Pages

Thursday, November 18, 2010

Hari convo anak ~21 Nov

Dulu hari konvo anak yang ke dua di UPM.
http://naha-ragammanusia.blogspot.com/2010/10/sekitar-convo-upm11102010.html


Dua hari lagi konvo anak yang no satu pulak di UNISEL dan semestinya aku tak mau ketinggalan nak buat persiapan hari kejayaan anak aku tu...orang dah bergelar sarjana.Macam biasa lah tak sah kalau tak gubah hadiah ,kali ni dah tak mau pakai patung tedddy sebab banyak sangat orang pakai. Kali ni pakai soft toy yang bentuk empat segi ada kaki dan tangan tapi tak der hidung ala2 katun sponge tu. Patung ini warna merah bukan kuning .

Anak aku no 2 tu dah ambil balik kemeranya jadi aku terpaksa pinjam kamera orang lain pulak untuk ambil gambar hasil tangan aku ni...huh bila la aku nak beli kamera murah untuk diri sendiri.

Tuesday, November 16, 2010

Mana Contoh dan Nasihat yg Baik....

Hai dunia aku mengaku diri aku ada masaalah. Aku tak dapat berbincang hal sepele dengan bagus bersama orang itu hingga ke hari ini. Aku sukar membuat orang itu berhenti walau sesaat untuk mendengar dan menilai secara baik apa yang hendak aku katakan apatah lagi untuk mendengar semua isi hati aku. Mudahan orang itu akan paham aku walau suara aku tidak dapat keluar dari kerongkongan .

Semua orang ada masaalah. Kita boleh memilih apa yang kita suka dan tidak suka untuk diri sendiri tetapi kita tidak boleh memaksa orang lain munyukai pilihan kita, idea kita. Kita boleh memilih kawan tetapi kita tidak boleh memilih keluarga . Keluarga seperti serumpun pokok dan dari serumpun itu tumbuhnya juga tidak sama panjang tidak sama besar.

Apa mahu mu sebenarnya? Memotong rumpun yang panjang agar sama rata pendeknya.Kamu risau ,aku juga risau.

Mahu gunakan suara ku sebagai tukang penyampai ,sudah. Mahu bangkitkan amarah mu padanya pun sudah. Mahu di pinjamkan telinga ku untuk dengar semua kejelikannya juga sudah. Lagi apa mahu mu dari aku ?

Mengapa tiada penasihat di sini ,aku perlukan penasihat ....

Monday, November 08, 2010

Kenapa Risau

Sejak anak dah besar-besar kami susah sangat nak berkumpul satu keluarga ,ada je yang tak dapt cuti atau ada hal lain.Deepavali ni semua orang balik jadi kami raikan hari berkumpul bersama sedikit istimewa macam makan malam di Secret Recepi Kuala Selangor,dan bermalam di Royale Bintang,KL sambil shopping kat Bintang Walk.

Seperti biasa tempat kegemaran abah ialah Low Yat (ejaan nya betul ke tidak aku kurang pasti menandakan aku orang yang paling tak gemar tempat tu) tapi anak-anak semua rintik cuma aku je ya bukan borek.

Pertama kali aku tak membeli untuk diri sendiri cuma melayan Ayum beli jeans di PDI..lepas tu aku lihat muka adik jadi kelat sebab dia belum dapat apa yg dicari.Oh ya aku beli anak patung dooodolls warna merah yang bermulut putih menyeringai~ seperti sedang senyum lebar .Nak buat hadiah convo anakku Amd Shah pada 20 Nov ni.Mahal juga harga anak patung ni ,sebab mahukan kelainan beli jugalah.

Malam tu kami berpecah ,budak laki2 balik ke hotel awal sebab nak tengu perlawanan bola di Astro. Abah pula lepak kedai mamak minum teh tarik sambil tunggu kami. Tapi Anak daraku macam dah letih nak terus pulang jadi aku risau dia jalan sorang2 ikut sekali. Tinggallah abah sorang2 berface book tru mobil phone di kedai mamak sambil dengar muzik.

Lepas sholat dan tenguk bola ngan anak2 kami semua tidur. Dalam pukul 2.30 pagi terjaga tapi abah belum balik ,aku tak risau lagi sebab abah mamang selalu tidur lambat. Tapi bila dua jam kemudian pun tak balik lagi aku jdi risau begitu juga anak perempuanku yg baru terjaga. Kami panggil,hand phone berbunyi tapi tidak ada jawapan.

Aku bangun sholat tahjjud dan terus tak boleh tidur ~hantar mesage suruh abah bals segera sebab kami dah risau~ dlm pukul 6 pagi baru abah call kata dia tertidur dalam kereta dan tengah menuju ke bilik ...

Masa abah tak balik aku takut abah kena samun dengan gagak hitam ke, atau abah gi masssage dan tertidur atau abah kena pukau ke sebb pukul 5 pagi ada ke kedai yg beroperasi sampai 5 pagi kecuali kedai makan MC D ,7 Eleven tapi yg penting abah tak ngantuk ke ..

Wednesday, November 03, 2010

25 tahun Sime Darby Reward

Bulan November ni ada beberapa perkara penting yang aku tak sabar nak tunggu selain darai Hari Deepavali, Raya Haji, Hari SPM , Hari Konvo anak ku Ahmad Shah, ada satu hari untuk suami ku iaitu hari 25 tahun bekerja dengan Sime Darby. Untuk pengetahuan Sime Darby akan meraikan pekerja yang setia dengan nya iaitu 20 tahun,25 tahun dan 30 tahun service~mudah2an sempatlah service yang terakhir tu.

5 tahun dulu dia pilih hadiah set rantai,gelang ,subang dan cincin emas Habib Jewels yang sampai sekarang aku masih simpan. Tahun ini aku tak tahu apa yang dia pilih kerana suami masih berahsia. Kalau aku tanya lebih-lebih nanti tentu dia nampak ada logo duit dalam biji mata aku so aku terpaksa berdiam diri lah namun aku harap dia akan pilih emas 999 .. aahh,mungkin juga kali ini dia akan pilih untuk dirinya pulak seperti jam tangan atau kamera yang bernilai tiga ribu tu....cuma aku fikir bila rosak memang akan hilang value 3 k tu...sedangkan emas aku 5 tahun dulu dah naik nilainya berkali2 ganda.

2 tahun lepas kata kawanku yang suaminya mendapat award , occasion tu di buat di hotel mewah dah lupa nama hotel tu tapi sebab kami tinggal di area Selangor iaitu dekat dengan KL ,mungkin juga tiada penginapan . Kebiasanya kalau ada meeting di KL,suami akan tumpang bilik kawannya yg datang solo jadi firasat ku mungkin juga aku tidak dapat ikut ~ sedih sekejap.

Oh ya ,esuk dah cuti Depavali ,semua anak aku akan balik ..jadi hari ni aku kena pergi market untuk penuhkan peti aisku dengan makanan hehe, Happy Depavaliiii to all!