Pages

Saturday, September 27, 2008

HATI-HATI

Tolong hati-hati dalam semua hal.

Dalam hidup manusia walau sejauh mana kita berhati-hati kadang-kadang ada ketika kita terleka juga. Seperti sorang Mat ni yang kena tipu dengan satu e mail yang menyuruh dia update dan tukar pin nombor on line banking sebagai tindakan keselamatan..dan apabila dia melakukannya terus datang satu sms memberitahu sejumlah wang telah di keluarkan dari bank simpanan nya . Apabila dia menghubungi pihak bank ternyata pihak bank tidak pernah menggunakan e mail sebagai cara berurusan....

Teringat suatu hari di Supermarket Batu Pahat:

Sedang kami menolak troley barangan dari tempat pembayaran..seorang laki-laki berpakaian kemas muncul depan kami dan mengajak kami ke meja nya untuk mengambil hadiah percuma dari syarikatnya (arezzo). Dua kali dia datang dan mengajak kami...
Saya dan suami sambil tanya kena beli barng ke?
Cina- oh tak perlu..datng ambil hadiah saja..sambil tanya pernah dengar barang arezzo tak?
Suami- Tak pernah.
Cina- ada masuk dalam TV ,mikrowave ovennya tahan karat,bekas tak panas tapi telur boleh masak, tak ada radioaktive ,ada 3 function...bla,bla,bla....dapur ni (barang lain pula) kalau pegang tak panas tapi bila letak periuk boleh masak air dengan cepat..bla,bla,bla..
Suami dan saya- tunjuk muka tak berminat.
Cina - tak mau beli pun tak pe tapi boleh tulis nama dan alamat Encik tanda sudah terima hadiah (berupa penghadang matahari untuk tingkap kereta) ,puan pun boleh tulis ,boleh kasi lagi satu ,sudah jadi dua.
Lepas tulis alamat dia bagi sorang satu kupon...
Saya- kupon apa ni?
Cina- diskaun dan hadiah ...(sambil tolong buka sebab nampak kami tak de reaksi.)
-Eh,eh encik dapat seratus ringgit diskaun ,tapi apasal ada lagi gambar dapur ,nanti saya tanya kawan saya .(sambil panggil budak Melayu pulak)

Melayu- Nanti saya cuba talipon bos saya...harga dapur ni RM 3000 encik,kemudian encik dapat diskaun atas barangan oven mikrowave....encik dah untung encik.(syarat kena beli mikrowave oven yang beharga tiga ribu lebih)

Saya- Guna kaki cuit2 Kaki suami.

Harga mikrowave oven mungkin tak sampai tiga ribu.....dan dapur masak jenis haba tu sekarang ni paling mahal pun tujuh hingga sembilan ratus..so apa yang freenya?


Untuk anak-anak bonda yang berada di Melaka, Serdang dan Taiping, nak kasi tahu ,insyaallah pagi esuk baru ayahanda kome, bonda dan dinda bongsu akan berangkat...madah ayahanda kpd bonda kalau bertolak petang ni di mana gerangan kam akan beradu, ye tak?Bior le ayahanda yg decide ....bonda mengikut aje.

Thursday, September 25, 2008

Maaf Zahir Bathin

Glitter Words
[Glitterfy.com - *Glitter Words*]

Selamat Hari Raya

Glitter Words
[Glitterfy.com - *Glitter Words*]

THE MOMENT I VE BEEN WAITING FOR

Debat Tudung Wanita : Jawapan Kepada

Artikel Raja Petra (Malaysia today)

- The Great Tudung Debate : A Response to Raja Petra's Article

By

Zaharuddin Abd Rahman

www.zaharuddin.net

This writing is a response to Raja Petra Kamaruddin about muslim women's aurat in his popular blog ( Malaysia today). Source

RAJA PETRA's FRIEND WROTE :

In the article there was a sentence stating: "Apparently, the tudung was 'decreed' for only the Prophet's wives and not for all women..." So I've have looked into the Quran and found some things.

1) "O Prophet! Tell thy wives and thy daughters and the women of the believers to draw their cloaks close round them (when they go abroad). That will be better, so that they may be recognised and not annoyed. Allah is ever Forgiving, Merciful." Surah Al-Ahzab (33), verse 59.

Comment : Firstly, see the words 'so that they may be recognised and not annoyed'. This means at least the face must be visible. It is wrong to say that other women at that time (non Muslim Arabs, Jews, Christians) did not wear the tudung. The truth is that the Jewish and Christian women wore far more conservative tudung than the Muslim women.

Covering the body is also required of men and women in the desert. It has nothing to do with any religion. So when the verse says 'so that they may be recognised' it actually means the women should not cover their face or head in such a way that the people cannot differentiate them from other Christian and Jewish women who also wear tudung and veils. This means there is no such thing as a tudung to cover your head and face.

The verse 33:59 says the following in Arabic:

Ya ayyuhan nabi : O you prophet

qul li-azwajika wabanaatika : tell your wives, your daughters

wa nisaa i mu'mineena : and the believing women

yudneena : to lengthen

Alayhinna : over them

min jalabeebihinna : from their garments/cloaks.

There is absolutely NO mention of head or hair or face in this verse. There is no reference to tudung. The reference is to lengthen your garments over your body. This means women must dress decently.

UZAR'S COMMENT

Unfortunately, you have misinterpret the verse and understanding it out of its context, i assumed that's because you are not examining the whole structure of the verse.

In reality, as a servant of Allah SWT and the follower of Rasulullah SAW, we are taught to always come back to Al-Quran and Al-Hadith to obtain assurance about the permissibility of a matter. Regarding this, Allah SWT said:-

يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُل لِّأَزْوَاجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَاء الْمُؤْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِن جَلَابِيبِهِنَّ ذَلِكَ أَدْنَى أَن يُعْرَفْنَ فَلَا يُؤْذَيْنَ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَّحِيمًا

"O Prophet! Tell your wives and your daughters and the women of the believers to draw their cloaks (veils) all over their bodies. That will be better, that they should be known (as a free respectable MUSLIM women) so as not to be molested. "(Al-Ahzab: 59)

It is agreed unanimously by ulama that every verse that is revealed to our prophet Muhammad s.a.w is also intended to Muslim except defined otherwise by our Prophet either in his hadis or by other quranic verses. For example: our prophet has more than four wives at a time, it is called "Khususiyat anbiya" which we are not allowed to follow due to Allah's will and many other logical reasons.

Therefore, in this case, covering aurat including head, hair, neck and chest is strongly commanded not only for prophet's wives but also to all muslim women. It is not just an Arab's custom due to the sandy desert, but it is indeed a religious commandment. It is also very obvious stated in the above verse where it is mentioned :

وَنِسَاء الْمُؤْمِنِينَ

Meaning : "the women of the believers"

Therefore whoever claims they are muslim, they are obliged to uphold and stick to the decree in the verse.

Jilbab is a dress (of similar width to ‘baju kurung') worn by women to cover their bodies. Syeikh Dr Yusof Al-Qaradawi explained that when some women during the Jahiliah period left their houses, they loved to display some parts of their beauty such as the chest, neck and hair until they were being harassed by those wicked men who like to commit zina.

Then, the above verse was revealed commanding the Muslim women to EXTEND (and not only) their jilbab so that the parts that could lead to fitnah will be covered. In this way, they would be identified as women who are protected (‘afifah) and a true MUSLIM WOMEN. As a consequence, they would not be molested.


LANJUTAN SILA KE WWW.ZAHARUDDIN.NET

http://www.zaharuddin.net/index.php?option=com_content&task=view&id=753&Itemid=72

------------------------------------------------------------------------------------------------

ALHAMDULILLAH,

UNTUK PENGETAHUAN AWAM SAYA ADALAH SALAH SEORANG PENGGEMAR PENULISAN RAJA PETRA KERANA DIA MENGUPAS ISU POLITIK NEGARA YANG SELAMA INI SAYA KURANG PAHAM.SEHINGGALAH BILA BELIAU MULA MENULIS ISU-ISU AGAMA IAITU DI LUAR DARI KEMAHIRAN NYA .SAYA MULA TINGGALKAN PENULISANNYA MALAHAN DALAM BLOG SAYA JUGA TURUT MELUAHKAN PERASAAN KURANG SENANG TERHADAP ISU-ISU TERSEBUT SEPERTI ISU TIDAK MEMAKAI TUDUNG.BAGI PENDAPATNYA BAHAWA ISTERINYA LEBIH ISLAM DAN LEBIH TAHU TENTANG ISLAM DARINYA DAN RAMAI ORANG KERANA BANYAK MEMBACA BUKU2 AGAMA.SAYA YAKIN PENULISANNYA BOLEH MEMPENGARUHI RAMAI REMAJA ISLAM YANG KURANG PAHAM TENTANG ISU TERSEBUT.SAYA JUGA PERNAH MENYUARAKAN PADA BLOGGER MAHAGURU 58 DAN MENGHARAP DIA MENULIS ISU TUDUNG ATAU MUDAH SEBUT 'COUNTER ATTACK' APA YG RPK TULIS TETAPI HAMPA. AKHIRNYA HARI INI SAYA TERBACA DALAM BLOG UZ ZAHARUDDIN DAN AMAT BERPUAS HATI DENGAN TERJEMAHAN DAN HURAIAN NYA- MUDAH2AN SAMA-SAMA KITA MENDAPAT HIDAYAH. AMIN.

NUKILAN RAMADHAN

Kata Ustaz iman boleh nampak
Especially dalam bulan Ramadhan
Kerana jin dan hantu
Juga Syaithan
Semua kena tangkap masuk lokap

Kalau bulan lain kita
Tuduh depa yang goda
Ertikata lain kita memang baik belaka
Kita sure tidak berdusta ,memfitnah atau main suka-suka
Kita akan ikut perintaNYA
Maha Pencipta

Jika dalam Ramadhanpun
Kita lebih kurang sama je
Seperti tidak ada apa-apa
Macam biasa
Malah
Tak sabar2 cepatlah Ramadhan over
Itu tandanya jauh lagi
Perjalanan kita
Untuk tuju ke Syurga

Nukilan Saya.

Tuesday, September 23, 2008

Buat Kueh


Biskut badam ,resepi dapat dari my fren ,Cikgu Mala. Very2 lemak and crispy.


Biskut cornflakes sira madu yang sangat mudah di buat.

Hmmm ....i called mak cik aka my step mother in law yesterday...just to ask apa khabar and asking if there was anything she wanted me to buy when balik kampung time.

So jawabnya nothing only the biscuits and the coffee cop TV ,her favourites. I told her that the biscuits ,i tak beli this year ,i made myself..

The reply was...
'Haaaaaaaa ,Noor Aini buat?'
Very2 difficult for me to explainla ....all this while i just bought the biscuits from the Sarawakian's cake shop in Kluang and brought back to her. This year the owner already moved somewhere else ,n i don't know where he is.But still you cannot say haaaaaaaaaaaaaaa to me. I can bake ,what!

I think i would snap some pictures of my cookies as a proof ok.Dah siap 4 jenis ,ingat nak tambah 2 jenis lagi dan cukuplah tu Puan Noor Aini ooi, bisi
k hati kepada nafsu.

(Biskut Almond London yang menjadi.....dah siap simpan dalam bekas )



But firstly i nak cakap pasal biskut almond london i yang terencat at the beginning. Next time i know ..cooking chocolate ada berbagai ...u kena tenguk bahan yang tertulis 100% chocolate butter. Itu yang betul kalau u baca ada lemak sayur le ,lemak tepu le, gula le, susu le...nak selamat jangan beli..nanti jadi macam saya bila di panas kan atas air didih dia akan berketul2...bila lama atas air gelegak dia akan keluarkan minyak yang banyak..and this minyak kalau kita buang dan biarkan sejuk dia jadi macam jelly. Bila chocolat masak ni beku, kata anak rasa macam gula icing je bukan rasa rich in chocolate.

But still sape2 yang lapar masih boleh makan.










Biskut London yang tak jadi sebab cooking chocolate nya tak bagus!

Sunday, September 21, 2008

DAMN !

Aduhai ,macam siot je tukang jahit baju ni,suruh repair pun macam siot juga jahitannya....how i wish i can repair my electrolux sewing machine which i know so damn expensive!

My husband was so damn right..why i bother to buy expensive cloth just to ruin it padahal di kedai berlambak baju siap yang cantik2...he's damn right!! Sambil menetas (bukan telur ayam tau) jahitan di baju yang kedut2 tu! Kononnya nak bertemakan hitam putih ....

Cara dia cantum jahitan kat lengan baju macam orang tak tahu menjahit je, sure dia bagi kat assistant tua dia buat.....main hentam 2 cantum patutlah kiat..nyonya tu tak habis2 cakap soli2 bila dia tahu muka aku macam cuka bila cuba depan dia..bukan dia tak de mata nak pandang. DAMN!

Saturday, September 20, 2008

Goyang kaki

Dulu ,ya lebih kurang 20 tahun dulu ,membe aku kasi tahu emak dia goyang kaki je duit masuk...Huh! loaded le macam tu..mesti ada business besar2an...

Agaknya dia kesian nak tipu orang betul bendul macam aku ni lama2 lalu dia kasi tahu lah emak dia menjahit dapat upah.

Aku rasa kerja menjahit ni upahnya lumayan...modalnya hanya sebuah mesin jahit yang harga nya sekitar RM 500 dan sebuku benang yang boleh jahit berpasang2 baju.

Di sini upah sepasang baju dalam linkungan RM 60,pergilah mana2 kedai dalam Kluang ni harga nya tetap sama , macam ada persatuan pulak.....baju sahaja RM30.Tak kira lah apa fesyen yang kau minta. Upahnya akan bertambah kalaukain awak licin atau susah nak diolah.Dan kalau awak nak tokok tambah asessori, seperti butang,labuci dan manik,lining , lace,bunga tampal atau apa2 saja dari yang asal.Mula2 jangan terperangkap bila kita minta dia menjahit baju atau seluar atau kain...dia akan cari yang paling simple dan senang untuk di jahit. Kalau boleh fesyen macam kotak je kemudian tebuk leher.

Ade ke patut bila saya mahu dia jahit seluar dia suggest yang pakai getah jerut macam seluar tidur tu..upahnya tetap sama ok. Dia mahu duit saya dia mesti ikut selera saya.Saya bagitahu fesyen apa yang saya mahu..kaki kembang payung di bawah bila saya rapat kan kaki ia nampak seolah2 kain.Dia setuju saja...lepas tu bab baju pun macam tu juga dia kata macam tu saya kata macam ni...

Bila dah siap semalam saya keluar pergi ambil..dari awal lagi saya rasa tak sedap hati je nak upah dia jahit...bila sampai je dia dah macam tak sabar2 bagi nak bagi baju dalam beg plastik tu...tak pula dia suruh try...saya punggah balik dan belek2 baju2 tu..sekali pandang pun dah tahu cara jahitannya....saya minta cuba...lepas tu ..."Nya..tenguk ini baju bahagian ketiak ,banyak lebih ,ini kain mahal sudah nampak macam murah , seluar pun sini tak kena..,banyak besar ini punggung macam seluar pinjam..apa sal ini lining hujung tangan ada pendek.."

"Oh itu tangan baju ,ujung mahu kasi nampak sikit la...nanti awak mau pakai gelang ke ,itu jam ke..boleh nampak...itu seluar saya kasi besar sebab ingat awak mau pakai dalam ,tentu tarak nampak besar...itu tangan sikit besar sebab nanti awak mau tarik..mau angkat itu air nanti basah..awak pun tarak cakap...."

"Aiyah ,awk tukang jahit ,awak mesti tau la...itu hujung tangan kasi kecik kemudian taruh butang la...itu seluar saya mahu pakai dengan baju lain juga la.....fesyen2 sikit...awak tenguk ini...bila saya tarik ini seluar nampak sikit kemas..."

"Ok, ok..esuk datang saya kasi kecik sikit..."

"Nya, tak mau sukat balik.."

"Saya sudah tau ini...sini mau buang berapa inci..."

Dalam hati aku....inilah kali terakhir aku tempah baju dengan kau!!!

Nota: Senang je kalau nak tahu tukang jahit tu pandai menjahit ikut tempahan atau tidak..tenguk banyak mana baju tempahan yang tersangkut dalam kedainya....Kalau dalam musim raya pun masih sikit..dan boleh lagi terima tempahan..maksudnya apa?

Thursday, September 18, 2008

DOA2 Kan lah....

Teruja dengan kata2 kawan saya . here. dan juga sebagai satu percubaan melihat sejauh mana saya boleh berimiginasi atau boleh juga di anggap untuk memenuhi masa yang terluang dan terbuang....saya nak bagi tahu sape2 yang terbaca blog ni yang saya sedang mengarang sebuah cerita konspirasi ....harap2 boleh jadi novel le....siapa tahu kan ? Kata teman saya.

Wednesday, September 17, 2008

Bahang Raya

Sudah 2 minggu berpuasa,Alhamdulillah masih tak tinggal sembahyang sunat Tarawikh. Tahun ini Insyaalah nak buat solat Aidil Fitri di masjid bersama2 suami dan anak2.Puasa tahun ini lebih banyak berbuka di rumah dari di luar. Suami pun rasa lebih puas berbuka di rumah.Hari ini dah buat janji ngan suami ,lepas berbuka di rumah nak ke pasar ramadhan...nak intai apa2 yang patut di beli..such as biskut raya ke. Sekarang bahan2 biskut terlalu mahal jadi macam tak relevan je nak jamu biskut.Jadi suami cadangkan buat masakan je seperti, mi kari ke laksa ke, satey ke untuk jamu orang yang datang berhari raya...SETUJU sangat rasanya.Yang penting niat berkunjung dan bermaaf2an sesama kita sambil meraikan rasa kemenangan mengerjakan ibadah sebulan puasa. oh, Ya! Raya tahun ni saya tak lah berapa beria2 sangat sebab anak2 nak exam..mereka risau saya pun risau....mudah2an mereka dah bersedia sebelum raya jadi bila berhari raya nanti tak de le muka tension.Mudah2an !

Friday, September 12, 2008

JAMAK


(Puan Rohana ,isteri En Adaudin Sa yang memakai tudung merah,Puan Sariah yang memakai tudung putih ,Ella yang bertudung coklat dan Ros yang nampak separuh muka.)

Semalam pertama kali New PA buat majlis berbuka di Prime City Hotel ,Kluang. Kali ni aku tak bawa telekung , aku niat sembahyang jamak ta'khir bila masuk je waktu sholat Maghrib. Aku tahu rumah aku dari hotel tu 10 min je sampai....apa yang aku tak tahu samaada pihak hotel ada sediakan tempat sholat dan boleh ke waktu makan style buffet kemudian keluar dan masuk semula sambung makan.

Bila aku bagi tahu kawan2 aku yang nak pergi sholat mereka ketawa sebab estet aku jaraknya
baru 10km..tak sampai seratus pun. Dan ini bukan kali pertama aku di tempelak macam tu...Aku explain aku bukan sholat Qasar aku sholat Jamak ...dan hukumnya harus..bukan sunat atau wajib.My first intention tidak mahu mengganggu majlis ..kata Puan Rohana ,isteri baru PA, tak kisahlah dengan apa yang kita niatkan. Like not very convincing je niat aku tu.


(Puan Nur ,isteri En Fadhil yang bertudung coklat muda dan Puan Zeila di sebelahnya)


Penulis buku rujukan aku ialah Che ShamsudinOthman..penerbit bukunya ialah Wholesale-Mart Business point Sdn Bhd.
Ikut law dia tak benarkan pembaca mengeluar ulang mana2 isi kandungan ok..jadi aku terpaksa guna ayat aku sendiri.

( Aku dan isteri Wan..lupa pulak nama dia isk isk..teruk betul perangai aku...yang duduk jauh2 boleh ingat nama ,yang duduk sebelah pula terlupa.)

Ayat yang menerangkan bahawa sembahyang Qasar dan Jamak itu adalh hadiah dan sedekah dari Allah SWT ialah ayat 101 dari An-Nisaa yang bermaksud:

"Dan apabila kamu berjalan di muka bumi maka tiada halangan bagi kamu mengqasar solatmu jika kamu takut diserang orang2 kafir.Sesungguhnya orang2 kafir itu bagi kamu ,mereka itu adalah musuh yang nyata."

Manakala dari Umar ibnul Khattab pula katanya Rasullullah SAW pernah bersabda apabila ditanya mengenai solat Qasar ,"Ia merupakan sedekah Allah yang dikurniakannya kepada kamu semua, maka terimalah sedekah Nya itu."

Makna Qasar ialah pendekkan atau ringkaskan..dari 4 rakaat menjadi 2..seperti fardu Dzohor ,Asar dan Isya.

Makna Jamak pula ialah kumpul atau himpun...seperti fardu Zohor dengan Asar dan fardu maghrib dengan Isa.

Jamak dan Qasar juga boleh dilakukan serentak . Di gabungkan dua niat..dan ini di khususkan untuk musafir sahaja dan jarak dia bermusafir ialah lebih kurang 95km keatas.

Jamak pula di bahagikan kepada dua iaitu jamak akhir dan jamak awal. Maksudnya kita boleh samada kumpulkan dua fardu dan sembahyang pada masuknya waktu sembahyang yang awal atau yang akhir. Contoh; Isya di buat pada waktu maghrib yang di panggil Jamak Takdim.Atau kita lakukan pada waktu yang akhir seperti Maghrib di lakukan pada waktu Isya yang di panggil Jamak Ta'khir.

Dan yang ingin saya tulis ialah Solat Jamak yang diharuskan ketika Tidak Musafir atau tidak dalam perjalanan jauh.
Kata penulis di atas Jamak bukan semata2 kemudahan khusus untuk orang musafir sahaja tetapi boleh dilakukan pada waktu2 tertentu.Dan di sepakati serta di rumus oleh beberapa ulamak .Ini berbeda dengan solat Qasar.

Contohnya dalam keadaan cuaca buruk..di takutkan kita tidak dapat datang semula ke masjid atau menyusahkan kita maka kita boleh niat Jamak. Dalam keadaan orang yang sedang memberi ceramah yang panjang..sakit yang serius, takut terperangkap dalam kesesakan jalan raya ....

Dan atas semua fakta2 tersebut...aku juga mengikut akal dan kewajaran ku apabila menghadapi masaalah seperti terputus bekalan air..pernah menjamak solat ku . Jika ada majlis2 yang aku sendiri tidak yakin samada dapat melakukan solat ku dengan tertib akan menjamak solat ku. Pernah aku terbaca dalam satu kitab seorang wanita yang melakukan solat adalah lebih bagus di rumah dari di masjid dan lebih afdal didalam bilik yang tidak dapat dipandang orang dari di ruang legar..wallahualam.

p/s gambar semua kelabu sebab tak adjust betul2 ,spek mata tak bawa jadi main snap snap snap aje.

Wednesday, September 10, 2008

Pangkat

Teringat kata2 Mami (jurujual aka dealer Alkein). "Bila suami masih kerja semua orang respect ,bila dah berhenti semua orang buat don't know je."

Is it True? Most probably.

Ni raya dah round the corner...dan ofcourse la perkara yang tak wajib tapi macam wajib bagi manusia yang bekerja sebagai contractors atau suppliers ialah bagi buah tangan kat pelanggan mereka tanda terima kasih dealing dengan mereka.Buah tangan tu termasuklah hampers , gift vouchers and sometimes ang pow.Tiap kali suami dapat hampers ngan vouchers ,i feel glad..but there was a few times someone gave some ang pow ..when they came to my house handing me the envelope..i felt so reluctant to take..tapi of course le bila dia kata pls give to Mr planter, your husband ..then i had to take it.

I once asked my husband , boleh ambil ke duit tu..dan jawabnya dia tak pernah minta pun...so i guess boleh lah.

Kalau tahun2 dahulu lebih ramai managers terdiri dari bangsa Cina dan India tetapi alhamdulillah pada hari ini tiap kali meeting ,bilangan Pengurus Melayu sudah mengatasi kaum lain. keistemewaan pangkat manager ini ialah mereka boleh mencari suppliers dan contractors yang mereka fikirkan bagus dan boleh melakukan pekerjaaan pada waktu yang di tetapkan.

Saya lihat suami tidak kisah untuk memberi peluang pada budak Melayu walaupun mereka tak ada modal besar ,asalkan mereka mahu bekerja. Pada mulanya budak2 Melayu yang baru berjinak2 dengan business sebagai kontrakter terlalu sensitif ,cepat merajuk apabila kena marah tetapi akhirnya mungkin mereka sedar bahawa itulah sebenarnya pekerjaan dan saya yakin sekiranya mereka boleh bertahan dengan cara suami saya bekerja mereka akan tahan juga dengan managers yang lain.

Untuk bersaing dengan bangsa lain , mereka bukan saja kena rajin, efficient dan tahan kena marah jika silap tetapi mereka juga kena tiru cara kaum itu mengambil hati boss mereka. Ada setengah kontrakter Melayu terlalu lokek..apabila kerja siap dan wang telah dibayar ...langsung diam...apa salahnya belanja kopi ..kata suami bukan apa menandakan kamu berterima kasih kerana telah diberi kontrak.Pelik betul bunyinya sama seperti tak minta tetapi minta...atau mengharap.....Atau sebagai professional pandai2lah ambil hati orang yang beri kamu kerja ..mungkin esuk lusa kamu akan dipanggil lagi!

Monday, September 08, 2008

Majlis berbuka Puasa

Kebiasaannya asyik tenguk dalam TV je majlis berbuka puasa yang di buat di hotel2...sampai tertanya2 ..eh diorang ni tak sembahyang Maghrib ke apatah lagi buat sholat Isya dan Terawikh.

Jadi bila suami kata ada jamuan berbuka di Hotel Emperor Melaka last Saturday..rasa macam excited juga...aturcara macam biasalah bila tanya suami semua nya tak tahu ,yang dia tahu di mana ,bila dan isteri boleh ikut.(Bab2 ni boleh jadi bengang juga..sebab kita kena fikir baju apa yang harus dipakai. Sebab ini majlis agama tentulah kena pakai Baju Melayu..jadi saya siapkan ajelah , baju,songkok dan sampin).

Bila sampai je ,baru tahu yang majlis starts after Asar around five thirty....katanya ada majlis bagi angpau untuk anak2 yatim.Kelamkabut lah saya menyerika pakaiannya..dan saya pula ,kata suami tak yah ikutlah ....waktu berbuka nanti baru join....oklah ..boleh relaks lagi.

Lepas siap ,dia call kawannya nak turun sekali la lepas tu kawannya cakap...dia bawa isteri sekali.Tinggal2 ,nanti nak jumpa kat mana pula...
Dah gesa2 suruh saya bersiap cepat...kita perempuan mestilah renyah nak bersiap ...kalau berserabai je nanti ..terkejut pula anak2 yatim tu.

Bila siap mestilah ber lenggang2 kangkung nak ke majlis, tup2 jumpa members semua dah siap bawa telekung ....rupa2nya majlis berbuka tu akan disusuli dengan sembahyang Maghrib berjemaah di dewan sebelah ,kemudian jamuan makan ,kemudian sambung dengan sembahyang Isya dan Tarawikh beramai2...jadi terpaksalah terketek2 balik semula ke bilik dengan menuruni 3 tingkat ke bawah dan menaiki 21 tingkat ke atas dengan menggunakan 2 lift yang berbeda dan menuruni semula 21 tingkat ke bawah dan menaiki 3 tingkat keatas semula untuk masuk ke dewan majlis....

Komen atas majlis;
Makanan terlalu banyak dan berlebihan.
Kurang teratur.

Friday, September 05, 2008

SUMPAH

This is good man , at least it is something new for my own understanding about sumpah...

Here from Sang Kelembai blog ;


" Di dalam Islam mengangkat sumpah bagi menafikan perkara-perkara yang tidak benar tidak menjadi kesalahan dan jika bersumpah junjung AL Quran pun bagi menafikan tidak berkahwin dua pun tidak menjadi kesalahan bagi tujuan menjaga keharmonian rumah tangga walau pun sebenar sudah berkahwin dua dengan syarat membayar dendanya dengan berpuasa tiga hari atau memberikan jamuan kepada anak-anak yatim bagi membatalkan sumpah palsu itu.

Tetapi dia menjadi haram dan berdosa jika kita bersumpah dengan perkara yang mengaku bermaksiat dan mengaibkan diri sendiri sehingga menjejaskan nama keluarga dan keturunan seperti perbuatan zina atau hubungan seks terlarang. Maka tidak payah mana-mana pakar agama untuk memberi apa-apa komen terhadap sumpah mengaku diri di zina atau di liwat kerana isu nya, perbuatan bersumpah itu sendiri sudah berdosa dan haram...."

Bila bab2 sumpah ni macam2 cerita yang aku dengar dan terbaca...banyak yang positif dan negatifnya...ada orang cuma bersumpah palsu atau main2 sumpah...bagaimana kalau yang betul..pun dianggap orang main2..baik jangan bersumpah!

Namun aku percaya satu perkara..iaitu kalau orang itu betul2 teraniaya..maka doanya akan cepat dimakbulkan Allah....dan apa budak saiful tu betul2 teraniaya ke..atau ada niat lain yang lebih busuk dari perangai busuk orang yang nak dikenakannya.....

Suami kata habislah Malaysia dapat pemerintah kaki homo...tunggu je balanya ...aku jawap sekarang pun dia tak memerintah tetapi bersepah je kelab gay , siap semua orang tahu di mana dan siapa pengunjungnya...sama aje ....

Al Fatehah


Baru saja tulis e mel semalam ucap takziah pada Majie ..tiba2 hari ni baca e mel , bapa Sofie pula meninggal. Bulan lepas emak Arah. Sebelum tu bapa Cenah.

Dan semakin ramailah antara kami yang jadi yatim piatu atau sekurang2nya yatim. Kalau umur kami pun dalam dua tahun akan datang sudah lima puluhan , apatah lagi ibu bapa kami,tentulah mereka dalam kategori umur yang uzur dan kritikal.

Sempena bulan puasa ni aku turut cuba menghafal beberapa doa..termasuklah doa dalam sembahyang mayat..sebenarnya sembahyang jenazah ini amat mudah namun oleh kerana kita jarang melakukannya jadi ia seperti terbiar sedangkan ia adalah sunat yang amat2 dituntut...dan dikira berdosa kalau dalam satu mukim atau kampung atau tempat atau mungkin keluarga sendiri tidak ada orang yang tahu sembahyang jenazah.

Bila lihat akan kawan2 yang bekerja dan berjaya dan membandingkan diri ku yang tidak...sama saja bila bab menjaga orang2 tua. Masing2 sibuk dengan kerja dan keluarga sendiri. Bila ibu atau bapa sakit hanya dapat menjenguk sekali sekala. Teringat kata bapa.... kalau nak tenguk orang tua ,tenguklah ketika mereka hidup dan sihat....bila dah sakit dan terlantar tak sedarkan diri...mereka pun dah tak kenal siapa yang datang.

Kata orang, sakit yang memanjang lebih baik dari mati tiba2...tetapi aku rasa mati yang segera tanpa sakit yang panjang lebih baik.Apa pun jangan menyusah dan menjadi beban pada orang yang hidup juga mendatangkan fitnah.Kata ibu sebelum meninggal....seorang ibu boleh jaga 10 orang anak tetapi 10 orang anak tidak mampu menjaga seorang ibu.....

Thursday, September 04, 2008

Hari ke empat


Sedang tunggu waktu berbuka...


Hari ni dah masuk hari ke empat berpuasa dan hari kedua aku tak nampak Arni...hari ini terutama di sebelah petang hujan berterusan dah masuk hari ketiga..lebat pulak tu!

Semalam mungkin hubby bossan sangat di rumah.Maklumlah anak2 semua dah balik ke tempat masing2.So dia ajak berbuka di luar...di luar pun rupa2nya tak kurang bosannya.

Ingat kan sampai di bandar hujan akan reda, rupa2nya sampai ke malam.Kesian pula tenguk khemah2 pasar ramadhan yang tak de orang .Di restoren kami order nasi goreng kampung je sebab kata tukang masak itu yang paling cepat dan bila makan..hmmm sedap lagi berbuka di rumah.......

Apapun ,Mudah2an hujan rahmat ni hanya turun di permulaan Ramadhan saja dan akan berhenti secepat mungkin..sama2lah kita doakan ya.