Pages

Friday, August 21, 2009

MARI AMBIL LOAN DAN MELABUR


KAWAN SUAMI DENGAN HASIL BURUAN...GAMBAR LAIN COMING SOON.

DALAM mESIA NI ADA A FEW BANKS YANG SEDIAKAN LOAN UNTUK BELI ASB CONTOHNYA CIMB DAN MAYBANK .JADI UNTUK STUDENTS YANG DAH REMAJA SANGAT TU RINGAN2KANLAH TULANG ATAU LANGKAH TUK PERGI KE BANK DAN RINGAN2KNLAH MULUT UNTUK BERTANYA ...KERANI2 KAT SITU BUKANNYA NAK BAHAM KITA PUN...KADANG2 DARI SITU BOLEH DAPAT BANYAK MAKLUMAT YANG KAMU TAK BOLEH DAPAT DARI BUKU ATAU SEKOLAH TAU.

NAK BAGI CONTOH SEMASA AKU KE BANK RAKYAT HARI TU AKU DAPAT A FEW TIPS DARI PEKERJA DISITU YANG AKU FIKIR BOLEH MENAFAATKAN AKU.AKU JUGA DAPAT TAHU JANGAN PERCAYA SANGAT KEDAI2 EMAS DI MALAYSIA NI YANG TULIS EMAS 916 TU TAK SEMESTINYA 916 BIAR PUN KAMU BELI DARI TOKO HABIB JEWELS YANG TERKENAL TU...SEMUANYA BOLEH TIPU..KALAU KAMU NAK PAKAI LAWYER PUN KAMU KENA TAHU BAWAH UNDANG APA DAN SAMADA TELAH DIKUAT KUASAKAN ATAU TIDAK...LAGI SATU KALAU KEKEDAI EMAS JANGAN TERTIPU DENGAN HARGA TUKANG YANG MAHAL SEBAB MANA ADA DAPUR ATAU TEMPAT CELUP EMAS DI BELAKANG KEDAI MEREKA ,RATA2 SEMUA BUAT DI KILANG ,SEMUA TU HANYA PROPAGANDA.kALAU NAK CARI EMAS BAGUS PERGI KEDAI EMAS DI KELANTAN ATAU TERENGGANU..SEKURANG2NYA ORANG MELAYU YANG KUAT AGAMA TAK GAMAK NAK MENIPU PEMBELI HIDUP2.

pERNAH DENGAR TAK MACAMANA ORANG CINA YG KALAU BACA DALAM KOMEN U TUBE HINDRAF MEREKA KATA IQ MEREKA TINGGI DAN IQ ORANG MELAYU RENDAH ,TAHAP BELACAN! (SEBBNYA TAK PANDAI ARGUE DALAM BAHASA OGHANG PUTIH DAN TAK PANDAI ARGUE SECARA FAKTA...MENTANG2 LE BAPAK DEPA YANG DULUNYA KUAT MENIPU DAH KAYA RAYA DAH BOLEH BELI CHEESE BAGI MEREKA MLANTAK MEREKA KUTUK PELANTAK BELACAN PULAK.

DULU CINA BUKA PAJAK GADAI SEBAB TAHU MELAYU SUKA BARANG KEMAS. BILA MUSIM JUAL PADI ORANG MELAYU YANG ADA DUIT LEBIH SIKIT AKAN BELI BARANG KEMAS KEMUDIAN KALAU HUJUNG TAHUN ,NAK RAYA ATAU TAHUN BARU BUKA SEKOLAH ,ORANG MELAYU MESTI PAKAI DUIT BANYAK SEBELUM PADI MASAK..TERPAKSA MEMINJAM.WAKTU TU MEREKA TAK PANDAI SIMPAN DUIT DALAM BANK ATAU BANK PUN BELUM SAMPAI KE TEMPAT MEREKA.

PERGI PAJAK GADAI TOWKEY TU TIMBANG PAKAI TANGAN JERK LALU TANYA BELAPA MAU?MAK TIMAH NI MESTI LE BAGI TAHU BERAPA DIA MAU...KALAU HARGA EMAS DUA RIBU PUN KALAU DIA MAHU PINJAM LIMA RATUS MESTI DIA CAKAP LIMA RATUS...APEK YANG MENUNJUKKAN HATI MULIA DAN BERBAU HARUM NI MESTI CAKAP,TAKPA TAKPA GUA KASI LU SATU LIBU...HAPPY LE MAK TIMAH SEBAB DAH SATU KAMPUNG NAK PINJAM LIMA RATUS TAK DAPAT , TAPI APEK NI BOLEH KASI SATU LIBU.
LEPAS SETUJU APEK BARU TIMBANG EMAS DAN BAGI KAT MAK TIMAH KERTAS CAKAR AYAM YANG MAK CIK TIMAH TAK TAHU NAK BACA.

TIAP2 BULAN MAK TIMAH BAYAR BUNGA KEMUDIAN BILA MAK TIMAH ADA DUIT NAK TEBUS , JANGAN TERKEJUT SEBB RANTAINYA DAH JADI SEMAkin pendek..apek tu apa takut sebb dia dah AWAL2 LAGI DAH TIPU TIMBANG! BANYAK LAGI CARA CINA YG MENGAKU IQ TINGGI NI MENIPU NENEK MOYANG KITA TAPI BUAT APA NAK MARAH MACAM POK NIK KATA MEREKA BUKAN ISLAM APA YANG MEREKA TAHU TENTANG HALAL DAN HARAM!BIARKAN MEREKA BANGGA DENGAN IQ MEREKA ,KITA CUMA PERLU MEMPERBAIKI DIRI KITA.

CARA YANG MUDAH MELABUR, BAGI MEREKA YANG MENDAPAT bantuan PTPN atau JPA TU, jom kita sama2 pergi melabur, KITA CUMA PERLU;

1) ADA baki DUIT UNTUK SETAHUN BAYARAN BULANAN LOAN,

KE2) ADA PENJAMIN YANG BEKERJA DAN BAWA SALINAN PAY SLIPNYA YANG TERBARU.
ke3)buka buku ac ASB dengan hanya 10 RM sahaja.

LOAN ASB SAMPAI 200K MAX DAN 10K MINIMA DAN bayaran balik DARI 5 TAHUN SAMPAI KE 20 TAHUN . SEBAIK2 PULANGAN IALAH BUAT PINJAMAN PALING TINGGI DAN AMBIL TEMPUH YANG PALING PANJANG UNTUK BAYAR LOAN. SEBAB DIVIDEN AKAN DI BERI TIAP2 HUJUNG TAHUN ATAS JUMLAH unit YANG KITA BELI ,LAGI BANYAK JUMLAH unit YANG KITA BELI LAGI BANYAK DIVIDEN DAN LAGI LAMA TEMPUH LOAN LAGI KECIL BAYARAN BALIK UNTUK SETIAP BULAN.

KITA PERLU ADA DUIT UNTUK BAYAR 12 BULAN LOAN OLEH KERANA ASB YANG KITA BELI BELUM MATANG DAN TIDAK AKAN MENGELUARKAN DIVIDEN LAGI. TAHUN YANG SETERUSNYA KITA BOLEH RELAX DAN BIARKAN DIVIDEN YANG MEMBAYAR DAN INSYAALLAH MASIH TETAP ADA BAKI UNTUK KITA BERBELANJA ITU PUN KALAU KITA MENGAMBIL AMAUN YANG TINGGI . SEKIRANYA KITA MAHU LIHAT JUMLAH UNIT ASB KITA BERTAMBAH BIARKAN SAJA ..SAMPAILAH KE SATU MASA ,20 TAHUN KEMUDIAN ...

SELAMAT MELABUR!

4 comments:

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=f6iFFs0l3fs

Anonymous said...

halal ker guna ASB?

N. A. H. A said...

Mm cuma pegang pada satu Sabda Rasul ,kita di nilai bukan pada ibadat kita tetapi pada kegunaan akal kita ...contohnya memilih antara dua benda yang buruk ,yang mana lebih baik .

Mm buat Contoh sendiri antara kepapaan tanpa ilmu dan meminjam bank kerana menimba ilmu walaupun dengan jelas bank menggunakan sistem riba ...mana yang mm harus pilih. Hamba seperti kita tidak perfect mesti ada khilaf,jangan lupa sholat kalau rasa bersalah buat sholat taubat ,sholat istikharah ,sholat hajat dan lain2 ...Moga Allah buka jalan jalan yang lebih baik.

Anonymous said...

insyaalah...

bagi pandangan saya adalah baik kita menggunakan perkhidmatan bank islam yang sememangnya kita tahu bank tersebut menjalankan aktiviti tanpa melibatkan riba.... event untuk tujuan membuat loan rumah, melabur atau pun membuat simpanan wang...

riba adalah sangat dikeji oleh Allah... pada masa sekarang tidak ramai orang Islam yang menggunakan perkhidmatan bank Islam, ini kerana bank konvensional meletakkan interest yang sangat rendah disebabkan faktor pengguna bank konvensional adalah lebih ramai. oleh itu, bank tersebut dapat menawarkan kadar interest yang sangat rendah...

sebab itu kita mesti menggunakan sistem yang dipercayai halal sumbernya dan perlu support produk-produk bank islam supaya suatu hari nanti ia dapat bersaing dengan bank konvensional.... insyaAllah...

untuk banyak maklumat boleh tengok ceramah ustaz zaharuddin dlm youtube... very interesting n good information....

salam