Pages

Tuesday, June 29, 2010

Ragam anak

Hari ni dah hujung bulan kan tapi semalam anak aku yang sulung(sedang demam) pun katanya gaji belum masuk ,anak aku no dua pun belum bergaji ... yang no satu tu bila badan tak sihat minta belikan panadol dengan air hundred plus~ aku kata tak eluk makan panadol dengan hudred plus dia jawab kawannya buat..hmmm apasal nak ikut kawan jer ,bila sakit teruk nanti kawan ke yang akan susah.

Tengah malam ketukpintu bilik tidur aku minta duit nak gi klinik sebab panas badan bertambah~ kenalah sejarum kat bontot.Betul tak apa aku cakap ,tapi degil tahap dewata.Belum lagi bila kami berbincang pasal bab lain pasal pakai kereta untuk pergi kerja ...bab ini lagi teruk sebab masuk bab ungkit2 ,macamlah dia tak dapat layanan adil ~ hah siap aku suruh dia bagi contoh jer apa mendanya?Terkial2 dia nak cari cerita untuk spin , yg aku tahu abah dah habiskan banyak duit untuk semua anknya mengikut keperluan.

Dan barulah ayat yang seperti orang lain boleh pakai kereta kenapa dia tidak...macam lagu lama di mainkan berkali2 dan lagu tu kalau evergreen oklah juga ini macam lagu keroncong asli gitu. Tak boleh kah kau bincang cara orang dewasa ,be gentleman sikit. Ayat mesti clear ,mesti ada penjelasan kenapa Saya perlukan kereta dan berapa lama~ kalau betul2 keperluan dan tidak berniat memperkudakan orang ,of course orang tua akan paham.

Anak2 kena paham ,bukan susah sangat nak ambil hati ibu-bapa ,just listen to what they said and tryto follow if not all but some of their advices. In return they will listen to yours.

Abah tak suka tenguk kau pakai kasut croc yg koyak tu .Abah juga tak suka kau sepuk baju hapak dalam kereta sampai lekat bau. Abah tak suka kita makan gula2,chokelat ,kek manis2. Abah suruh jaga sikit kebersihan diri ...itu jer yang abah selalu komplain.
Kalau semua ok,nak pinjam MPV pun abah tak kisah .

Oh ya~jangan lupa ambil semula lesen L. Jangan lupa menyimpan , jangan lupa beli insuran ,kalau boleh berhenti merokok dengan kadar segera~itu saja .

Love,
mm.

Sunday, June 27, 2010

MTD

Hari Jumaat ,aku on the way to Klang ,bawa motor cap cai atas jip untuk alan . Sampai Meru terima call dari anak aku Amat Shah, dia tanya aku samada Khaliq (anak bongsuku) ada callke tidak sebab dalam radio ada berita seorang budak junior di MTD mati kena ragging.

Tiba2 je jantung aku rasa macam nak luruh ,cuba juga call no yang ada dlm hp ku tapi tiada jawapan.

Sampai saja di rumah sewa Klang ,on broadband dan layar semua kisah dan berita bersangkutan MTD hari itu. anak masih tidak menghubungi aku.Malam itu dapat tahu dari suami anak saudara Fadzil antara lima yang terlibat,dan aku tahu budak itu dari caompany Bravo jadi keatakutanku sedikit reda. Kemudian aku mula risaukan kawan baik anakku Halim yang sama company Bravo walau aku rasa mustahil sebb dia budak baik tapi hari ini anak aku call aku dan sah Halim terlibat.

Aku kasihan dekat budak yg mati tapi aku lebih kasihan pada budak2 yang hidup ~jangan hukum dari mata kasar tapi hukum dengan mata hati.

Bila aku baca forum2 dlam internet rata2 kutuk budak2 MTD pasal ragging ,kejam ,jahat dan lain2. Itu kata kita, tanya semua pelajar di sana ,mereka bangga dengan adat ragging tersebut' ,aku sebagai ibu pun seperti terpaksa terima yang anak2 ku di latih secara tentera dan tentera tidak boleh berperangai seperti budak2 kecil yang tidak tahan sakit!Tahun lepas sebagai junior anakku bangga tunjuk kesan2 lebam di buku lali ,dada dan paha nya padaku .

Lebih hebat setiap kali balik ke rumah disuruhnya kami menumbuk perutnya sekuat yang boleh.
Anakku selalu kena denda sebab anakku jenis yang selalu lewat.Keistimewaan ankku pula dia jenis menurut perintah ,bukan jenis melawan perintah~ namun apapun karakter budak2 disana mereka terpaksa patuh pada orang atasan mereka.Silap sikit mereka akan didenda.

Kes kematian yang berlaku dari cerita anakku tidak ada kes buli atau ragging atau dera ~ tetapi hanya kes biasa iaitu didenda senior kerana tidak ikut perintah.Cuma satu saja kata anak,budak itu sudah menunjukkan tanda2 yang mereka tidak sedari seperti memberitahu kawan rapatnya bahawa dia tidak sempat naik Tingkatan .Aku juga terkejut kerana didalam surat khabarpun menceritakan bahawa budak itu siap menalipon dan minta ampun kepada ibu-bapanya seakan-akan tahu dia tidak akan hidup lama~atau ada ayat lain yg lebih manis?Mungkin dia da sakit~pernah dengar cerita seorang laki2 yg rebah mati selepas bermain bola~doktor dapati badannya sihat cuma dia punya masaalah kurang tidur ~pelik tapi benar!

Cerita anakku, budak itu didenda push-ups dan di usik sikit-sikit(dari mulut anak aku usik mungkin bermakna sepak atau tumbuk )Kemudian dia masih boleh bangun tetapi beberapa langkah dia rebah kebelakang dan kepalanya terhempas pada lantai. Dalam berita juga telah menulis tiada kesan lebam pada badan si mangsa bermaksud tidak ada luka luaran jadi kemungkinan luka dalaman~tetapi jenazah telah di kebumikan ,bagaimana mahu post mortem?

Nasib kawan anakku Halim yg datang dari kampung ,anak sulung yang menjadi harapan dan kebanggaan keluarga bagaimana? Mungkin akan di buang dari Maktab ,tidak kah kita patut kasihan,sedangkan dia juga pernah lalui denda yang sama seperti budak yang malang itu?

Aku sebagai ibukpd anak yg sedang belajar di MTD kalau dahulu tidak tahu apa yg dibanggakan sangat oleh orang2 yg menyebut anaknya ,suaminya,abangnya ,bapaknya atau sapa2 ex MTD,sekarang sudah tahu JAWAPANnya. Bukan senang mahu masuk ke sana! Bukan setakat result PMR tetapi kena sedia dengan IQ,EQdan SQ. Dan bukan itu saja badan juga kena betul2 GAGAH dan SIHAT!

Apakah adil untuk menghukum budak2 yg terlibat dan tidak sengaja mengakibatkan kemalangan jiwa ? Apakah adil kita menghukum mereka jahat ?Fikirlah dan letakkan sedikit simpati .

Friday, June 18, 2010

700-850square-feet apartment

Aku tengah cari poin untuk buat perbandingan antara hidup dlam apartment dan hidup dalam rumah teres.Secara umumnya mesti aku kata rumah teres jauh lebih bagus tapi tinggal di apartment tak kurang hebatnya ~terutama yang di bayar duit up keep atau maintenance setiap bulan.

Hari2 ada orang sapu sampah sampaikan sampah yang terjatuh dalam lift pun ada orang sapu.Kedua kita tak payah buka tutup gate untuk masuk cuma buka dan tutup pintu apartment masing2 kalau rumah teres kena turun kereta buka dan tutup pintu pagar.Bila malam ,risau jugak orang tunggu kita dalam semak samun atau belakang tiang pagar...hmm.

Kedua ,kita tak perlu potong rumput dihalaman rumah atau cuci longkang ,sebab apartment cuma ada lantai simen untuk ruang berjalan atau berlari masuk dan keluar ke apartment masing2.

Ketiga ,sebab apartment tidak ada halaman cuma ada pintu dan anjung yg ditutupi dengan dinding maka kami langsung tidak pernah ternampak muka jiran kami kecuali di tempat parking kereta dan di dalam lift.Pun kalau kami terjumpa di tempat parking kami tidak tahu dia penghuni tingkat dan pintu nombor berapa.Sebab tu banyak maksiat berlaku di apartment.

Seperti apa yang aku lihat , satu unit apartment tu keluar tiga laki2 dan satu perempuan pakai uniform yg sama .Mungkin perempuan tu dah jadi bini atau mungkin adik atau kakak salah sorang laki2, tapi yg lain2 tu siapa?Sebab sekarang sudah jadi seperti di negara Barat bagi sewa bilik kemudian tak kisah siapa penghuninya kau muhrim ke mahram ke janji penuh dan jimat dari bayar harga satu unit apartment.

Semalam sewaktu masuk lift ada dua ekur ni ,yg betina tangannya macam nak bergayut di tengkuk laki2 tu ,bila aku masuk terus tarik balik dan tersengih2 macam kerang busuk ~ayat yg pertama keluar dari mulut aku ialah "Dalam lift pun nak buat projek ke?", sepontan ayat tu keluar kemudian si perempuan tu jawab ,"tak lah ,ni ha takut2 kan orang dengan cerita hantu..".masyallah !! yang hantu tu kamu ,yang iblis tu kawan kamu!

Bila ada apartment di tingkat 8 kena lelong aku fikir banyak kali samada mahu beli dan menyewanya pada orang takut kalau aku tak berhati2 dapat si penyewa yg kaki buat maksiat memang aku akan makan duit haram .

Hal2 lain yang aku perhatikan ialah bila penggemar kuching berjiran dengan pembenci kuching,siap kamu akan lihat dia mula pasang jaring buruk depan grillnya yang cantik tu.Samada kamu mahu rasa kecil hati atau marah ,terpulanglah pada diri kamu.Sekurang2nya kamu tahu jiran kamu tu tak suka invader.

Lain2 yang kamu kena paham ialah bila bunyi air dari tingkat atas yg kamu rasa seperti dari dalam jamban kamu sendiri atau orang depan yg bagi salam kamu ingat orang tu ada depan pintu rumah kamu atau orang depan pintu kamu bagi salam kamu ingat orang depan pintu rumah jiran kamu sebab antara pintu dia dengan pintu kamu cuma berapa depa saja .Jadi aku rasa perlu buat sesuatu seperti ikat tali dengan loceng atau dua tin kosong di hujungnya agar penghuni tahu ada orang di muka pintu!

Akhir sekali apartment kecil mempunyai masaalah ruang untuk menyidai pakaian, dari segi mengemas rumah pula ruang kecil amat mudah dijaga sekali sapu di apartment sama seperti baru menyapu satu bilik tidur di rumah bungglow!

Tuesday, June 15, 2010

Not too late

Ahad kemarin pulang dari Klang malam tu juga ,bila sampai rumah sholat Isya lepak2 kejap depan TV rasa ngantuk terus masuk tidur. Esuk tu bangun pagi as usual masuk dapur tenguk apa yg ada nak masak~ingat nak buat yg ringkas dan cepat tapi roti dan maggie habis . Nasib baik ada pisang beruk eheh buruk ,jadi apa lagi buat cucur kodok la jawabnya.

Lenyek punya lenyek pisang, gaul punya gaul tepung dengan gula tiba2 cari botol minyak masak pulak tak ada,botolnya dah di buang dlm tong sampah,dah habis~ Yang jadi penyelamat pagi semalam ialah 3 bij telur ayam yg entah kenapa tak di perabiskan oleh penghuninya.
Jadi sarapan hari itu untuk suami ialah telur rebus separuh masak dan sekole/mug milo panas.

Bila suami pergi kerja aku keluar ke 99 mart,beli beras yg kampit 5kg,beli minyak botol kecik ,beli pencuci lantai ,beli pemutih (bleach),beli milo,susu dan maggie buy 5 free 1,beli air seven up n soda,beli telur dan roti ,kuaci dan kacang ,beli makanan kuching,beli tuala ,beli bawang,beli asam ,santan serbuk,dan garam.
Jumlah semua seratus lima puluh tiga ringgit~ itulah 3 keping limapuluh yg terakhir dari enam ribu yang aku ada dlm tangan.Sekarang aku da pokai....(info untuk anak2)

Malamnya suami bawa aku ke Rawang ,dah ada bangunan baru di situ,cantik dan ceria. Satu kedai tu nama antamax (kedai perunding gak nya) sebelahnya sebuah restoran nama jam's kitchen ,pemilik yang sama. Yg menarik perhatianku pemiliknya pasangan Melayu, bila masuk waktu maghrib pemiliknya akan berhenti dan naik sholat~bergilir2.Hari itu sebb kami da makan dari rumah , kami cuma order teh tarik(suami puji sedap) dan air tembikai ~jumlah sembilan ringgit +.

Aku pengagum orang kaya yg tidak lupakan Tuhan ok,pengagum bukan bermakna aku malu siapa diri aku atau benci atau regret atau marah dll.Jadi tak perlu rasa rendah diri rasa macam loser atau apa2 rasa. Dalam kepala aku macam kena jentik je persoalan bagaimana mereka boleh berada di tahap ITU?

People said better late than never better late than NEVER!Bermaksud it is never too late.Itu yg terngiang dalam kepala ku. Macam ada benda yang aku tinggalkan dan aku CUBA untuk memungutnya kembali.

Tapi aku dan suami selalu tidak sekata dlm soal hati. Suami lebih senang guna ayat aku tidak pernah puas dan bersyukur~ yg buat aku selalu kalah dlm mencari jawapan.Suami kata aku suka status dan duit berkepok baru aku rasa selesa dan selamat.Suami lebih suka guna ayat "kan aku ada ." dan ayat" kalau aku mati ambil lah semua nya.." dua ayat yang langsung tidak membantu aku.

Seorang suami kena buat isteri lebih berdikari dan percaya diri walaupun dengan keberadaan dia, jadi dia tak boleh guna ayat aku ada dan harap isteri akan tenteram.Suami harus paham ,isteri selalu merasa tiada suatu ikatan perkahwinan yg ada cop kekal sampai akhir hayat walaupun di takdirkan kekal tetapi ia terselindung dari pengetahuan manusia.Malahan isteri banyak belajar dari cerita semasa bukan dari membuat perbandingan.Pernah baca dalam paper suami tinggalkan keluarga kerana jatuh hati lagi?Itu realiti ok.

Terus terang aku juga sudah letih untuk memulai sesuatu yang baru .......namun semangatku hanya satu jika apa yang aku lakukan hari ini boleh berterusan menyenangkan anak2 dan cucu2 ku kelak ,aku mahu gagahi jugak.So better late than never lagi.

Semalam sedih ,nangis2 ok.
Anak2 yg rasa dia tak dapat fair treatment just hantar je komen ok....

Saturday, June 05, 2010

EASY ~ RHB

Kalau dulu aku kutuk2 service di CIMB ,hari ni aku nak promote RHB bank EASY~perbankan mudah dan pantas. Setakat sehari semalam semua berjalan seiring dengan motto banknya iaitu EASY.

Semasa berada di TESCO Setia Alam ternampak booth RHB ni dengn lima paparan Easy ~easy pinjaman ekspress, easy simpanan mesra ,easy ASB(yg menarik perhatianku), easy~insuran kasih(minat juga) dan last sekali Hadiah Menarik untuk di menangi. Kelima2 paparan ini dalam segi empat dan bewarna-warni menarik minat ku untuk singgah .

Tetapi niat pertama aku ialah nak mengecek insuran yang aku ambil dari pejabat pos dengn kerjasama RHB~ tetapi melekatpula pada pinjaman ASB.

Inilah pertama kali terdapat satu skim pinjaman yang peminjam hanya perlu bayar duit faedah pinjaman selama 5 tahun tidak termasuk bayaran pokok. Selepas 5 tahun berturutnya barulah kita membayar duit pokok .Maksudnya per year kita cuma bayar 5+% interest of amaun yg kita loan.Kalau saya ambil $40k saya kena bayar sejumlah $171.56 /bulan selama 5 tahun after that kena bayar around $756.27 /bulan selama 5 tahun lagi dan kalau tak sanggup boleh jual balik dan biarkan dividen itu(anggaran $ 18 ooo ) sebagai imbuhan simpanan kita.

Sesiapa yang ingin tahu lebih lanjut berkunjunglah ke booth RHB Tesco.

Kadang2 kita tak sedar inflasi yg begitu ketara dalam hidup kita kecuali kalau kita berbelanja.Apakah nilai dua ribu seperti dua ratus , dan dua ratus macam dua puluh . Mungkin kalau aku bukan kategori good spender tetapi big spender rasanya lagi ketara duit ku lolos dari gengaman.Aku bukan jenis gila shopping atau kaki kejar jenama.Jenis paling mudah ,jika aku suka harganya mesti berpatutan aku akan puas.

Tika aku ambil loan ASB aku disoal anak untuk apa aku mahu duit itu. Jawap aku ringkas, aku seorang yang berpenyakit .Kalau aku cepat pergi menemui Tuhan lain cerita tapi kalau umurku panjang ,siapa yang akan menanggung kos perubatan jika aku sakit.Entah apa yang difikirkan oleh anak ku entah sebb dia tidak memberi sebarang komen.

Aku nak cakp macamana dalam sebulan aku habiskan enam ribu setiap bulan malahan lebih. Aku bayar dalam dua ribu untuk 3 buah kereta,lebih kurang dua ribu untuk duit belanja bagi 5 orang anak,Astro ,Seratus ringgit, untuk insuran seratus ringgit ,aku akan ke tesco dua kali dalam sebulan dan habis kan anggaran tiga ratus sekali belanja.Walaupun tak ramai dah tinggal dalm rumah tetapi harga barang melambung hingga kadang2 aku rasa cashier tu salah kira.Duit ubat atau farmasi juga beratus2 tetapi alhamdulillah dapat claim.


Biasanya kalau lebih akau akn masukkan semua kedalam maybank ku tapi macam biasa soal anak2 ,aku akan dr balik .

Pernah dulu setelah tolak duit sewa rumah ,bil telefon dan internet serta lain2 loan, baki dalam tangan ku hanya ada tiga ratus setiap bulan, dari situ juga aku kena bagi belanja anak2 yg ketika itu masih di sekolah rendah dan menengah. Aku terpaksa displin untuk belanja sepuluh ringgit satu hari ,kalau aku belanja dua puluh ringgit aku kena skip satu hari dari berbelanja. Tapi Alhamdulillah setiap kali aku melepasinya aku bersyukur dan rasa gembira. Salah satu sebabnya kenapa aku berjaya mengahrunginya ialah kerana aku jenis boleh berkurung dalam rumah, kecuali keluar menghantar dan mengambil anak2 dari skolah dan singgah kedai di dalam perjalanan.Dan kedua aku tidak suka mengomel.

Sekarang bagiku Tuhan sudah mencurah rezki yang berlipat kali ganda kenapa harus aku komplain, cuma satu2 nya yang aku risau bila suami tidak lagi bekerja ,aku sakit dan kos ubat dan rawatan kena tanggung sendiri sedangkan sebulan boleh cecah ratusan dan semua orang tahu berapa nilai seratus ringgit sekarang cuma sepuluh ringgit!




Friday, June 04, 2010

Bila hATI SUDAH benci

Layakkah isterinya menerima layanan seperti itu( di benci) hanya sekadar mahu menegur ?

Aku mencari beberapa faktor kelemahan isteri yang selalu berlaku semata2 mahu merealisasikan kata2 layak di sini...
1) kerana isterinya tak buat kerja rumah .

2) tak pandai layan dia makan atau minum.

3) kurang layanan atas katil.

4) tak pandai jaga kewangannya.

5) tak pandai jaga ego dan emosinya.

6) kurang ayat menggayat.

7) tak mengiyakan kemahuan dan ideanya

8) tidak pandai pasang badan/bergaya mengikut seleranya.

9)tidak pandai cari wang/bekerja untuk mengurang kan bebannya.

10)Tidak pandai .

Kalau ada lagi saya akan tambah kemudian.

Nampak kecil je tapi bila dikumpul akan jadi besar .Kalau type suami suka bercakap dengan isteri suka menegur baik2 dengan ikhlas mungkin isteri akan paham tapi kalau jenis suka tegur cara kejam sambil jueh2 mulut mungkin andaian isteri satu ,suami sudah benci sudah muak dengannya.Apatah lagi permintaan suami seperti impossible dituruti.

Contohnya,isteri yg sudah separuh abad mahu nya badan seperti anak gadis belasan umur,mustahilkan.

Fikirlah kan dulu sudah jenuh merasai ,biarlah giliran anak2 muda pulak. Atau mungkin belum jenuh?

Orang bahagia atas dasar perkongsian hidup, saling hurmat menghurmati, saling menjaga perasaan orang terdekat,tahu bezakan apa yg isteri suka atau tidak ,maka faktor2 yang boleh mengeruh hubungan dapat dielakkan ,sayang-menyayangi dengan ikhlas dan jujur, dengar nasihat dan pandangan walaupun pada tanggapan kamu orang itu lebih rendah darjatnya dari kamu.Luangkan masa berbual2 kosong supaya timbul rasa mesra,bukannya mengambil kesempatan dengan menggertak dan merungut kerana yang dia gertak ialah isterinya yang paling dekat dengan dia.

Atas alasan bosan kamu menghindari semua peluang yang ada sedangkan masa berlalu dngan pantas ,umur semakin tua, atau kamu yakin punya separuh abad lagi untuk hidup. Kalau itu yang kamu yakini kamu kena bertindak pantas. Cari peluang melipat-gandakan usaha mencari duit.Walaupun bukan untuk anak dan isteri mu tetapi kesejateraan kamu.




Thursday, June 03, 2010

BerKaLi suDah

Kamu cerdik kah tidak.....

Dunia manusia ni pelik sikit ,kadang2 kita tak sangka pun orang yang malang ialah orang yang cerdik. Yang cerdiklah yang suka tibai dadah untuk perangsang ,tibai anak sendiri ,tibai dari belakang dan lain2 benda yg tak masuk di akal. Aku tak pula kata orang bodoh tak buat tapi kalau orang bodoh kita memang tak hairan Kerana dia bodoh tapi kalau orang cerdik?

Dalam berita hari2 ada cerita pasal face book menjahanamkan ikatan kekeluargaan ,mustahil orang cerdik pandai tak baca ..tapi mereka rasa mereka cerdik mustahil mereka akan berada di tempat yang sama.Tahu tak siapa yg mereka face book ni ,aku yg bodoh pun boleh teka.Ya orang Yahudi yg cerdik ...yang mensasarkan mangsa2 yang cerdik juga .

Senario 1~

Seorang bapa yang sibuk dengan kerja dan tidak ada kawan sepejabat yang rapat selalu pulang ke rumah yang hanya ditemani seorang isteri separuh abad kerana anak-anaknya semua sudah masuk pengajian tinggi.Setiap kali pulang tiada perbualan yang menarik dengan sang isteri kerana cerita yang dia ada hanya soal kerja.Sekali sekala dia akan bercakap pasal politik tanahair~ bila cerita sensasi politik tamat maka tamat pula perbualan suaminya.
sedangkan si isteri suka juga dengar cerita anak-anak , agama , business dan masa depan.

Senario 2~
Anak2 semuanya ada face book begitu juga isterinya yang berface book kerana mengikuti perkembangan hal anak2. Kemudian si bapa pula berface book. Mula2 tidak pandai kerana tidak ada yg memasuki ruang komennya . Lama -kelamaan dia mula mendapat ramai kawan dan tukang komen ~malangnya bukan dari ayat2 serius tapi dari ayat2 menggayat nya dan sudah tentu yg membalasnya yg punya niat dan maksud sepertinya juga. Atau yang punya masaalah hati seperti Complicated relationship.

Senario 3~
Kerana dasarnya dia seorang yang peramah ,suka menonjol diri dan ego untuk berjenaka dengan isteri dan anak2 maka sekali lagi dia menunjuk sifat ramah dan lucunya pada face book. Kerana sifat2 itu juga yang amat di sukai oleh wanita dan anak2 . Sama seperti ahli keluarganya .Yang layaknya macam ikan-ikan dalam bakul yang sudah lama di tangkap ,sudah tidak melupur lagi ,sudah tidak ada ghairah kalau dibandingkan dengan ikan yang baru dipancing dalam face book yg baru terlekat pada mata kailnya ,cabaran menangkap ,menarik tali pancing secara lembut dan berhati2,itulah yang dirasai saat ini.

Senario 4~
Dan yang paling malang dia menjadikan dirinya mangsa sama seperti cerita dalam paper. Bukankah bertukar2 no hape itu sama seperti membiarkan hidup peribadinya diganggu. Mula takut meletakkan hpnya merata2 tempat takut apa yg tertulis dibaca.Mula rasa tidak tenteram dalam rumah sendiri .Kenapa harus takut kalau tidak ada niat buruk.

Senario 5~
Belum terlambat sebelum kecanduan ~ kalau kamu orang yg benar dan benar dengan kata2 mu , berkata benar maka yang salah dapat di perbetulkan ,maka kata saja yang benar dan perbetulkan apa yang salah .


Nota~ aku mungkin bodoh berbahasa tapi perasaan ku sebaliknya sebab itu apa yang aku cakap dari apa yang aku rasa banyak kebenarannya.