Pages

Thursday, July 21, 2011

Persiapan

Kawan aku yang dah ramai menantu cakap kalau sorang dah mula kawin nanti tunggulah yang lain2 akan turut. Aku macam tak boleh terima teori tu dari segi saintifik tapi dari segi lojik boleh lah sebab salah satu menunjukkan kalau sorang dah cukup dewasa untuk kahwin anak2 lain pun mestilah sebaya dan dah cukup umur juga. Mungkin juga benar ada teori berjangkit .Bila sorang dah kahwin yang lain pun teringin nak kahwin.

Cukuplah bab jangkit-mengjangkit tu. Sebenarnya hari ni aku nak ceritapasal anak no 3 aku yang the only perempuan dlm 5 adik beradik dah nak kahwin awal tahun depan...siapa yang terbaca entry ni dan rasa ingin datang memeriahkan hari bersejarah anak ku tu datanglah ,tunggu aku post kan entry jemputan bila tiba masanya.

Sebenarnya dalam merealisasi kan impian anak ku nak masuk gerbang perkahwinan aku mahu yang terbaik sekali gus yang terindah. Konsep ku yang pertama ialah santai dan mesra. Banyak hal yang aku lihat sewaktu hari bahagia pengantin nampak kaku macam patung! Pelamin di gubah begitu indah tapi hanya tatapan untuk ketika beberapa minit ketika makan .

At first i wished the wedding to be in the garden ,the bride n bridegroom can walk freely around the tables of relatives n guests but then i dont like the ideas of lot of 'khemah' in the garden .Cant avoid the khemah because of the weather in Malaysia .Sometimes it shine sparkling hot and sometime it rains heavily.

Satu lagi yang merimaskan aku sewaktu hari perkahwinan apabila aku terpaksa bawa balik beg goodies yang penuh benda manisan.Dah sah menggalakkan kencing manis untuk orang2 berumur macam aku.Telur is ok tapi leceh sikit nak rebus beribu2 biji sewaktu kenduri jadi aku lebih suka bagi cendera hati yang boleh disimpan untuk kenangan.Kalau boleh aku langsung tak mahu ada beg kertas sebb aku tak suka orang banyakkan sampah.

Yang penting aku nak makanan sewaktu khenduri tu sedap sebab tahu2lah orang datang memang dah pasang niat nak makan. Jadi bab makanan aku amat cerewet sikit. Aku mahu semua yang hadir suka dan dapat makan dengan puas,insyaallah.Kalau boleh aku nak dua2 nasi putih pun ada nasi minyak pun ada walaupun buat aku selalu confius nak makan yang mana satu tapi biasanya dua2 aku letak sebelah2 dalam pinggan aku.Pembasuh mulutnya samada cendul atau bubur kacang yg mesti cukup lemak dan manisnya.

Akhir sekali aku dah tak suka pada adat2 tepung tawar dan sebagainya seperti berinai yang melampau tapi entahlah bila dah ada bunga pahar atas pentas tu mesti lah kena bagi pada orang dan pada siapa yg harus di beri bila bunga tu duduk atas pentas mestilah pada mereka yg naik untuk merinjis.

Oh ya ,walaupun aku nak buat ala2 islamik dengar lagu2 spiritual iaitu nashid tapi hari tu bukan aku yg nak kahwinkan jadi lagu2 mungkin dipilih oleh ankku yang suka sentimental love songs.

Bersambung kot,insyaallah.

Saturday, July 16, 2011

Kelab Taat Suami

Tak tahu kenapa hati aku terbakar bila mendengar ayat yg keluar dari mulut somebody tu. Sakit hati bukan kepalang.Rasa tak disayangi satu hal dan rasa tak dihargai yg menyakitkan hati. Tak ada nada kelembutan yang dapat mendamaikan sanubari seorang insan yang akan menemaniku sampai mati. Jadi aku terfikir sejenak jika aku tua nanti ,will my life be a bed of roses? Complain,complain dan terus complain....

Memang aku tak sebagus family kamu kalau memang family kamu bagus sangat tapi kenapa menghina dari mana aku datang. Kalau sekadar bandar tempat tinggal kera dan monyet ,aku dah puas berak kencing di situ dan satu lagi aku cuma tinggal di kampung selama solid 3 -4 tahun saja so apa kena mengena perangai aku dengan kampung jika rumah aku semak ,jika aku tak suka make up ,atau jika aku malas!

Lagi satu aku suka orang kampung berbanding dari pekan so jangan kutuk aku sekarang kalau dari dulu dah tahu aku memang orang kampung!!

Terima seadanya? Ikhlaskah atau terpaksa telan semua rasa ketidak puasan. Sekarang rasa macam satu beban untuk menunjuk yang aku tak kisah semua itu sedangkan aku kisah dan aku terguris dengan sifat tidak pernah puas kamu.Bila kamu menghurmati seseorang ,orang itu akan menghurmati kamu semula dengan tak payah kamu harap atau minta, itulah keikhlasan namanya.

Mungkin sudah masanya antara kita mengadap wajah ke khiblat ,menjernihkan hati cuba memenuhi kekosongan yg menjarakkan hati kita atau terus biarkan apa yg menjadi jurang perbezaan ini sebagai satu cabaran kehidupan untuk bersabar.

Nota~ 4 hari aku mogok !

Saturday, July 02, 2011

Susah mahu membenci...



Sudah lama aku meminati lagu2 nashid dari kumpulan Indonesia ni .Baru2 ini bila rindukan lagu2 untuk santapan rohaniku aku akan kembali ke u tube mencari lagu2 nasyid dan aku dapati lagu ini sudah diberi nafas baru....any comments?

Biar aku simpan pendapatku dalam diriku sendiri .