01 - Apple Tree
Jan 01 to Jan 11 - Fir Tree
Jan 12 to Jan 24 - Elm Tree
Jan 25 to Feb 03 - Cypress Tree
Feb 04 to Feb 08 - Poplar Tree
Feb 09 to Feb 18 - Cedar Tree
Feb 19 to Feb 28 - Pine Tree
Mar 01 to Mar 10 - Weeping Willow Tree
Mar 11 to Mar 20 - Lime Tree
Mar 21 (only) -Oak Tree
Mar 22 to Mar 31 - Hazelnut Tree
Apr 01 to Apr 10 - Rowan Tree
Apr 11 to Apr 20 - Maple Tree
Apr 21 to Apr 30 - Walnut Tree
May 01 to May 14 - Poplar Tree
May 15 to May 24 - Chestnut Tree
May 25 to Jun 03 - Ash Tree
Jun 04 to Jun 13 - ! Ho! rnbeam Tree
Jun 14 to Jun 23 - Fig Tree
Jun 24 (only) - Birch Tree
Jun 25 to Jul 04 - Apple Tree
Jul 05 to Jul 14 - Fir Tree
Jul 15 to Jul 25 -Elm Tree
Jul 26 to Aug 04 - Cypress Tree
Aug 05 to Aug 13 - Poplar Tree
Aug 14 to Aug 23 - Cedar Tree
Aug 24 to Sep 02 - Pine Tree
Sep 03 to Sep 12 - Weeping Willow Tree
Sep 13 to Sep 22 - Lime
Sep 23 (only) - Olive Tree
Sep 24 to Oct 03 - Hazelnut Tree
Oct 04 to Oct 13 - Rowan Tree
Oct 14 to Oct 23 - Maple Tree
Oct 24 to Nov 11 - Walnut Tree
Nov 12 to Nov 21 - Chestnut Tree
Nov 22 to Dec 01 - Ash Tree
Dec 02 to Dec 11 - Hornbeam Tree
Dec 12 to Dec 21 - Fig Tree
Dec 22 (only) - Beech Tree



TREES (in alphabetical order)


Apple Tree (Love) -- quiet and shy at times, lots of charm, appeal,
and attraction, pleasant attitude, flirtatious smile, adventurous,
sensitive, loyal in love, wants to love and be loved, faithful and
te! nd! er partner, very generous, many talents, loves children, needs
affectionate partner.

Ash Tree (Ambition) -- extremely attractive, vivacious, impulsive,
demanding, does not care for criticism, ambitious, intelligent,
talented, likes to play with fate, ca n be very egotistic, reliable,
restless lover, sometimes money rules over the heart, demands
attention, needs love and much emotional support.

Beech Tree (Creative) -- has good taste, concerned about its looks,
materialistic, good organization of life and career, economical,
good leader, takes no unnecessary risks, reasonable, splendid
lifetime companion, keen on keeping fit (diets, sports, etc.).

Birch Tree (Inspiration) -- vivacious, attractive, elegant,
friendly, unpretentious, modest, does not like anything in excess,
abhors the vulgar, loves life in nature and in calm, not very
passionate, full of imagination, little ambition, creates a calm and
content atmosphere.

Cedar Tree (Confidence) -- of rare strength, knows how to adapt,
likes unexpected presents, of good health, not in the least shy,
tends to look down on others, self-confident, a great speaker,
determined, often impatient, likes to impress others, has many
talents, industrious, healthy optimism, waits for the one true love,
able to make quick decisions.

Chestnut Tree (Honesty) -- of unusual stature, impressive,
well-developed sense of justice, fun to be around, a planner, born
diplomat, can be irritated easily, sensitive of others feelings,
hard worker, sometimes acts superior, feels not understood at times,
fiercely family oriented, very loyal in love, physically fit.

Cypress Tree (Faithfulness) -- strong, muscular, adaptable, takes
what life has to give but doesn't necessarily like it, strives to be
content, optimistic, wants t o be financially independent, wants love
and affection, hates loneliness, passionate lover which cannot be
satisfied, faithful, quick-tempered at times, can be unruly and
careless, loves to gain knowledge, needs to be needed.

Elm Tree (Noble-mindedness) -- pleasant shape, tasteful clothes,
modest demands, tends not to forgive mistakes, cheerful, likes to
lead but not to obey, honest and faithful partner, likes making
decisions for others, noble-minded, generous, good sense of humor,
practical.

Fig Tree (Sensibility) -- very strong minded, a bit self-willed,
honest, loyal, independent, hates contradiction or arguments, hard
worker when wants to be, loves life and friends, enjoys children and
animals, few sexual relationships, great sense of humor , has
artistic talent and great intelligence.

Fir tree (Mysterious) -- extraordinary taste, handles stress well,
loves anything beautiful, stubborn, tends to care for those close to
them, hard to trust others, yet a social butterfly, likes idleness
and laziness after long demanding hours at work, rather! r modest,
talented, unselfish, many friends, very reliable.

Hazelnut Tree (Extraordinary) -- charming, sense of humor, very
demanding but can also be very understanding, knows how to make a
lasting impression, active fighter for social causes and politics,
popular, quite moody, sexually oriented, honest, a perfectionist,
has a precise sense of judgment and expects complete fairness.

Hornbeam Tree (Good Taste) -- of cool beauty, cares for its looks
and condition, good taste, is not egoistic, makes life as
comfortable as possible, leads a reasonable and disciplined life,
looks for kindness and acknowledgment in an emotional partner,
dreams of unusual lovers, is seldom happy with its feelings,
mistrusts most people, is never sure of its decisions, very
conscientious.

Lime Tree (Doubt) - intelligent, hard working, accepts wha! t ! life
dishes out, but not before trying to change bad circumstances into
good ones, hates fighting and stress, enjoys getaway vacations, may
appear tough, but is actually soft and relenting, always willing to make
sacrifices for family and friends, has many talents but not always enough time
to use them, can become a complainer, great leadership qualities, is
jealous at times but extremely loyal.

Maple Tree (Independence of Mind) -- no ordinary person, full of
imagination and originality, shy and reserved, ambitious, proud,
self-confident, hungers for new experiences, sometimes nervous, has
many complexities, good memory, learns easily, complicated love life,
wants to impress.

Oak Tree (Brave) -- robust nature, courageous, strong, unrelenting,
independent, sensible, does not like change, keeps its feet on the
ground, person of action.

Olive Tree (Wisdom) -- loves sun, warmth and kind feelings,
reasonable, balanced, avoids aggression and violence, tolerant,
cheerful, calm, well-developed sense of justice, sensitive,
empathetic, free of jealousy, loves to read and the company of sophisticated people.

Pine Tree (Peacemaker) -- loves agreeable company, craves peace and
harmony, loves to help others, active imagination, likes to write
poetry, not fashion conscious, great compassion, friendly to all,
falls strongly in love but will leave if betrayed or lied to,
emotionally soft, low self esteem, needs affection and reassurance.

Poplar Tree (Uncertainty) -- looks very decorative, talented, not
very self-confident, extremely courageous if necessary, needs
goodwill and pleasant surroundings, very choosy, often lonely, great
animosity, great artistic nature, good organizer, tends to lean
toward philosophy, reliable in any situation, takes partnership
seriously.

Rowan Tree (Sensitivity) -- full of charm, cheerful, gift! ed without
egoism, likes to draw attention, loves life, motion, unrest and
even complications, is both dependent and independent, good taste,
artistic, passionate, emotional, good company, does not forgive.

Walnut Tree (Passion) -- unrelenting, strange and full of contrasts,
often egotistic, aggressive, noble, broad horizon, unexpected
reactions, spontaneous, unlimited ambition, no flexibility,
difficult and uncommon partner, not always liked but often admired,
ingenious strategist, very jealous and passionate, no compromise.

Weeping Willow (Melancholy) - likes to be stress free, loves family
life, full of hopes and dreams, attractive, very empathetic, loves
anything beautiful, musically inclined, loves to travel to exotic
places, restless, capricious, honest, can be influenced but is not
easy to live with when provoked.

Wednesday, November 14, 2007

Apa Yang BERSIH?

Hari ini tak berapa sihat sebab 4 hari di KL boleh di katakan banyak berjalan dan kurang rihat.Pada 10/11 hari tu saya terlepas melihat satu perhimpunan hebat yang di namakan BERSIH. Tiket bas dari Kluang pada pukul 11 pagi habis di jual dan yang paling awal ialah 2 ptg.

Kami bercadang turun di hentian Serdang dan mengambil kereta dari anak untuk ke Dataran Merdeka.Pada pendapat kami kalau kami bertolak dari pukul 11pagi kami masih sempat melihat peristiwa bersejarah tersebut secara hidup/langsung.

Tapi kami sampai ke Puduraya pada pukul 7.30malam. Bas juga tidak dapat berhenti di Serdang kerana laluan sibuk dan sesak. Di stesyen bas pudu kami lihat beberapa buah trak FRU bergerak mungkin hendak pulang kerana sudah selesi operasi.

Dalam bilik hotel budget Citin (dulu Katari) kami sempat melihat berita TV9 gambar2 polis menangkap beberapa orang yang pakai baju kuning bertulis BERSIH.Sebelum tu dapat juga dengar suara Pak Lah bagi ucapan di sidang perhimpunan UMNO yang dia PANTANG DICABAR!Ha!ha! dia mungkin menyesal sekarang dan akan berkata jangan cabar RAKYAT!
Saya tak berapa fokus sangat kerana nak khadho sholat yang banyak tertinggal, esok tentu banyak cerita yang saya boleh baca melalui surat khabar.Malam ni juga kami akan menaiki LRT ke Serdang untuk mengambil kereta .

Pada keesokan paginya dalam surat khabar, satu gambar apa pun tak de...macam mimpi di siang hari pulak. So apa lagi buka internet le...macam2 ADA siap dengan U Tube lagi!Pendapat saya walaupun IGP kata perhimpunan itu dapat di gagalkan....saya dan suami kata ia tetap BERJAYA .Ada orang yang tak paham lalu tanya suami kenapa mesti buat perhimpunan haram tu, sesudah suami explain mereka nampak seperti setuju.

Kalau dah ada di PUDU ,tak sah le kalau kami tak jalan2 cuci mata di Petaling Street.Di sini orang berniaga seperti biasa macam tak ada apa2 yang berlaku.

Suami macam hairan kenapa kawannya(orang KL) terkejut besar bila kami kata kami ada di Petaling Street.TERKEJUT sungguh. Kami syak tentu dia fikir tempat tu tak de standard..tapi inilah kami...semua tempat kami suka teroka.Di sini ada satu tempat orang Tibet jual kristal secara borong. Hari itu saya bernasib baik kerana ada hasil tangan mereka yang saya berkenan dengan harga yang berpatutan.Dan jangan cakap le kalau dah masuk Mall harganya untuk masterpiece yang sama mestilah berganda.

Kerana cuaca terik saya ajak suami masuk ke dalam kedai .Mula2 saya tak perasan tetapi sebab tujuan saya dalam kedai itu ialah untuk menyejukkan badan bukan cari barang saya dengan mudah dapat merasakan bahawa orang2 yang berdiri di depan saya sedang membuat dealing untuk jual beli DAGING HARAM.Masyaallah semudah angkat jari kemudian berbual sekejap ,bila perempuan bangun dan jalan kemudian Si Banglaman akan ikut dari belakang.Saya ajak suami ikut mereka yang entah hilang tiba2. Rupa2 nya ada tangga di celah2 kedai jual alat2 telefon dan kedai jual kasut....dalam 5 minit boleh tenguk siapa yang naik turun tangga tersebut.

Perempuan2 yang berdiri dan berlegar2 di sini walaupun macam2 warna ,umur dan pakaian seakan kenal antara satu sama lain...ini juga pada mulanya menghairankan saya.Mati2 saya sangka mereka ni penjual atau pembeli di Petaling Street yang begitu muhibbah dan mesra, perempuan Cina berpakaian seperti kanak2(berskirt ,rambutnya di tochang dua dan memakai cermin mata sambil menggalas beg di bahu) boleh berbual dengan perempuan India sedangkan tadi sedang berbual dengan perempuan Melayu (yang pakai baju kurung).Rupa2nya mereka semua satu kapal. Jadi apa yang BERSIH nya! Sekadar nak berpolitik saja .Alangkah baiknya kalau Tuan IGP suruh 4 dari 4000 polis2 anti rusuhan tu kawal BERSIH di kawasan2 ni!

Hari seterusnya kami menginap di Jalan Bukit Bintang. Di sini kawasan nya agak berbeza dari di Pudu.Tempatnya agak bersih.Pendatang2 asing pun ramai bekerja di kedai2 urut reflexology.Terlalu banyak kedai urut pula! Pekerjanya akan datang kepada kita seperti semut nak kerumun gula setiap kali kita melintas depan mereka. Merimaskan! Yang ini saya tak nampak ada atau tidak aktiviti pelacuran .Pernah dahulu edisi siasat di NTV7 buat pengambaran memang ada aktiviti2 tambahan berlaku di kedai2 urut yang ada menyediakan bilik2 khusus.

Satu lagi di sini jika di bandingkan dengan sekitar Puduraya, tidak ada hotel2 yang menyediakan harga untuk menginap mengikut jam, Walaupun ada permintaan . Bukan semua nya untuk kerja haram tetapi untuk Musafir yang perlu tidur ,mandi atau sholat sebentar ,ia boleh membantu selesaikan masaalah mereka. Tetapi ada pulak yang sekadar nak park n go.

Soalan saya apakah Malaysia BERSIH sesudah perhimpunan BERSIH ?Sudah tentu tidak!PERNAH nampak tak batang hidung ahli2 politik kita berjalan di Petaling Street atau Chowkit atau BB walk? Mesti lah tidak kerana tempat2 ini sangat menjijikkan mereka....patutlah, orang2 yang tahu akan terkejut besar kalau kita berada di Petaling STreet kalau dulu Chowkit Road ,rupa2nya >>>>>>>>>>>>>TEMPAT SARANG PELACUR MURAHAN!

Monday, November 05, 2007

AL FATEHAH

Tak de apa yang menarik yang hendak aku tulis pada hari ini .Apatah lagi anak perempuanku dah balik ke MMU .Tak lama lagi cuti sekolah akan bermula jadi hidup aku sebagai ibu akan ceria semula dengan kepulangan anak bongsu ku yang masih penakut dan masih minta tidur sebilik dengan ku dan abahnya kalau abang2nya tak pulang.

Oh ya, semalam Makcik (ibu tiri suamiku aka mak mertua ku jua) talipon. Dulu spray anai2 kena curi kali ni penyembur air pulak...apa nak jadi dengan kaki pencuri ni. Kalau report polis pun tentu dia orang slahkan kita tak simpan dan kunci stor elok2 tapi kan barng tu masih dalam kawasan rumah kita. Dia langkah masuk kawasan kita tanpa izin pun dah salah.

Hari ni bukan nak cakap pasal perangai bengong si pencuri tu (aku kata bengong sebab mencuri benda2 yang tak boleh buat dia jadi kaya pun)Dosa tetap dosa, nasihat aku kalau terserempak dengan pencuri tu pergi le merompak bank yang banyak duit ,cepat kaya dosa mencuri sekali saja.

29 Oktober yang lepas aku terima berita kematian Karim ,kawan kepada anak sulungku.Al Fa
tehah untuknya,moga Allah cucuri rahmat keatasnya. Dia meninggal di India setelah melakukan pembedahan buat kali kedua kerana ketumbuhan di otaknya.Waktu ini air mata aku sudah mulai bergenang tetapi aku harus menulis juga sekadar menyampaikan rasa hati seorang ibu.

Sewaktu aku tinggal di Kuching dari tahun 1997-2002 ,Karim salah seorang budak yang menjadi sahabat baik anak lelaki ku yang sulung. Sepatutnya aku berterima kasih padanya(namun sudah terlambat) kerana sudi mendampingi anakku.Ayahnya mempunyai kedai runcit di pasar besar Kuching.Karim satu sekolah dengan anak ku di SMTeknik Kuching dan kemudian selepas Ting 5 dia menyambung pelajaran di Politeknik manakala anak ku di Kolej Chermai namun mereka kerap melepak bersama.Kadang2 di anjung rumah sewaku.

Entah kenapa setiap kali anak ku memuji Karim aku selalu meanyanggah, pergi le tinggal sekali dengan Karim tu perli ku.Karim tak kedekut dari segi membenarkan anakku yang belum ada lesen memandu Honda Civicnya sekali sekala.Memang dia seorang budak yang rajin.Kalau ada barang yang baru sampai dia kena angkut dan punggah ke kedai bapanya dahulu sebelum dapat santai dan join member2 yang lain.

Macam biasa aku akan sindir anakku yang selalu teruja dengan kekayaan keluarga Karim apabila setiap kali datang Syawal.Bukannya apa aku paham orang sibuk macam tu mana ada masa nak kemas rumah.Jadi setahun sekali dia akan minta pinjam Vacum cleanerku dari anak aku Ahmad Shah.Satu hari tu bila anakku memuji2 sangat bapa si Karim yang boleh bagi macam2 pada Karim terpancul dari mulutku kenapa kau tak jadi macam Karim saja.Kalau kau jadi Karim rajinke nanti tolong orang tua buat kerja.Sejak hari itu anakku kurang bercakap pasal keistimewaan yang ada pada Karim.

Pada tahun 2003 kami berpindah ke Kelang,pada waktu itu kami sudah dapat tahu yang Karim akan ke India(dekat dengan keluarga datuknya) untuk melakukan operasi ketumbuhan di otaknya.

Dalam tahun seterusnya Karim masuk ke UNISEL menyambung pelajaran dan dia sempat kerumah ku dengan keadaan kepalanya yang botak sambil menunjuk parut bekas bedah.Masih terngiang kata2nya yang keluarganya memilih hospital India kerana doktor disana memberi harapan yang lebih tinggi dari doktor di Malaysia.Ia itu 50-50.Maksudnya harapan untuk dia pulih masih ada.Dia tetap nampak ceria dengan senyumannya yang manis sehingga tidak nampak tanda2 kesakitan yang serius pada dirinya.Tahun 2005 anakku Ahmad Shah masuk ke universiti yang sama.Katanya Karim banyak menunda kelasnya di sebabkan rawatan susulan.

Dan pada pagi 29 Oktober, kawan anakku menalipon dari Kuching menyampai kan berita sedih, Karim koma lepas pembedahan kali kedua dan doktor dari India menalipon keluarganya di Sarawak minta kebenaran menanggalkan life supportnya.Dan susulan sms pada pukul 3 ptg aku terima menagatakan Karim sudah meninggal dunia dan jenazahnya di ambil oleh keluarganya di sana dan di kebumikan di India pada hari yang sama.

Wajah Karim terus terbayang di ruang mataku.Kata2 yang pernah ku lemparkan kepada anakku juga bermain di benak hatiku.Malam itu aku bermimpi kulit kepalaku robek sebelah ,entah kerana terlampau memikirkan Karim atau petanda dosa aku yang silam,wallahualam.Jauh di sudut hatiku seperti tidak boleh menerima pemergian Karim kerana usianya yang begitu muda.Dan lebih menginsafkan aku ialah apabila suatu ketika dulu aku pernah marah anakku memuji2 Karim lantas suruh dia jadi Karim.

Mudah2an Allah cucuri rahmat keatas rohnya.Dia memang seorang anak yang baik terhadap kedua ibu bapanya .