Pages

Tuesday, January 18, 2011

DARAH

Darah aku ialah group B positive. Aku hairan juga kenapa darah manusia lain-lain tapi aku cuma fikir ia adalah kuasa Allah SWT disamping kita tak boleh tipu kalau kita ini betul-betul anak emak-bapak kita atau tak ...tiba2 teori aku lari lagi bila anak saudara lahir dengan group blood yg very-very rare sampai doktor bagi dia pakai rantai yg ada gambar ular berlengkar dan wajib digantung dekat leher kerana takut jika sesuatu berlaku seperti accident ,doktor boleh tahu .Dan jenisnya memang susah untuk mendapatkan donor.

Kita selalu dengar lain jenis darah lain tindak balasnya pada ubat ,sebenarnya sama juga pada makanan yang kita ambil.Aku baru tahu bahawa makanan yang kita ambil ada yang boleh jadi booster untuk darah kita(menguatkan) dan ada juga yang mejadi racun walhal makanan itu pada asalnya memang baik .Daging ayam dan makanan laut yg bercengkerang tidak eluk dimakan oleh orang dari darah group B.Tomato kegemaranku juga tidak bagus untuk darah aku dan banyak lagi yang aku baru tahu.

Untuk tahu lebih lanjut sila google link di bawah......

http://www.dadamo.com/bloodtype_B.htm

http://thenaturalhealthplace.com/Articles/BloodTypeB.html

Thursday, January 13, 2011

Jatuh sakit dan nasib

Entah kenapa aku tak boleh lupa topik bualan aku ngan kakak ipar ketika berada di Taiping minggu yang lepas. Kak Miah pun ada balik sebab apak kurang sihat. Jadi biasalah kalau Kak Miah balik ,Kak Ani dan Kak Siti pun mesti datang ,maklumlah nak jumpa kakak sulung mereka.

Aku pulak balik sebab ikut suami nak ambil lap top yang tertinggal . Masa Kak Siti ngan Kak Miah asyik berborak ,Kak Ani pun sampai dan yang aku pelik Kak Siti terus diam tak bercakap. Muka Kak Ani pula tak berapa manis. Lepas Kak Ani balik baru aku tahu yang dia dan Kak Siti ada krisis tapi aku malas nak tanya nanti panjang cerita .

Kak Ani dan Kak Miah berborak pasal herba life dan aku tak nafikan mereka nampak sihat tapi aku tetap ada pandangan aku sendiri .Dari yang sihat berubah cerita pada orang yang tak sihat dan doa .Kata Kak Miah kita jangan doakan panjang umur tetapi berdoa pada keberkahan. Seperti rezki yang berkah ,hidup yang berkah ,amalan yang berkah. Sebabnya memang benar kalau dipohon umur yang panjang lambat laung kita sendiri akan jemu menenti mati.

Kak Siti yang cacat pendengaran kata aku bertuah sebab perfect tapi aku rasa aku tak perfect~bandingkan wajah dan kulit kita tapi aku malas nak cakap hal remeh jadi aku cakap lebih baik kita ada kecacatan atau kurang sihat sebab kita akan insaf akan diri kita yang bersifat lemah dan kekurangan dan terhindar dari jadi angkuh dan suka menghina orang.

Aku juga beri pandangan ku pasal penjual insuran yang suka takut-takutkan manusia agar mereka beli insuran ,tetapi sebenarnya bila benar-benar sakit tak lah semudah mana nak dapat duit yg dijanjikan...ada yang kena reject kononya kita sembunyikan fakta yg dulu dah ada sejarah penyakit darah tinggi ,sinus, batuk ,sakit tekak dan lain2. Bukankah penyakit itu boleh sembuh dan apa kaitannya dengan penyakit barah.

Jadi aku luahkan pendapat ku tak guna beli insuran sekarang sebab satu suami masih bekerja dan syarikat tanggung semua bil hospital .Kedua kononnya nanti kalu suami dah pencen umur lingkungan 57 tahun dan susah nak beli insuran sebab fakta umur dan tanda-tanda awal penyakit.Dan bayangkan insuran pun hanya sanggup cvover sehingga umur seseorang menjangkau 65 atau 68 tahun.Bayangkan 10 tahun sahaja yang tinggal untuk berinsuran dan dalam 10 tahun itu tak boleh kita berdoa pada Tuhan agar kita tidak kena penyakit yang berat yang kita tak sanggup tanggung.

Aku tak jelaskan pada mereka cuma aku bagi contoh ,ada orang yang banyak duit seperti arwah isteri ex PM kita dulu pergi sampai keluar negara untuk mengubati barah tetapi gagal. Aku bagi contoh dua jiran ku sebelah kanan dan kiri rumah(masih bekerja) ..juga meninggal kerana barah.Aku bagi contoh ibu saudara mereka yg berumur 83 tahun tidak mahu melalui kemo dan redho dengan penyakitnya akhirnya meninggal .Dan ada juga orang berjaya seperti Kak Miah .Aku anggap qadho-qadar seperti kalau kita bertuah kita dapat detect awal ,penyakit kita boleh sembuh tapi kalau kita tak perasan dan agak terlambat~duit berjuta pun tak boleh membantu.

Kak Ani cerita kawannya juga pulih seratus peratus dan denagn duit insuran dia boleh beli rumah dan kereta~jadi aku cuma tanya dia insuran apa yang sampai boleh beli kereta dan rumah? Ada ke insuran yang boleh cover bil hospital lepas tu boleh beli kereta dan rumah lagi??Sebab cerita yg sebenarnya tak lah macam tu ada yang terpaksa pakai lawyer lagi kerana pihak insuran tak mahu bayar claim ~alasan nya mudah ,kita sembunyikan fakta. Tak Percaya? Silalah percaya....

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/1/14/starprobe/7568479&sec=starprobe

Wednesday, January 12, 2011

Pertunangan

Bila aku sebut orang dulu-dulu bertunang lebih tertib dari sekarang ,anak aku mencelah mengatakan aku kena ikut peredaran masa. Ada salah paham kot ,sebab aku jenis yang ikut peredaran masa tetapi mestilah berlandaskan agama. Maksud aku apa yang aku tegur atau rasa tidak puas hati apabila sesuatu perbuatan itu sudah tergelincir dari suruhan Allah.

Namun kalau difikir semula apa yang tidak tergelincir pada zaman sekarang. Era sekarang era remaja laki-laki dan perempuan sering berpandangan dan bergurau-senda. Zaman sekarang tidak ada mata-mata antara mereka .

Orang dulu-dulu merisik ,beri tanda, masuk meminang dan akhirnya bernikah kerana PERLU ikut urutan. Kalau dahulu orang merisik kerana mereka tidak tahu samaada bakal yang hendak dipinang mungkin dalam diam-diam sudah ada pilihan hati.Orang dulu merisik kerana ingin tahu apakah mereka layak memetik bunga di taman orang. Kerana takut menanggung malu jika mereka tidak berjaya ,khidmat orang tengah akan digunakan untuk merisik.

Tetapi sekarang rasanya perbuatan merisik digantikan dengan datang berkenal-kenalan kerana sudah tidak ada apa lagi yang hendak dirisik .

Kalau dulu bertunang bermakna sudah ada ikatan ada hak milik sementara . Sementara berjanji mengadakan segala persiapan supaya ikatan boleh pindah jadi milik sah. Persiapannya seperti dahulu,mas kahwen ,wang dan barang hantaran ,tak berubah.Dan laki-laki mestilah mempunyai pekerjaan yang supaya mampu menjaga isterinya kelak.

Bertunang juga sebagai tiket untuk mendapat izijn bertemu dengan bakal isterinya ~agar dapat berkenal2an supaya nanti tidak kekok.Begitu juga Aku berpendapat pada zaman dahulu bertunang menjadi wajib untuk mengelak orang lain dari menaruh harapan.Adalah haram meminang wanita yang sudah bertunang ,ia automatik mengelak konflik .

Perbezaan yang sungguh ketara antara zaman ku dan sekarang,kalau dulu berita pertunangan akan bergerak dari bibir ke bibir tetapi sekarang dari hujung jari sahaja~ apapun selamat bertunang ,semoga selamat sampai ke jinjang pelamin ke dua untuk anak saudara ku Nur Atiqah!