Pages

Friday, January 09, 2009

TUHAN PUNYA CARANYA SENDIRI


Aku tak berani tenguk ,walaupun berlambak2 dalam U tube kisah serangan Israel ke atas negara Palestine. Angka kematian beratus-ratus dan yang cedera beribu2 orang. Ramai antara mangsa ialah kanak2 dan kaum ibu.Aku hanya berani mambaca blog2 yang di tulis dan komen orang ramai dan sakit hati ku bila ada satu dua orang India yang mendakwa kononnya Hamas yang memulakan serangan ke atas Israel dahulu dan Israel hanya bertindak balas,seperti membenarkan tindakan Israel sebagai balas dendam.

.. Dan ada juga seorang India tu memberi komen menyatakan apa yang berlaku di Palestine sama seperti di Sri Langka
,tetapi orang Malysia tidak melakukan apa2.Yang aku pelik kenapa soalan itu tidak ditujukan kepada kaum dia sendiri kenapa mesti dalam blog Rocky Bru ,kenapa kepada orang Melayu?

Aku tahu walau satu dunia Islam bangun menentang Israel ,mereka tetap menang..jawapannya mudah kita tidak mempunyai senjata canggih. Setiap negara Islam yang mempunyai senjata akan di musnahkan seperti Iraq. Kita hanya boleh melaung anti Israel.Manakala Israel mempunyai back up yang kuat dari negara Amerika.

Namun aku yakin Allah mempunyai CaraNya untuk menghapuskan Israel.Suatu ketika dulu aku selalu melihat Amerika sebagai satu kuasa besar dengan kelengkapan senjata perang yang canggih tetapi aku yakin sekiranya Allah turunkan bala seperti bencana alam, alat yang canggih sekalipun tidak dapat menyelamatkannya tetapi aku tak pernah terfikir bahawa Amerika boleh musnah dengan kejatuhan ekonominya sendiri.Bagi ku itu lah cara Allah SWT melakukan.

Sekarang satu dunia bangkit mengutuk dan mengeji Israel dan apa yang membanggakan aku mereka datang dari negara Eropah,dari kota London ,kota dimana orang Kristien paling ramai.Aku yakin rakyat Amerika sendiri akan mula bangun menunjuk perasaan kerana Islam sudah merebak ke sebelah barat.Mudah2an rakyat Palestine diberi kesabaran yang kuat melalui ujianMu, Ya Allah dan di tempat kan di shurga Mu.Amin.

Thursday, January 08, 2009

GOYANG GINTEL i -So

Ai ya cilake punya mesin ...balu beli satu tahun, gua pakai ...sikijap orr mau kila dulu satu minggu gua goyang 4 kali ,paling manyak 5 kali sebab sbtu ahad mau dindong lor ,tiap satu kali gua goyang 20 minit hingga 30 minit ,jadi satu minggu paling manyak gua goyang 150 minit ,satu bulan balu 600 minit ,satu tahun balu 600 x12 = 7 200 minit lu bahagi [60x24]= 1440minit ganti jadi hali ,so lu kila sendili belapa hali gua Goyang GINTEL dalam satu tahun....AIYA TALAK SAMPAI SATU MINGGU hOH!

Balu abis satu tahun mesin GINTEL gua sudah losak..itu galenti kad pun sudah angus.Panggil itu olang GINTEL latang manyak susah. Lagi mau masuk satu bulan balu latang..sudah kasi check cakap itu motor sudah losak. Mau bikin goyang kena ganti balu....satu miji motor halga lima latus linggit.

Lagi satu bulan ,balu motor sampai dali Taiwan. Sudah kasi ganti itu olang Gintel charge enam latus tiga puluh ..gua tanya itu hali lu cakap lima latus...dia cakap itu halga motor ma ...gua punya service lain ma...oooo itu macam arr.Dalam hati gua calut cilaka punya Gintel..kasi gua punya hidup manyak susah ,tak mau telang2 cakap, kasi susah sama gua punya hidup.Itu Gintel hidup susah talak hidup pun susah sekalang sudah bayar lagi manyak susah....

Sekalang gua mau happy goyang-goyang sambil tenguk ini you tube lor..

Wednesday, January 07, 2009

Hero of the jungle



Saya dah lama nak upload video ni tapi sibuk sangat. Video ni pasal sorang budak yang tolong selamatkan kucing kami , Si Boboi(kucing jantan) yang tak dapat turun dari atas dinding. Hobinya suka memanjat.

Pokok ke , meja dalam rumah ke ,tingkap ke atau dinding ke ,semua dia nak panjat. Jadi hari tu dia panjat dinding luar rumah yang di buat dari bata yang di susun berselang-seli .Jadi setiap baris ada ruang kosong yang mudah untuk si Boboi panjat dan masukkan badannya.

Yang jadi masaalahnya si Boboi ni cuma pandai panjat tetapi tak pandai turun. Setiap kali dia galak memanjat dia akan naik tinggi-tinggi so apa lagi bila takut nak turun mula lah dia mengiau minta tolong.

Oleh kerana hari tu cuti sekolah ,jadi saya tak payah susah payah nak cari tangga atau kerusi atau kotak untuk turunkan dia ..sebabnya,mmm saya ada seorang hero kat rumah yang suka menolong...dia tak perlu pakai baju yang pelik2 macam superhero dalam TV tu....itulah yang istimewanya pasal hero saya ni...saya belum pandai edit gambar lagi nantilah saya akan cuba belajar jika saya benar2 berminat atau ada masa...

ceh!lambat betul nak siap uploading lepas tu tiba2 je keluar perkataan error pulak!





So kena upload sekali lagi dan tunggu. Saya pula bukan nya jenis pandai nak merepek sementara menunggu uploadiong tetapi itu lah yang di suruh oleh Sifu komputer ni ''you can continue to edit your post during upload, but can't close this window or publish until it's finished.''

So kena cakap pasal si Boboi lagi, lepas saya dapat rakam gambarnya memanjat dinding dan aksi dia di selamatkan oleh hero saya...beberapa hari kemudian dia panjat pokok besar pula , tinggi nye mak oi, kalau perhatikan kan berita luar negera kena panggil BOmba lagi tapi di Malaysia jaranglah orang buat begitu. Apa yang orang Malaysia buat ialah tunggu dan lihat...jadi saya pun tunggu dan lihat sambil keriau2 panggil nama dia ,Boboi, boboi...

Dekat setengah jam juga saya tunggu...akhirnya saya fed up dan masuk dalam rumah...kalau dia lapar nanti tentulah dia usahakan cara nak turun.... nasib lah pokok tu jenis berdahan-dahan kalau lurus macam pokok kelapa lagi lah dia tak berani nak cuba2 turun... mula2 macam bodoje ...lama2 dia berani sikit. Kemudian dia turun dari dahan ke dahan yang bawah dan berjaya juga sampai ke tanah!Tahniah ,BOBOI!!!


Saturday, January 03, 2009

BIMBANG AKU BIMBANG

Blog ini aku up date atas permintaan anak ku Muhammad Qayum.

Dulu semasa aku remaja dana atau dara sunti emak selalu bimbangkan aku sehingga aku tak dapat buat apa yang aku suka. Contohnya semasa aku dalam Darjah Lima cikgu pilih aku main bola jaring tetapi emak tak benarkan aku pergi kesekolah waktu petang untuk buat latihan dan nama aku digugurkan.

Lepas tu masa tunggu result Form Five aku nak minta kerja kat supermarket di Bagan Serai pun emak tak kasi..dia suruh aku duduk rumah saja dan banyak lagi lah yang aku tak dapat buat kerana emak bimbangkan aku. Sampai satu hari tu aku tanya emak apa yang emak bimbangkan sebab aku dah besar dan tahu jaga diri...emak aku sedih..dia jawab nanti bila aku dah kahwin dan ada anak sendiri aku akan paham. Aku menyesal bentul buat emak sedih tapi aku betul2 tak paham kenapa emak kongkong aku sedemikian rupa.

Sekarang aku nak cerita kat anak2 aku....aku yang dah jadi emak mereka memang tak pernah satu saat pun tak bimbangkan mereka. Selain pelajaran dan masa depan mereka yang selalu aku bimbangkan ada banyak perkara lain yang membimbangkan aku. Kadang2 tak masuk di akalpun sebab benda2 yang kecil pun aku boleh bimbang. Contohnya kalau anak aku kurang makan pun aku bimbang kalau terlebih makan pun aku bimbang .

Aku selalu bimbang kan anak ku yang sulung aku bimbang kan anak ku yang no dua aku bimbangkan anak ku yang no tiga aku bimbangkan anak ku yang no empat dan aku bimbangkan anak ku yang no lima, Tuhan saja yang tahu ,aku selalu bimbangkan mereka.

Aku bimbangkan anak ku yang no satu takut after graduation dia tak peroleh pekerjaan atau nama lain jadi penganggur sedangkan dia kuat merokok..suka bakar duit abahnya.

Aku bimbangkan anak ku yang no dua dengan keadaan jantungnya dan berat badannya yang susah turun kecuali dia nekad tak makan nasi selama sebulan ...aku agak saja.Aku bimbang.

Aku bimbangkan anak perempuan ku no tiga yang kadang2 terlalu sensitif dan tak pernah rasa susah.Aku tak mahu dia kecewa dan bimbang kalau dia kecewa.

Aku bimbangkan anak ku yang no empat yang amat pemalu dan self-conscious .Walaupun dia mempunyai sifat pemalu tetapi hatinya agak keras. Sehingga sekarang aku nak tahu samaada dia masih ingat atau tidak peristiwa dia menumbuk anak manager ketika dia berumur empat tahun.

Dan yang akhir aku bimbangkan anak ku yang bongsu...baru Form Two dah sibuk nak ada girl friend. Sampai aku tertanya2 sampai kemana lah hubungan ni nak di bawanya ..tetapi aku juga tak boleh pertikaikan sebab adik ku Maksu juga berkawan dari sekolah rendah sampai bawa ke jinjang pelamin.Selagi pelajaran tak terjejas aku tak kisah. Sebenarnya aku lebih bimbangkan penyakit alahannya yang serius pada makanan dan abuk serta bulu kuching.

Kasihan betul dan di dalam hati kecilku selalu merasa bersalah kerana keadaan mereka yang mungkin dibawa dari gene aku yang lemah.

Jadi anak2 kalau baca blog mama ni ketahuilah bahawa orang2 yang bergelar ibu, emak , ummi atau bonda ni tak pernah sedetikpun tidak merasa bimbang atas keselamatan dan kesejahteraan anak2 mereka so kalau anak2 kasihan janganlah menokok tambah lagi apa yang tak patut dan tak perlu dibimbangkan oleh kami.