Pages

Wednesday, May 26, 2010

Dah besar-panjang.

Dua tiga hari ni aku tinggal di rumah sewa@apartment anak ku di Klang.Masa mengetik key board ni hidung aku berhingus sambil ter bersin dengan kuat sekali-sekala~ simpton biasa kalau aku mengemas rumah.

Aku nak cerita sikit betapa zaman berubah ~ dulu waktu aku dapat kerja ,emak bapak aku cuma keluarkan duit tambang keretapi jer hantar aku ke rumah sedara yang tinggal di Kuala Lumpur dan aku akan tinggal disitu makan tidur free sampai aku dapat gaji yang pertama.

Orang dulu2 kalau ada saudara mara tapi kalau tak singgah atau cari mereka, mereka akan marah atau merajuk .Tapi sekarang lain, kalau lebih dari satu malam sudah dikira menyusahkan mereka.Tambah lagi kalau tinggal sebulan,mulalah dengar macam2 cerita akhirnya sampai merajuk dan putus talian kesaudaraan.

Anak-anak ku harus ingat betapa beruntungnya mereka. Belum bergaji lagi dah dapat tinggal dalam apartment yang agak selesa tanpa menyusahkan saudara kecuali bapanya. Mana mereka nak cekau bayaran deposit dan sebulan sewa + deposit api dan air lagi ,termasuk barang2 asas. Paling kurang dah habis 2 ribu kalau bukan dari duit bapanya.

Tadi pula keluar dengan anak perempuanku ,beli beberapa helai baju dan seluar campur scarf yang sesuai untuk dia pakai buat praktikal di KLCC. Masa dia mencuba baju2 kemeja tu, kelihatan sungguh anggun dan baru aku tersedar anak2 ku sudah besar panjang tapi aku masih lagi melayan mereka seperti dulu,sepatutnya mereka dah berdikari .

Dalam blog ni sebagai ibu aku nak ucapkan tahniah kepada anak sulung ku yg menjawat jawatan network engineer, anak ke dua ku yang menjawat Dr Veterinar,walaupun keduanya baru dlm probationary periods dan anak perempuan ku yg baru nak praktikal ,semoga kamu semua berjaya dalam kehidupan di dunia dan jangan lupa juga pada kehidupan kekal di akhirat ~ n don't forget your mum n dad if some day you become somebody .Good luck in your new world.

Nota;
Aku baru je balik ke rumah ,makan ubat pradnisolone untuk alahan ku .lepas maghrib terus tidur dan bangun dlm pukul 3.30 pg terus buat Isya dan tahajjud dan witir.Jaga sampai pagi ,buat sarapan untuk suami dan anak2.

Azlan bertolak ke Klng pukul 8 pg...lepas tu suami pulak siap2 untuk pergi kerja, aku tak mengomel sampailah pada waktu seketika suami macam biasa tidak puas hati dengan pilihan Azlan bekerja dengan Klinik Swasta . Amboi ! ,yes amboi ialah kata2 yg keluar dari mulut aku...Dah letih mulut aku beritahu suamiku ~ cakaplah depan anak2 ,bila anak2 pulang.Kenapa awak diam ,bila mereka pulang kenapa baru bercakap.

Monday, May 17, 2010

Dunia macam2

Jumpa satu blog yg ada unsur2 agama tetapi di olah dengan caranya sendiri seperti kebiasaan kita menyebut Allah tetapi dia menyebut Allaha ,kalau bismillah jadi bismillaha dan seterusnya ..
Aku rasa pelik jadi aku tulis seperti ini~apa selama ini aku salah!

... pernah tak kamu kadang2 rasa gerun pada seseorang ~ dan se 'orang itu ialah diri KAMU sendiri !

Pernah tak kamu rasa kemungkinan kamu di pihak benar mungkin salah ~ yang di pihak salah mungkin benar !

Bagaimana mahu cari jawapannya kalau kamu sendiri hidup bersama arus itu ~ apa kamu sanggup menongkah arus? ~ sukar ,maka berdoalah pada Allah bahawa kamu berada di jalan yang benar lagi lurus.

Siapa yang tak ingin mempunyai pasangan yang boleh memberi laluan atau tiket kita ke syurga~membahagiakan kita juga di dunia ~ memelihara zuriatnya dari azab api neraka dan membimbing mereka mencari kejayaan.

Andaikata kamu telah menemuinya maka bersyukur lah selalu pada Allah SWT, dan andaikata kamu masih terumbang ~ambing ,berdoalah. Bukan semua cerita gembira itu indah dan sedih itu buruk.Mungkin cerita yang sedih itu lebih nikmat.

Doa~
Ya Allah seandainya aku sesat siapa yang akan menemukan aku jalan keluar kecuali dengan izin Mu jua, maka peliharalah setiap langkah ku....

Thursday, May 13, 2010

13Mei 1969

Sebab dlm fb, dlm blog tiba2 je orang cakap pasal 13 mei aku pun ambil kesempatan nak citer pengalaman aku pulak.
13 mei 1969 tolak 5 ogos 1960 ...umur aku waktu tu baru 8 tahun lebih .Bapak aku baru je pencen askar jadi aku baru jer berapa bulan jadi budak kampung .Kalau darjah dua tu biasalah hingus hijau asyik meleleh kat hidung aku. Masih terbayang aku dok sedut hingus tu srot ,srot,srot.
Masa tu paling best duduk kampung, dapat main guli, main getah, main galah panjang, main police n thief ,main layang2 ,main pukul berapa datuk harimau ,main batu tujuh ,main congkak dan macam2 permainan.Asyik main jer.

Tiba2 ada curfew.Kedai Cina depan kampung semua tutup .Kami Diberi beberapa jam saja untuk beli barangan dapur. Aku tak paham apa2 cuma macam suka pula.Sebiji macam citer filem melayu dulu2 kisah negeri yg dilanggar Geruda. Sunyi-sepi.Paling best aku tak yah pergi sekolah. Kalau tak salah aku ada dua kali kot curfew.
Dalam umur sementah itulah aku dengar macam2 cerita ,aku dengar orang cina mengamuk. Satu muara sungai Kurau tu di hadang dengan bot2 mereka. Habis nelayan Melayu yg baru pulang di bunuh..dalam hal itu juga ada juga yang diselamatkan oleh orang China yg baik dengan menyorok nelayan tu dalam rumah mereka tidak bagi keluar~ itu secebis kisah yg aku tahu kemudian semua orang Melayu tidak kira parti dan keturunan keluar beramai2 dari kampung2 pendalaman bersatu bawa parang.Keadaan sangat genting waktu itu perselisihan sedikit akan merebak sampai berparang2.

Bila aku masuk sekolah menengah ,cikgu Bahasa mencerita pengalamannya semasa kejadian dia bergelar siswazah .Kemudian setelah aku bekerja dan menyewa di salah satu Flat Kg Bharu Kuala Lumpur, tuan rumah menceritan keadaan dimana dia dan anak2 muda Kg Bharu bangun menentang dan membunuh ramai Cina dan menyampak mayat2 dalam sungai yg terletak depan flat yg aku sewa...katanya sungai itu bertukar jadi merah .

Patutlah orang2 lama masih tak boleh lupa tarikh 13 Mei~ sila baca blog Jebat Must Die tajuk 13 mei 1969 ,anda yg belum lahir ketika itu mungkin boleh paham dengan lebih jelas.

Monday, May 10, 2010

Dunia Baru

Tahniah kerana kamu sudah melangkahi dunia baru (dunia pekerjaan) ~ dunia bagaimana nak cukupkan duit gaji sampai hujung bulan ~ dunia bagaimana nak kurangkan belanja supaya boleh simpan dikit untuk bayar duit ubat jika demam~ dunia dimana kamu rasa ada duit tapi tak da duit.Macam2 nak beli tapi lepas tolak macam2 tak dapat nak membeli apa pun.So apa macam??

Lihat aja di bawah :~
Sewa rumah~ 500RM ;PTPTN ~160RM ;EPF ~ 250RM ;Broadband ~69RM, Kereta n petrol ~500RM ;Makan n minum~ 500RM, api n air ~100 RM, Digi post paid minimum 30RM ; Lain2 ~200RM(contoh~tenguk wayang ,maintainance kereta)

Ujung tahun sampai pulak surat cinta.Ooops! silap ...surat cukai !

Saturday, May 08, 2010

Tunggu Hari Yg Bertuah

Jumpa satu blog Hidup Biar Sedap ,dah dua hari aku dok selak cerita dlm entrynya ,intere3sting. Entrynya kalau baca macm kisah aku kisah ibu2 yang lain tapi dia memang jenis yg rajin menulis...yg paling best ialah dia salah satu dalam seribu di Malaysia ini yg bertuah dapat suami BAGUS.Sila baca blog dia kalau nak tahu kenapa aku kata suami dia bagus.

Kalau kamu seorang suami yg baca coretan ringkas aku ni ,aku nak tanya kalau kamu keluar rumah ,pernah tak balik kerja singgah kedai belikan makanan atau sesuatu kerana kamu ingatkan isteri kamu? Pernah tak kamu masukkan tarikh harijadi isteri kamu dalam list atau hari ibu atau anniversery dlm diari kamu semata2 nak ambil hatinya. pernah tak kamu rasa seperti mahu mengucapkan terima kasih kerana isteri kamu telah menjaga dan membela anak2 kamu sampai berjaya? Atau sekurang2nya berdoa pada Tuhan kamu "Ya Allah ya Tuhan kami, Kau ampunilah dosa isteriku ,semoga dia beroleh tempat yang baik di sisi Mu."

Yang aku tahu banyak suami hanya fikir tekak dia saja. Mahu makanan yang sedap, layanan yg tip-top,kalau tak mula rasa jengkel ,marah ,frust dan lain2. Kemudian cari jalan berfantasi dan berbagai...

Kalau kamu yg tak mula ----- kamu ingat dia yg akan mula?