Pages

Wednesday, November 25, 2009

Wahabi tu apa?

Aku gelar diri ku Muslim tetapi jangan tanya aku lebih dari rukun Islam dan rukun Iman.....
http://drmaza.com/home/?p=805

Monday, November 23, 2009

Betulah tu...

SEmalam Sunday... cuti ,walaupun aku tak bekerja makan gaji ,aku pun tertunggu2 juga hari Ahad ni.Hari untuk keluar jalan2 sebabnya kalau suami atau orang lain tak bawa aku keluar berjalan..aku tak keluarlah.Seperti biasa ,pagi suruh siap ,lepas asar baru bergerak.

Jumaat lepas dah ke KLCC....dan baru tahu ada tempat menarik dekat situ, Aquaria KLCC tapi tak sempat nak masuk sebab tutup pukul lapan malam..insyaalllah lain kali.Kat KLCC hari tu asyik betul tenguk wanita2 anggun..berkebaya dan berbaju kurung dari kain yang berqualiti dengan kasut tumit tinggi dan beg tangan yang matching....dalam kepala hotak aku dok calculate how much did they spend on those things....

Semalam last minute suami decided ke D Curve semata2 nak makan....sebab dua orang anak yang ikut pada malam tu tak pernah masuk TG its Friday,my hubby bawa kami makan di situ..sebelum masuk aku dah bagi tahu anak2 makanannya kalau ikut tekak aku tak lah sehebat mana pun tapi harganya memang hebat...dan jumlah orang yang makan kat situ malam tu pun boleh tahan hebatnya.

Amat kata aku suka komplen . Aku...tak lah!Betul!

Kalau aku masuk restoran atau kedai makan atau apa je kedai dalam dunia ni ...aku suka tenguk cara dia orang display atau menghias( AKU PATUT AMBIL ARCHITACTURE INSTEAD OF ACCOUNTING DULU..)....of course aku suka komen bahagian mana yang aku suka bahagian mana yang aku tidak suka...Amat tak suka tapi adik satu kepala dengan aku ... bila dia komen pasal dapur yang tak cantik sekurang2nya buatle seperti di Pizza Hut..BETUL 2x.

Makanan pun dia cakap suka di Barney cuma di TGIF menunya banyak ,BETUL2x dan bila tenguk jumlah yang kena bayar siap cakap...'adik rasa macam buang duit je ,baik beli baju adik ..sambil sebut jenama yang aku tak pernah dengarq .Hhmmm yang tu adik tak buaNG duit ke ???BETUL2x.

SEbenarnya aku pun nak cakap macam tu ,betullah kita ni satu kepala ye dik...

Tuesday, November 17, 2009

SHAH ALAM dan ARAK

http://www.themalaysianinsider.com/index.php/bahasa/43591-selangor-belum-tentukan-kawasan-sesuai-jual-arak

Kalau nak tenguk dimana ramai orang Melayu berniaga ,pergilah Shah Alam,Kota Bharu ,Kuala Trengganu....Kalau nak tenguk peniaga Cina ramai pulak ,pergi Kepong atau Ipoh atau Penang atau Johor Baru atau mana-mana bandar dalam Malaysia . Kalau nak tenguk orang India ramai pulak datang Batang Berjuntai ,Klang dan Penang.

Bila satu2 tempat yang banyak peniaga Melayu seperti di Shah Alam dan Kota Bharu, bukanlah bermakna Cina tak boleh tembus perniagaan di situ ,mereka bangsa yang banyak duit. Tetapi mereka juga bangsa yang tidak boleh tinggalkan arak dan hiburan......

Sunday, November 15, 2009

Laling Gua

Hari ni aku nak tulis pasal laling gua. He's so special ,i mean his character...susah nak jumpa dalam seribu....

Mula2 kenal dengan dia ... tak terus jatuh cinta sebab waktu tu tak nampak apa2 yang istemewa pada rupanya..tak macam rupa shashi kapoor atau jetendra yang menjadi kegilaan wanita2 di tahun 80han atau waktu sekarang macam shah rukh khan. Susok badan pun tak lah tinggi mana tapi ada something yang menarik mata aku waktu tu iaitu punggongnya yang agak bulat bila dia pakai seluar kodroi ketat..aku tak pernah tenguk budak laki2 yang punya bontot solid macam tu....its kind of cute to me.

Bila dah jadi kawan dia suka bagi hadiah walaupun aku jenis yang tak pernah minta dan harap apa2 dari dia .Kalau aku minta entah2 lagi besar kot aku dapat.

Sekarang dia dah dah jadi suami aku. Ustaz yang pernah mengajar aku pernah cakap ,isterilah orang yang paling mengenali suaminya...maksudnya apa...maksudnya emak dia pun tak berapa kenal dengan fe'el anaknya.Sebab emak sekadar pernah tidur dengan dia waktu dia kecil je tapi bila dah tua dengan siapa pulak dia tidur kalau bukan dengan isterinya.

Laling gua berbintang Capricorn dan lahir dalam tahun Anjing..kalau baca sifatnya dalam dua2 zodiak ni nearly 100% true.Dalam banyak2 sifat yang dimilikinya yang satu amat aku sukai ialah sifat semulajadinya melindungi orang2 yang disayanginya.Aku yakin sebab dia pernah lempang seseorang kerana aku!

Dulu masa muda ada satu sifat yang dia paling benci ia itu jangan komen apa yang dia buat...susah tau nak tegur apa2 sifatnya yang kita tak suka...mungkin waktu tu yang boleh komen dia hanya Bos dia je atau ayah dia je. Atau mungkin aku tak paham di tempat kerja dai di arah dan di komen oleh bos dia jadi di rumah dia tak suka dikomen tetapi banyak beri komen dan arahan dan aku perlu dengar dan patuh .

Satu lagi yang dia tak suka bila aku menjawab dan jawapan aku langsung tak menepati soalannya. Bab ni aku rasa pelik sikit dia suka mengajukan kata2 yang berbentuk soalan dan aku pun serba salah nak memberi kata2 yang bukan dalam bentuk jawapan...

Kalau laling gua baca blog ni , saya nak cakap macam ni..."Abah, dari mula2 kawin sampai sekarang, mm suka tenguk wajah abah, suka tenguk perangai abah walaupun kadang2 terover macam pakai topi cowboy dalam pekan tapi abah confident gila kalau Ayum ade sure dia yang malu tersengeh2(contoh aje),sekarang mama rasa aman sebab abah dah boleh control sifat garang dan amarah abah tu,darahtue dah cool sikit ,boleh terima orang komen walau abah suka cakap who cares ,man? Kadang2 tu abah tinggikan suara, marah2 tapi abah lupa abah yang buat benda tu...luculah abah ni.Macam abah suka bagi lecture tak eluk makan manis2 nanti kena kencing manis tapi bila mm buat teh tawar ,abah tak minum."

Mama suka bila abah tak kisah mama pegang tangan abah bila jalan2 dalam pekan especially bila nak lintas jalan ,sebab mama jenis slow sikit bukan je dari motor tapi dari segi pick up pun.Bila jalan dengan abah mama tenguk banyak orang perempuan akan pandang abah(mungkin misai abah tu) tapi abah tak sedar pun,mama yang sedar, bukan tu je orang laki2 homo pun cuba nak menggatal .

Kalau masuk kedai abah boleh tanya orang kedai tu dari abah tak tahu apa-apa sampai abah tahu..tapi abah tak beli pun ....abah puji cara orang tu handle customer macam abah.

Suka bila abah kutuk-kutuk mama sebab tak paham hal komputer tapi abah tak boleh ajar mama sebab abah tak de aura seorang 'guru'. Mama terpaksa belajar dari anak-anak sampai mama pandai dan abah tak leh kutuk mama lagi.

Actually banyak lagi yang mm nak tulis tapi macam biasa..mm dah ngantuk dan mula bosan nak tulis panjang2..anyway thanks sebab jaga mm dan thanks juga sebab belanja ikan bakar kat Jeram tadi, night abah ,sleep tight ,sweet dreams.

p/s
Mama dah start exercise ni, running on the spot , cha cha ,naik turun tangga dll nak dapat figure macam Anita Serawak atau Tina Turner ,semua tu dalam ranking nenek glamour dan sexy...doa2 mama success ye ...

Thursday, November 12, 2009

KEBAHAGIAAN

Kadang2 rasa macam tak adil kalau wanita di cop sebagai kaum lemah yang kurang akal .Tapi kebanyakan masanya kita terima tanggapan tu bukan kerana kita setuju seratus peratus atau apa yang dicopkan itu betul .Kita terima kerana kita tahu kita tidak boleh menang dengan laki-laki kerana sifat ego mereka yang bukan mereka sengaja buat2. Dan kita setuju kerana itu yang mereka mahu dari kita ,senang cakap kita ,wanita yang lembut sikit kena mengalah dan yang keras sikit cakap kena bagi muka sikit kat orang laki-laki ni .

Allah SWT telah mencipta satu kombinasi sempurna untuk kita iaitu pasangan dan kita dipertanggung jawabkan menjaga pasangan kita.Melalui pasangan kita belajar banyak hal dan yang penting sekali untuk memahaminya .

Tak lama lagi usia perkahwinan ku akan mencecah 28 tahun dan baru2 ni ada soalan cepu emas buatku, adakah aku bahagia?

Kalau aku boleh menyoal kamu semula erti kebahagiaan ,apa jawapan kamu? Mungkin aku mendapat jawapan yang berbeza. Kebahagian kamu dan orang lain tidak sama dengan kebahagiaan aku.Mungkin mendapat sarjana satu kebahagian buat kamu seorang penuntut , tetapi untuk kawan kamu yang baru melayari bahtera perkahwinan dengan bahagianya menjawab , mendapat cahaya mata adalah kebahagiaan mereka.

Aku yakin kebahagiaan tersebut bersifat sementara,seperti penyanyi Micheal Jackson yang kaya raya dan popular akhirnya mati dalam keadaan yang paling menduka citakan. Sebabnya? Manusia bernafas , hidup dan bergerak.Manusia melalui beberapa fasa dengan berbagai dugaan dan cabaran dalam kehidupan.Manusia mempunyai perasaan yang sangat kompleks ,seperti tidak puas hati,kecewa, benci ,sayang ,marah dan lain-lain yang tak akan berhenti selagi bernafas.

Kebahagiaan ku ,ialah melihat anak2 ku berjaya mengharungi kehidupan dan aku berjaya mengharungi kehidupan sebagai isteri suamiku dan aku berhenti mencari kebahagiaan ? Tentunya tidak sama sekali kerana aku masih bernafas dan kebahagiaan azali masih jauh......

Friday, November 06, 2009

Wednesday, November 04, 2009

Winter in my heart

Ada orang ajak suami ikut dia ke Beijing during chinese new year ni , teringat cerita Amy pasal Beijing... musim sejuknya yang banyak buah peach . Penari akrobatik yang boleh lipat badan dan masuk ke dalam tong yang saiznya lebih kecil dari badan si penari..Adakah aku akan sampai jua....
http://www.travelchinaguide.com/climate/beijing.htm

BIUL SEKEJAP

Aku biul sekejap atas penangkapan Dr Asri, kamu?
http://drmaza.com/home/?p=786

Sunday, November 01, 2009

So boooring...

Kalau nak tahu semalam hari Konvo Unisel ntah yang keberapa.Kalau nak tahu juga semalam suami plan macam nak balik Taiping so excited tapi seperti biasa itu hanya PLAN.

So rumusan yang aku nak tulis ialah sebab aku ingat kan semalam nak berjalan aku tak memasak pun...

Lewat tengahari Amat bawa kawan dia pulang ...so aku goreng keropok lekor jamu mereka.Lewat petang lepas kawan dia balik...suamiku masih tak gerak2 lagi dari depan komputer...aku masih tak memasak sebab dah kenyang makan keropok lekor lagi pun kan suami ada PLAN hari ni...lepas tu suami baring atas kusyen siap terlelap lagi.

Aku masih tak masak kan suami ada PLAN...'mm ,Amat lapar ,masak ape?'

"MM tak masak tapi roti ada, maggie ada, burger ada ,hot dog pun ada."
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Telipon suami berbunyi banyak kali..takut penting terpaksa le gerak...pas tu dia cakap Lim banyk kali panggil ajak keluar makan tapi suami malas.Suami tanya mm nak keluar ke?Mestilah aku jawab YE. Tak Plan .Makan ikan bakar ke...kononnya tak menggemukkan dan tak menggatalkan hidung..tau sangat kalau dengan si Lim ni mesti nak jamu udang dengan ketam K Selangor.

Sebab Amat dah makan dekat rumah kemudian baru isi minyak half tank dia drive jauh2 tempat ikan dah habis. Si Lim pun rupanya dah makan ,suami ku pula mula2 tak mau makan tetapi ubah fikiran bila ikan kerapu kukus dan sotong goreng salut tepung sampai. Atau mungkin dia baru lapar.Jadi aku ngan suami je le yang makan malam tu...UnPlanned.

Sebelum tidur hmmmhmm suami kata esuk pagi lepas bangun je kita pergi Shah Alam.Itu plan dia. Bila aku gerak sebab pagi pun dah tak macam pagi...dia macam ada kerja lainje..talipon sana talipon sini....aku dah macam sooo boooring.Lepas tu tenguk internet nak naik Frazer Hill ,kemudian tak jadi sebab nampak macam tak best je. Bila dia cakap dia nak pergi mana ntah ,aku jawab bila dah betul2 siap baru ajak aku....then aku terlelap sampai zohor....terjaga tenguk suami tengah masak ...so aku pun sholat dan nak elak rasa booooring atau mungkin bersalah sebab tak masak, aku tak kuar bilik...mengadap lap top....

Nah padan muka kau ,suami kuar sorang2 tak ajak engkau!

Dalam hati mengeluh,
Sampai bila le nak paham-paham niiii!!